hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴88X延長路線消息
開啟左側

[路線消息] 九巴88X延長路線消息

Freezewinter 發表於 2020-8-29 11:23 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2020-8-28 23:09
好心就將條88X一拆二,咪唔使搞到平田圈呢個問題咁麻煩……
藍田油塘一人一條,其中一條全日行埋觀塘道

拆兩條線會分薄客源,影響路線效率

有一程過既優點,就算略為兜路都會有吸引力
藍田山/油塘用其他選擇返沙田亦唔見得方便

火炭來往觀塘既問題,其實巴士公司應該要開多條新路線
呢段路對 88X 而言只係額外客源

li1872903 發表於 2020-8-29 11:24 | 顯示全部樓層
kenny0323 發表於 2020-8-29 11:14
你講呢個方法其實已經好唔錯
但係 2013 年掟走左 277X 條牙齒印太深
對平田黎講 88X 係賠償,唔係恩賜

加返15/15A/38免費轉乘88X已經解決
znc1911e 發表於 2020-8-29 11:31 | 顯示全部樓層

當初88X開綫根本就係太倉猝又要度縮想一綫雙彫AB綫做藍田<>大老山,火炭<>觀塘道
又只係當賠償心態求其塞住平田個嘴

開完先發覺東九客源太窄
只做平田係夠客就唔會咁多年大部分時間都係得個25-30班次
依個時候先唸埋做成個藍田山頭唔係只做平田
一開始串得起成個油塘藍田山,88X今日已經開緊15-20

到後期開安達臣214 613時都知道根本藍田山碧雲道遠離鐵路先係潛在大客源
2016年想延長88X去碧雲道油塘時候 先發覺已經做成大量既得利益者難以變革

toby_tl10 發表於 2020-8-29 11:33 | 顯示全部樓層

對平田嚟講逆走真係冇咩好處
守住咗個總站,輸咗20+分鐘行車時間

如果九巴因為里數問題唔肯兜平田總站,平田要條逆走嘅廢線都冇用
To infinity... and beyond
toby_tl10 發表於 2020-8-29 11:47 | 顯示全部樓層
znc1911e 發表於 2020-8-29 11:31
當初88X開綫根本就係太倉猝又要度縮想一綫雙彫AB綫做藍田大老山,火炭觀塘道
又只係當賠償心態求其塞住平 ...

16同603做咗咁多年,九巴冇理由唔知碧雲道有幾多客
88X開線嘅時候得3部車,沙田站個站位又細,可能根本冇計劃大搞條線
To infinity... and beyond
mmlcs36 發表於 2020-8-29 12:05 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2020-8-29 12:11 | 顯示全部樓層

mmlcs36 發表於 2020-8-29 12:05
88X 唔係真特快,15分鐘內藍田到大老山
根本會走哂班轉車客,甚至趕去送鐵

對於新巴黎講可能係好事,興田,德田可以行去將隧坐798直出
dd2019 發表於 2020-8-29 12:15 來自手機 | 顯示全部樓層
將軍澳道落觀繞早上好塞車,如果改平田總站,跟603落油塘,跟W2上觀繞,會否避開塞車位?
0q9w8e 發表於 2020-8-29 12:19 來自手機 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2020-8-29 11:47
16同603做咗咁多年,九巴冇理由唔知碧雲道有幾多客
88X開線嘅時候得3部車,沙田站個站位又細,可能根本冇 ...

之前好似有諗過經
但平田反對
10598C 發表於 2020-8-29 12:39 來自手機 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2020-8-28 14:06
行碧雲道既車唔應該入平田圈
入平田圈就唔好行碧雲道
跟603行就變啟田道無車

其實88X會係有少少例外,因為觀塘繞道上橋位設計...

碧雲道落到連德道後,無論跟215X行啟田道,再經鯉魚門道、偉發道上橋去繞道;抑或係連德道後兜平田圈,再行分科診所上繞道,
頭先試Google Map時間上係一樣...

所以個人覺得去程應該油塘、碧雲道、平田圈、分科診所;回程啟田道、碧雲道、油塘咁行