hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴978A增設回程服務
開啟左側

[服務調整] 九巴978A增設回程服務

busnrail_fans 發表於 2020-9-5 01:37 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2020-9-5 00:27
翠麗隔涉就應該預車程比其他區耐
邊有可能要天平、皇府山、奕翠園成二萬四千人
為咗區區翠麗六千人

就算巴士線唔兜天平總站但係都經天怡樓/龍琛路體育館站嘅話,對奕翠園、安國、天怡祥賀明嚟講,根本就冇影響,邊有二萬幾人咁誇
仲有,翠麗嗰度你仲要漏咗天平山村同埋上水圍唔講

學校嗰度,鳳一同埋堆鳳溪系小學嘅主要校門、車路出入口同埋可以上落客,係喺73K文錦渡出上水方向行嗰段,上水圍對面嗰段馬會道ga?
除咗廖萬石中學同埋上水堂幼稚園之外,其他你講嗰啲根本就唔關天平路/鳳南路事

反而喺天平翠麗中間嘅李志達小學嗰啲校巴/家長車,就真係都幾阻下奕翠出面嗰段天平路......

睇嚟我喺呢個post #13嘅其中一個論點,終於出現了

ryandroid 發表於 2020-9-5 23:16 來自手機 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2020-9-5 01:37
就算巴士線唔兜天平總站但係都經天怡樓/龍琛路體育館站嘅話,對奕翠園、安國、天怡祥賀明嚟講,根本就冇 ...

第一、我一直係話277E改由翠麗開兜天平總站
冇講「翠麗呢個位咁棘,根本唔需要咁多市區線跨區線特登兜入去serve佢地」
相反係你用似是而非嘅理由講天平總站「棘」
而話277E應該要飛走天平總站
我先會反諷你翠麗行去天怡

第二、
我用人口去講係你話維持現狀
去犧牲天平邨、安國新村、奕翠園、皇府山2萬4千人
兜到去寶石湖路
你攞上水圍講去合理化飛天平總站
我又係咪要講埋靈山村、美景新村去反對?
飛咗天平總站嘅話
天明美喜朗、皇府山係唔會行去天怡順路
相反係經順欣、上水中心直接去火車站才順路
天明美喜朗、皇府山都有萬幾人住
點計都多過翠麗
又何以翠麗大得過天平?
最重要係277E根本天平總站同翠麗都唔可以飛走

第三
在體育館至龍豐花園順燈為最有效率嘅路綫嘅情景下
翠麗總站兜天平總站出龍琛路嘅路程
短過天平總站兜翠麗總站出龍琛路嘅路程
當然係首選前者
上水圍仍然可以行去翠麗總站搭277E 頭站
兜天平總站實際上對翠麗及上水圍嘅影響輕微
翠麗去龍豐花園短短嘅路程都因為最唔順燈要至少花5分鐘等燈
但翠麗開兜天平就可以將天平總站至龍豐花園由10分鐘大幅壓縮至3 分鐘
翠麗只不過由5 分鐘輕微增加至6 分鐘
而且順便去解決繁忙嘅270 塞死天平單坑嘅問題
孰優孰劣
顯而易見
KC3555 發表於 2020-9-5 23:31 來自手機 | 顯示全部樓層
我只補充一點:天平路出龍琛路去龍豐並唔係上面所謂的順燈。呢個情況除非係龍琛路東行穿過馬會道燈口第一部車,第二部車去到智昌路口已經係衝燈尾,第三部車就要等差唔多兩分鐘燈。
ryandroid 發表於 2020-9-5 23:59 來自手機 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2020-9-5 23:31
我只補充一點:天平路出龍琛路去龍豐並唔係上面所謂的順燈。呢個情況除非係龍琛路東行穿過馬會道燈口第一部 ...

