hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290X 車程
開啟左側

[經歷分享/報告] 290X 車程

10598C 發表於 2020-8-20 08:14 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2020-8-20 04:52
兜將南係趕客
但同一時間既796X,係企人甚至頂閘出土瓜灣,就算疫情底下都坐底坐滿
290X最大問題,係兜完 ...

九巴應該係抱住 “將南上車係快咗架啦,要搭就搭,唔搭我仲有安達安泰包底” 嗰種心態去做290X

睇返樓主個時間,其實再一次印證290X行安秀道其實唔係慢290好多
武肺下嘅繁忙時間由翠林康盛出發去彩虹站,都做到17-19分鐘嘅時間,相比290唔塞車時都要15分鐘,其實只係慢少少,290繁忙時間多車少少都唔止15分鐘
東行就更甚,早排做過一次測試,黃大仙返康盛翠林290時間上同290X打和

290X應該輸最多係觀感其次班次,因為黃大仙返尚德,搭40+296A如果轉車時間多過5分鐘,已經同290X打和
(當然黃大仙返尚德唔塞車最快係E22A,但我指時間上去推斷荃葵返將軍澳邊個快)

而家290X都似係流於做安達安泰兩邊客,即係安達安泰去荃葵,以及安達安泰落將軍澳南
而將南客則執得一個得一個

但我認同而家係冇再快路,或者話觀感就算好咗,時間上贏唔返,最快都要等六號幹線通咗先值得再搞
poondriver 發表於 2020-8-20 08:57 | 顯示全部樓層

290B 開1715 樓主呢班開1720
再睇返樓主以前個po 1736 290B 到尚德 然後正常1734 又會有架290到 1744左右應該又有架290a到尚德
去到彩虹又比290a 追埋 有a仔前後一分鐘一定會有架290跟住
即係話樓主個班車 基本上得返要上安達泰既人先會上車 全程車d 客比其他290系食晒
然後成堆車都差唔多時間返到荃西

所以都唔知話九巴計數太勁定開太多車 好聽既就話個十幾二十分鐘是但上一架都一樣時間到
但只要有一架係跟住車鏈包尾 咁個架車就一定載空
dennis28a 發表於 2020-8-20 09:04 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-8-20 04:52
兜將南係趕客
但同一時間既796X,係企人甚至頂閘出土瓜灣,就算疫情底下都坐底坐滿
290X最大問題,係兜完 ...

兩件事唔同,將軍澳出尖沙咀、土瓜灣唔會搭鐵,796X 自然做得起,他日屯馬綫全通 796X 必定重傷。

290X 上唔到車可以上 290,再唔係 296A 出觀塘轉車,仲未計有班客保鐵。

290X 改線無可能,除非 290 系大重組,但時辰未到。
惡意回復是不道德的行為。
andy92 發表於 2020-8-20 09:28 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-8-20 02:25
好多時班290B會快唔少因為290X 調頭果段慢, 調景嶺更慢
我自己響尚德走一定用290B, 仲要好少人識
同埋172 ...

都係果句,290B 改行科大、壁屋出彩虹好過
leo_ku 發表於 2020-8-20 10:15 來自手機 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-8-20 10:49 來自手機 | 顯示全部樓層
nickhei 發表於 2020-8-20 01:47
繁時長沙灣廣埸塞到爆。呢D時間42C可以快40成15分鐘返大窩口。

黃大仙出大窩口
連290都唔夠42C快喎

42C行青公接近無敵
290不如拆條行下
甚至食左40P
個個收10.7超和味
免費黃大仙BBI俾所有觀塘線又點話

宜家40P爆到九彩都唔開全日
係咪平得濟冇興趣?
GZ4031 發表於 2020-8-20 11:40 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-8-20 10:15
42C只是停荃灣邊皮,而荃富街站行去千色店要十分鐘,大河道要行十五分鐘,埋單計坐42C根本無著數。 ...

咁你講果班客應該都上左紅van
42C 落大窩口一帶快過哂其他紅VAN以外既選擇
290系全部都最少係慢一枝燈, 點解?
因為我次次夜場將軍澳走都係搭290系轉42C, 黃大仙次次見到42C落到葵興一定係岩岩響青公個路口送車尾
GZ4031 發表於 2020-8-20 11:53 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-8-20 10:49
黃大仙出大窩口

睇下40P, 再睇下X42C
前者搞左十幾年都係加得幾班, 後者出世幾年已經全日
再睇埋價錢牌, 前者$8.7, 後者$10.6
行車時間照計就應該一樣, 40P兜完哂東北葵, X42C 都岩岩上南橋
客又唔會差好遠, 只係大家道義上覺得東北葵交通咁耐都冇改善先咁想40P全日, 同埋繁時我都估40P會好客D
咁結論係
如果真係因為價錢牌, 咁咪即管學你咁講
試下開290P 跟40P行法 (荃西開直上大河道天橋, 石圍角冇位), 跟完40P行哂就跟E22A 做到彩明就算, 反正入將軍澳個重點都係迫東北葵比$10.7
然後隧道派既朋友又順便可以睇下到底咁行係咪真係快 (其實尚德就一定快左咁濟..)
反正東北葵點都一定有人比多2蚊換直車好過業成街拉牛咁行番上山, 尢其係安蔭果帶
要平又唔介意慢就繼續235M BBI 40
ricky 發表於 2020-8-20 12:11 | 顯示全部樓層
pccpkl 發表於 2020-8-20 10:49
黃大仙出大窩口

運輸署聲稱石圍角總站要先擴建就俾40P全日
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2020-8-20 12:12 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2020-8-20 11:53
睇下40P, 再睇下X42C
前者搞左十幾年都係加得幾班, 後者出世幾年已經全日
再睇埋價錢牌, 前者$8.7, 後者$1 ...

主要原因相信係40P沿途唔見有新屋苑落成,而有誘因急於開全日,不過相信40P全日只係時間問題
前荃葵青區居民