hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議110港島方向微調走線及112與82對調總站 ...
開啟左側

建議110港島方向微調走線及112與82對調總站

樓主| paul2357paul 發表於 2020-8-20 00:00 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2020-8-19 17:59
百福道路邊逼過碼頭多多聲,根本一早要調
搬27影響應該細過82,雖然大部份都唔多人北碼上
...

諗起63都可以拉去鰂魚涌搵位擺,
反正鰂魚涌來往赤柱都冇直車

brianso198 發表於 2020-8-20 00:03 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-8-19 20:10
條線要在英皇道出現先至方便執多D港島流水客嘛。
尢其是對於耀東邨興東邨黎講條條巴士線真係得來不易。
明 ...

唔好玩,
去太古行出面多車選擇,
渣華道本身有小巴65,
英皇道有2A,77,99三條線...

110過海客去太古, 西灣河同耀東又唔算少,
本身係無責任亦無必要去執2A/77/99屎.

110紅隧去太古城唔塞車都要25分鐘,
塞下塞下慢過102到太古都試唔少,
仲走去踢條線出英皇道仲要行果段仔趕客乎?

好老實,
南行110最多流水客果段係太古城去耀東, 及耀興東去筲箕灣,
北角既流水客根本唔多而亦唔可能多...

為左果小小流水客犧牲過海客, 不了.

neoplan720p 發表於 2020-8-20 01:56 | 顯示全部樓層
樓主咁多年既建議都係無進步……

一、110無端端行一個街口既英皇道,
Brian兄已經講左問題係邊,不贅。
原本以為你係要填返112港運城個缺口,
點知原來係要幫2A、77、99執流水客,笑左。
110何德何能執到?

二、本身112縮去北碼甚至天后 / CWB我都覺得無問題(或者至少一半班次縮做CWB <-> MK其實係最有效率既做法),
但自從有左$2優惠後,
我已經唔止一次,見過有廢老由港運城上車坐去百福道總站……:Q:Q
唔知區議員為左選票會唔會反對112縮去北碼啦(雖則仲有條18P)

三、但成個建議最大問題係82。
搬去百福做乜?車又慳唔到,
返藍灣又要兜大圈先出返去,
仲未計要顧及北角碼頭船客同新樓堆客。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Waiyin12 發表於 2020-8-20 02:22 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2020-8-20 01:56

要改就一係永興街入英皇道一係就唔好改
轉嚟轉去食燈陣並唔好玩
110東行喺經渣華道、英皇道之間改嚟改去亦唔係好事

2A 77 99三條線班次加埋近乎車海
唔見得港運城會有客專等架疏車110
2A 77 99又唔係唔夠載

如果喺北碼上蓋未發展前,搬走82尚算可行
但而家有北角碼頭一帶住宅、商場、超市,etc.
拉走82變相碼頭區無合理價錢嘅車來往北角以東
(東行18X唔到柴小,A12收貴一級兼疏車)

brianso198 發表於 2020-8-20 02:35 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-8-20 02:22
要改就一係永興街入英皇道一係就唔好改
轉嚟轉去食燈陣並唔好玩
110東行喺經渣華道、英皇道之間改嚟改去亦 ...

如果係紅隧去北角特快可能work,不過港運城去太古城耀東就算把啦。

前者行外面等102都密過佢多多聲,110又難預時間。
後者有條小巴65,唔係有月票根本唔會有興趣坐。

永興街入,始終都要填歌頓道幾幢商廈。
雖然早繁後有無需要咁樣行電氣道係值得討論。

110喺電氣道一帶塞起車上嚟玩廿分鐘都去唔到北角尾站,加上北角炮台山除咗歌頓道商廈及和富中心行得比較遠,其他位都唔算特別遠。

樓主| paul2357paul 發表於 2020-8-20 08:29 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-8-20 01:56

112本身係停埋港運城先至出去轉個圈入百福道。
當然最好就係連112最尾果段都好似41A咁樣特登轉去行渣華道,只不過暫時唔敢建議。
至於110既爛帳就,俾我係耀東邨興東邨居民諗起都把火,77和99都逼到死,兩條線都要塞香隧出黎班次唔穩定,到頭來又係得番新巴唔係咁想開車既2A。
而110就唔知做乜,明明之前在英皇道見番110既到頭來又係抽走,而110部分時段亦唔夠客急需搵多D分段客。
cky 發表於 2020-8-20 08:35 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-8-20 02:35
如果係紅隧去北角特快可能work,不過港運城去太古城耀東就算把啦。

前者行外面等102都密過佢多多聲,110 ...

我仲有諗過渣華道右轉電照街夠唔夠位轉
不過唔肯定所以唔提
不過特登轉番出去停港運城都好無謂
等同金仔分身之前話要 110 行馬寶道一樣
cky 發表於 2020-8-20 08:39 來自手機 | 顯示全部樓層
仲有 110 返港島已改過無數次
跟 116 112 又試過
跟 102 106 又試過
永興街左轉又試過
水務署轉番出英皇道又試過
宜家咁行已經算最好
H1A 發表於 2020-8-20 09:20 來自手機 | 顯示全部樓層
110一係就永興街出英皇道,一係就依家咁,左穿右插只會更慢。調總站就應該揾北角碼頭開出向銅鑼灣方向行嘅線,而唔係82
brianso198 發表於 2020-8-20 09:22 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2020-8-20 08:29
112本身係停埋港運城先至出去轉個圈入百福道。
當然最好就係連112最尾果段都好似41A咁樣特登轉去行渣華道 ...

我未把鬼火喎