你睇返270、261好多時都係體育館直去龍豐花園
與你講嘅情況不符
問題最多係天怡樓太多車先要等多盞燈
但呢個時候運動場仲繁忙過天怡樓
馬會道翠麗/運動場花嘅時間可以遠多過5分鐘

另外我甚至見過有車喺運動場衝馬會道頭燈再衝智昌路尾燈
所以龍琛路體育館至龍豐花園一定係順燈
改燈之後每次經過都係順燈
唔順燈嘅話
九巴喺270、261個ETA就唔會一直忽視問題
而set 天平總站至龍豐花園只係3分鐘車程

過唔到智昌路盞燈只係馬會道太多車轉入龍琛路
散唔切車龍塞住天怡樓嘅車流
但重申呢個情況277E 喺馬會道花多咗嘅時間只會有多冇少
因為依家277E 按原定路綫
都只會喺馬會道嘅車龍塞住咗而花更多時間
KC3555 發表於 2020-9-7 16:45 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2020-9-5 23:59
你睇返270、261好多時都係體育館直去龍豐花園
與你講嘅情況不符
問題最多係天怡樓太多車先要等多盞燈

我日日朝又坐晚又坐261同270,你都要堅持話我唔啱,我無嘢好講。
我絕對反對你所講與事實不符。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
ryandroid 發表於 2020-9-7 19:17 來自手機 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2020-9-7 16:45
我日日朝又坐晚又坐261同270,你都要堅持話我唔啱,我無嘢好講。
...

你坐喺架車入面當然會冇咁清楚路面狀況啦
我朝早到夜晚都試過由體育館行去龍豐花園追277E 、73B 、上水火車站追279X/A
啲燈嘅轉向次序、路面狀況同唔同路綫要幾耐時間去追車嘅關係
並唔係坐喺架車就會睇得清楚

你堅持你無錯我都無計
我只能用圖片嚟說明
唔想睇真相嘅講咩都無用

頭先影嘅
夜晚影嘅燈都好清楚
車都清楚
ryandroid 發表於 2020-9-7 19:19 來自手機 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2020-9-7 16:45
...

你既然有搭261
我就影埋261 俾你睇

neoplan720p 發表於 2020-9-7 22:47 | 顯示全部樓層
一、我雖然唔係北區居民,但坐過唔少北區路線,但都無一次係龍琛路 / 馬會道係順燈。
呢個景況,同KC3555兄所講既係吻合。

二、ryandroid兄不斷sell自己既翠麗總站,兜天平總站再出龍豐既方案,
但小弟既277E跟73K/79K經上水圍 / 舊墟入上廣既方案,完全避免馬會道 / 龍琛路十字路口燈,就一直迴避。

三、ryandroid兄聲稱龍豐花園方便上中、順欣既人搭,
但龍豐距離上水站同上廣只係極近距離,
如果277E本身車程吸引,
我完全唔認為呢班居民會因為龍豐無左個站,而轉投搭鐵。
如果龍豐呢個站咁重要,咁270A、270B、278X、279X等線,又駛唔駛設法於龍豐加個站,方便順欣、上中居民?
如果277E可以搞得掂同277X重組,飛甩清河,上廣尾站,到時龍豐仲會唔會堅持要站?
定係直接過去上水站 / 上廣尾站直出公路?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
ryandroid 發表於 2020-9-8 00:02 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-9-7 22:47
一、我雖然唔係北區居民,但坐過唔少北區路線,但都無一次係龍琛路 / 馬會道係順燈。
呢個景況,同KC3555兄 ...

//一、我雖然唔係北區居民,但坐過唔少北區路線,但都無一次係龍琛路 / 馬會道係順燈。呢個景況,同KC3555個站o兄所講既係吻合。//
其實坐車真係睇唔清楚係咪順燈
坐喺架車只不過係望住前面架車同知道自己架車過唔過到燈
連最基本都要喺上水花園天幕附近做實地考察都冇
根本就唔知道成套交通燈點運作

龍琛路/馬會道巴士綫第二順燈嘅係73B 南行、279A 南行同55K 小巴來回
去到智昌路路口都要等一陣先轉綠燈

最順燈係270南行、261南行、673南行
但龍豐花園站只可泊一架車上落客
上落客塞住咗嘅話
後面架巴士只可以喺新康街對出盞燈位等
再多架巴士就要喺智昌路等
所以本來順燈就變咗冇得順燈
只要擴建龍豐花園嗰站擺到3架巴士停泊上落客就唔會巴士因為排隊埋站而錯過原本原有嘅順燈

同樣龍琛路教堂北行盞燈去到龍琛路體育館都係順燈
但270北行、261北行、70K 北行、277E 北行
都因為要停中間個新成路巴士站上落客
導致無法趕及原本嘅順燈過燈
所以才會有唔順燈嘅錯覺
但順唔順燈係以私家車計
所以我冇講錯

除非取消新成路個巴士站
就可以好順燈去馬會道及上水游泳池
否則你跨區北行嚟上水點坐都要食硬龍琛路/馬會道盞燈
但我講緊係龍琛路南行
你點可能用北行食硬嘅嗰盞燈同南行冇分站嘅體育館至智昌路嘅嗰段路去比?

