hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 新巴 2X 改往耀東 , 分拆新線 X2
開啟左側

[建議] 新巴 2X 改往耀東 , 分拆新線 X2

天空之神 發表於 2020-8-21 09:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言:
由於新巴 2X 於早日改往嘉亨灣但該處乘客多數前往太康街乘車 / 東裁已下車
建議改往耀東, 進一步擴大客源

詳細建議
2X 灣仔北 - 耀東
往耀東 方向
經........東裁, 西灣河站 , 筲箕灣道 , 愛秩序灣道 , 筲箕灣總站 , 耀興道

https://goo.gl/maps/5imv8htoNqfaUsh18

往灣仔北 方向
經耀興道 , 筲箕灣總站 ,  愛秩序灣道, 東興道 , 筲箕灣道, 太康樓......

https://goo.gl/maps/gvd9tiDVMFGfkRzx5

另試辦新線 X2 耀東邨 > 灣仔軒尼詩道
經耀興道 , 筲箕灣總站 ,  愛秩序灣 , 愛賢街 , 愛勤道 , 東區走廊 , 港灣道 , 菲林明道 , 軒尼詩道 , 以灣仔消防局為終點站

https://goo.gl/maps/U1UmoYpayyd2b8zL6

收費不變
X2 收費為 $6.5

班次
X2 早上設 0810 一班

2X 加密至 6 - 12 分鐘一班, 並與 2A 線共用車源
2A 同日起調整班次

歡迎討論

.
neoplan720p 發表於 2020-8-21 12:04 | 顯示全部樓層
成個筲箕灣 / 西灣河,可以分成三個區域去睇:
一、筲箕灣道(電車路)
二、耀東興東(山上)
三、愛秩序灣、嘉亨灣(海皮)

問題係,如果要一條線做哂呢三個區域,不論你頭站擺邊,都必然係要兜兜兜,車程一定唔會討好。

2X咁樣逆走法,耀東有幾多人肯上?
然後愛秩序灣只能夠擦邊皮式去做(102可以咁做,因為本身102就唔係主打筲箕灣、西灣河客;但2X如果真心想吸愛秩序灣客,你建議既新走線對佢地無乜吸引力)。

再加埋,2A仲要減班既話,成個東區流水線可以唔駛要。
2已經疏,77、99只得東行;8H半粒鐘一班仲要貴過2同2A;81又係疏線。
最慘係呢堆線唔係行緊聯合班次(亦都無可能行到),經常一係10分鐘無車,然後一次過來幾架。
如果2A仲要減,堆客肯定又會走多批。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
kwn1029 發表於 2020-8-21 13:22 | 顯示全部樓層
其實假如 2X 搬站去筲箕灣當初並冇成事,
如果 2X 模式改為︰
筲箕灣 <> 耀東 <> 東欣苑 <> 鯉景灣 <> 東區走廊 <> 維園/銅鑼灣 <> 灣仔,
咁又可唔可行呢?
請時刻保持感恩及包容的心
zacharyho907 發表於 2020-8-21 15:15 來自手機 | 顯示全部樓層

弄個特別路線編號沒太多用處,2X走線本來源自2號和2A,變成特快線。
brianso198 發表於 2020-8-21 15:47 | 顯示全部樓層

2A非繁甚至早繁可以做到30分鐘到銅鑼灣,
果D咩2X,X2?一個唔好彩20分鐘都可能仲係筲箕灣兜緊圈,
不了.

再講,
耀東落山去康怡批客就硬食架調整班次既2A,
去銅鑼灣批客隨時又上返本身架2A,
咪一樣死...

好衰唔衰興東被找數仲要一d好處都無...

brianso198 發表於 2020-8-21 15:57 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-8-21 12:04
成個筲箕灣 / 西灣河,可以分成三個區域去睇:
一、筲箕灣道(電車路)
二、耀東興東(山上)

拿,
720X開下繁就可能work,
不過唔可以同時掂耀東/愛東/筲箕灣道...

東行東廊 > 愛東 > 海皮 > 西灣河 > 興東 > 耀東既話我覺得算係可以接受,
但西行我真係諗唔掂應該點行...
因為愛東擺尾既話一係站擺得衰, 一係兜到飛起頭站唔會show你...

可惜, 當西灣河可以免費轉2A/77/99/722既時候,
根本銅鑼灣 > 耀東如果唔係直接上山既話係唔會有人坐直達車...

反而中環就唔同...

paul2357paul 發表於 2020-8-21 21:04 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-8-21 15:47
2A非繁甚至早繁可以做到30分鐘到銅鑼灣,
果D咩2X,X2?一個唔好彩20分鐘都可能仲係筲箕灣兜緊圈,
不了.

人地藍田山都係咁,有D線兜埋全個藍田山,有D線得半邊。
brianso198 發表於 2020-8-21 21:42 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-8-21 21:04
人地藍田山都係咁,有D線兜埋全個藍田山,有D線得半邊。

耀東呢個屋邨差唔多三十年樓,
藍田山同耀東無論規模定係道路設計根本唔同...
再講耀東商場向筲箕灣方向行堆樓無論樓宇高度定密度都無山頂果堆咁高,
注定向筲箕灣方向山下做巴士唔會做得好...

而家720X畀你反方向行完咪一樣可以耀東總站上三四十人,
然後落山落到南安里每站都係幾個客...
咁可以講咩?

brianso198 發表於 2020-8-21 21:46 | 顯示全部樓層
樓主, 巴士不能在筲箕灣道左轉南康街.
I20091157 發表於 2020-8-21 22:12 | 顯示全部樓層

仲有,2X收5.9,你條X2收6.5,咁仲叫“收費不變”???
麻煩你proofread吓先好出post好唔好?