hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴ETA服務供應商已更換?
開啟左側

[問題] 九巴ETA服務供應商已更換?

nwfb23 發表於 2020-8-25 12:51 | 顯示全部樓層

ETA 係Estimated Time of Arrival

架車閂門走先0分鐘,咁係Estimated Time of Departure ETD
巴士公司寧願你早過架車到站,好過架車就走先去個站?

仲有係Estimated,用big data 同實時數據推算預計時間。遲到早走既機率有幾高?

評分

參與人數 2aPower +5 HugeC +9 收起 理由
PD7829 + 1 精闢見解
GR1473 + 4 + 9 Arrival係重點

查看全部評分

nwfb23
dennis28a 發表於 2020-8-25 13:09 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-8-25 10:22
有無 youtube 片實地測試過兩巴 ETA 嘅準確度?因為我嘅經驗啱啱相反,覺得新城啲車成日遲到,九巴啲車反 ...

新城遲到一定正常,佢係用本身時間估算,再每分鐘用 GPS 重新計過,一定有遲無早,好地地唔塞車一樣錯晒。

但九巴只要埋站對唔到 RFID Tag,因為無 GPS Auto Tracking,
佢唔識 Update 繼續用舊 Data 去倒數,咁咪早 2-3 分鐘或者遲大到。

咁你目的希望有車搭,新城最少唔會害到你見唔到部車。
惡意回復是不道德的行為。
EX-TL 發表於 2020-8-25 20:25 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-8-25 10:22
有無 youtube 片實地測試過兩巴 ETA 嘅準確度?因為我嘅經驗啱啱相反,覺得新城啲車成日遲到,九巴啲車反 ...

講起拍片, 我尋日真係諗過㗎, 但我冇account up唔到片, 就算up左你嫌架車離成幾百米遠, 睇唔清楚話做假.
KT4135 發表於 2020-8-25 21:34 | 顯示全部樓層

睇嚟有版友唔係好明咩叫私有產權喎
要履行你方便大眾嘅崇高理想前,睇吓自己做緊嘅嘢係唔係背道而馳先啦
 樓主| Mueller 發表於 2020-8-25 21:35 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-8-25 13:09
新城遲到一定正常,佢係用本身時間估算,再每分鐘用 GPS 重新計過,一定有遲無早,好地地唔塞車一樣錯晒 ...

想問下站牌RFID擺喺邊? 平時喺站等車都冇咩留意...
係唔係連港島只係得新城站柱ge站 例如中環街市 (域多利皇后街) 都有裝RFID?

新城LECIP ETA (指2016年至2017年) 個ETA明顯比依家準啲, 當時個APP係每15秒update次距離/ETA; 巴士到站嗰陣 APP會即刻顯示 "已到達".

依家個APP顯示ge距離其實可能係十幾秒之前ge距離; 巴士埋站後個APP可能依家顯示緊0.1公里, 過多十秒左右先會顯示 "已到達".
ctb8107 發表於 2020-8-25 22:02 來自手機 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2020-8-25 11:27
試過好多次唔同路線唔同時間,九巴ETA話有車黎,睇前後站都係倒數緊,點知去到你個站時間到左,車呢?無出現過, ...

試過等296A等左30min,但明明ETA睇到中間keep住隔10-15min有一班到站(冇"預定班次"字),後尾先知原來疫情初期轉左30min一班但個app竟然睇到啲我地睇唔到既車...
toyl 發表於 2020-8-25 22:14 | 顯示全部樓層

竟然係玩RFID...咁講40特車ETA長荔街個站話3分鐘實際睇住佢走咗應該仲容易出現咗?
同埋如果架車頂閘直接長荔街掟出長沙灣道快線,跟住D站ETA會全部加錯鐘?
dennis28a 發表於 2020-8-26 12:37 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2020-8-25 22:14
竟然係玩RFID...咁講40特車ETA長荔街個站話3分鐘實際睇住佢走咗應該仲容易出現咗?
同埋如果架車頂閘直接長 ...

RFID Tag 係輔助,本身想 Mon 住班司機有無超速而裝既,家陣想拎埋堆 Data 落 ETA 度。
其實以前單一用 A-GPS,長荔街特車一定出到錯晒,因為太近太唔準,家陣多左一個 Data 做 Verify。
惡意回復是不道德的行為。
noname617 發表於 2020-8-26 12:52 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-8-26 12:37
RFID Tag 係輔助,本身想 Mon 住班司機有無超速而裝既,家陣想拎埋堆 Data 落 ETA 度。
其實以前單一用 A- ...

所以用里數計,穩陣好多
wesleyyc 發表於 2020-8-26 12:58 來自手機 | 顯示全部樓層

Mueller 發表於 2020-8-25 21:35
想問下站牌RFID擺喺邊? 平時喺站等車都冇咩留意...
係唔係連港島只係得新城站柱ge站 例如中環街市 (域多 ...

應該係ibeacon 黎
我估係裝左係啲站牌入面  順便可以比你係手機app 到見到個鄰近車站嘅eta(灰色彈出黎個個)