673開綫就醒目了
冇停新成路嗰站先冇浪費多2 分鐘

70K龍琛路南行/277E 南行就係剛轉入龍琛路無耐就轉黃燈
所以一定係唔順燈

//二、ryandroid兄不斷sell自己既翠麗總站,兜天平總站再出龍豐既方案,
但小弟既277E跟73K/79K經上水圍 / 舊墟入上廣既方案,完全避免馬會道 / 龍琛路十字路口燈,就一直迴避。

三、ryandroid兄聲稱龍豐花園方便上中、順欣既人搭,
但龍豐距離上水站同上廣只係極近距離,
如果277E本身車程吸引,
我完全唔認為呢班居民會因為龍豐無左個站,而轉投搭鐵。
如果龍豐呢個站咁重要,咁270A、270B、278X、279X等線,又駛唔駛設法於龍豐加個站,方便順欣、上中居民?
如果277E可以搞得掂同277X重組,飛甩清河,上廣尾站,到時龍豐仲會唔會堅持要站?
定係直接過去上水站 / 上廣尾站直出公路?//

我講咗龍豐花園有人搭277E又點樣迴避你呢?
龍豐花園個站比上水廣場仲多人搭277E呢

277E 上咗公路嘅車程吸引
但區内綫唔吸引、價錢唔吸引、班次唔吸引
如果飛到清河嘅話
去上水廣場搭亦唔係好大問題嘅
但你過唔到清河嗰關嘅話
就不用打龍豐花園主意

270A 、270B 、279X 、278X 全部都唔經龍豐花園喎
點加站
270A、278X兜華明圈、270B 兜埋清河
已經趕走大部分上水客
荃青客鐵路唔方便要焗揀巴士
278X 上水客大部分亦轉投279X/A
如果279A 停龍豐花園
肯定提早未到火車站已經要企人

依你嘅說法又係咪
就算翠麗唔鍾意兜天平
如果277E本身車程吸引
行去上水火車站/上水廣場/龍豐花園搭277E都ok 而唔會轉鐵呢?
再者翠麗有大大條70K喺屋企樓下
去龍豐花園只需補差價就可以轉277E
唔想兜天平都可以搭70K 去龍豐花園
不過實際時間只不過差一兩分鐘
(翠麗花園第三座嗰站相差少啲)

依家天平、安盛、皇府山、奕翠園
搭70K 轉都係同277E 一齊兜翠麗
即係點都要焗上277E 兜翠麗
270又冇轉乘優惠
所以才會令277E 吸唔到更多客
已經大把人用腳投票唔想俾貴車費仲要兜翠麗兜到去寶石湖路
才導致277E班次高不成低不就

解決到277E 唔兜到去寶石湖路迴旋處
才能有進一步吸客嘅基礎
才能再進一步探討加班或飛清河嘅可能性
依家講飛清河基本上係一步登天

所以最基本問題仍然係翠麗同天平調總站
調得成吸返多啲天平邨、奕翠園、皇府山嘅客
先可以有空間探討其他方向

KC3555 發表於 2020-9-8 02:24 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2020-9-7 22:47
呢個景況,同KC3555兄 ...

我咁多唔回應,只係回應一點,就足以證明我唔係拗而拗。
正如今朝我坐270天平往翠麗方向,到天怡樓前面有部270翠麗去天平方向,
原本架261吊住我尾,去到體育館對面就行咗快線。
通常天怡樓去龍豐呢盞燈,只係放到每條線4-5部車,一睇就知部261夠知掟。
結果一綠燈,261抽頭過智昌路同龍豐過路處燈尾,
270去天平方向嗰班過到智昌路燈尾過唔到龍豐過路處盞燈。
我排第三,就智昌路燈尾都過唔到。
當我部車去到上水大會堂盞燈,同抽頭嗰班261相遇,但人哋去完上水站出屯門。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....