hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290X 車程
開啟左側

[經歷分享/報告] 290X 車程

miklcct 發表於 2020-8-23 20:40 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-8-23 16:36
招標?兩條將轉接駁線一間分一條,不如你講下可以點招標去瓜分

回歸正題,既然你都識講33本身就唔入觀塘 ...

40絕對唔飛得觀碼。觀碼係40一個好重要嘅客倉,大把人入去商貿區返工。
進智公交
FBI2 發表於 2020-8-23 20:57 | 顯示全部樓層
今日坐290X,全程踩住去都要78分鐘
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
3ASV174 發表於 2020-8-23 22:14 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-8-23 20:57

巴士黎講算係合理車程喇
日出康城真係遠過將軍澳其他地方好多

同埋環澳路臨時改道之後
環澳路打後既站,起碼比以前遲左近 10 分鐘先有車到站

如要討論,請先自貼差餉單一次
S3BL100 發表於 2020-8-23 22:35 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-8-23 15:19
既然係咁簡單,點解運輸署唔索性將 98 拉入九龍灣,之後咪招標由得兩間公司打過。
現實上 797 偉業街比 33 ...
33 最失敗原因唔止偉業街無客、入九龍灣食塵,荃灣走線一樣好大問題,
龍德街非繁幾乎無客,非繁龍德街上緊既客仲少過觀碼,兩繁又比海濱花園部邨巴夾擊。何況現實上 33 觀碼係有客,依個站非繁客量唔差過九龍灣,依下先抵死。

套用你既邏輯,如果條 33 本身就係主打九龍灣偉業街做商貿區客所以無問題既話,荃灣定線咁行擺明係要做荃灣東住宅同商貿區,又有咩問題?

唔好忘記條全日愈做愈有既 930X 除左長少少去埋愉景之外,荃灣段定線同 33 一樣

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2020-8-23 22:37 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2020-8-23 17:27
運輸署討論中

另外,觀塘道無 quota 呢回事

無實數 quota 就唔等於運署會隨便批線途經既

fb.com/scientisthk2usa/
dennis28a 發表於 2020-8-23 22:55 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2020-8-23 16:36
招標?兩條將轉接駁線一間分一條,不如你講下可以點招標去瓜分

回歸正題,既然你都識講33本身就唔入觀塘 ...

搞清狀況,33 條線本身無諗住做觀塘道,而唔係因為要觀塘道有 Quota 要改行偉業街。
33 成功做到平日全日,就係因為油塘,如果只擺觀碼,連平日全日條件都無,頂多係兩味特別線。

一直以黎問題係觀塘道仲有咩需要開新全日長途線?
好多觀塘特別線九巴有意加強服務,但每一次出現觀塘道長途線,
九巴就要證明觀塘道住宅區有逆向需求同非繁需求,有就自然順攤放行。

40P 九巴一直有意做半全日甚至全日,只係運輸署長久以黎單方面阻擋九巴建議。
就係九巴證明唔到東北葵 - 觀塘道有咩野逆向同非繁需求,
九巴咪拉 40P 去荃灣西去觀塘站試下過關,但得出回覆係觀塘道咁行仲慢過 40、42C 到荃灣市,
40P 無必要由石圍角拉落荃灣西,咁講法係唔係大河道又有 Quota?唔係嫁嗎。

98 開得成線,從來唔係為轉車客,而係九巴拎住 98A+298E 觀塘道直入工業邨 BBI 客數據,
批客真係真金白銀係觀塘道上車去工業邨返工,咁咪成功例子囉。

證明唔到既兩繁特別線,咪撞下手神,睇下運輸署批唔批,非繁客量低咪唔批。
40P 咪拖左咁耐,X42C 同 98 咪一步到位囉。
我真係未聽過 40P 死因死係觀塘道 Quota,尤其係全世界都知運吉對 40P 開左半支綠燈。

如果係咁,98 開線以咁既用車量,邊條線因為 Quota 要開刀?係一條線都無開過刀。
另外仲有唔少觀塘道兩繁特別線,開開埋埋都開到突晒。
係因為觀塘道有 Quota,唔好話 98,42C 系一樣無條件加車比 X42C 轉全日。
惡意回復是不道德的行為。
ViviTse 發表於 2020-8-23 23:02 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-8-23 20:57

78 都唔算踩得太慢啦

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
dennis28a 發表於 2020-8-23 23:14 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-8-23 22:35
套用你既邏輯,如果條 33 本身就係主打九龍灣偉業街做商貿區客所以無問題既話,荃灣定線咁行擺明係要做荃 ...

搞清楚回事,我無話 33 無問題,而係 33 本身同觀塘道某人老作出黎 Quota 無關。
依條線咁行法,平日兩味已經足夠,無必要再加服務時段。

33 非繁德士古道工廠區同沙咀道表現有目共睹,930X 越做越有唔代表 33 非繁有同等結局。
惡意回復是不道德的行為。
Citcalag 發表於 2020-8-23 23:26 來自手機 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-8-23 23:02
78 都唔算踩得太慢啦

絕對唔慢啦 由康城總站自轉到尚德都起碼20分鐘,即係尚德去荃西60分鐘都唔洗,搭鐵都好難做得到貼近既時間
天空之神 發表於 2020-8-23 23:38 | 顯示全部樓層

其實290X 果個 X 字由兜安達臣之後都變左假野黎
.