hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬綫通車後,263 及 269D 有減班的危機嗎? ...
開啟左側

[問題] 屯馬綫通車後,263 及 269D 有減班的危機嗎?

Anonymous 發表於 2020-8-26 01:28 | 顯示全部樓層

keilingha 發表於 2020-8-26 01:06
屯馬綫在荃灣區只設有荃灣西站,但 43X 主要客源是大河道、眾安街及綠楊新邨一帶,屯馬綫與 43X 唔構成直 ...

輕鐵喺屯門區嚟講其實真係冇咩吸引力。

屯門五大住宅區:良田,安友,市中心,景峰(青公)同 碼頭,其中3個都唔近屯門/兆康。

就講屯門站,507還好,505簡直係難等,506多車但你睇下條隊先啦。K52/K53/K58都唔易等,K51係密但有咩人搭西鐵入青山灣以南。屯門話就話喺市中心,但合理步程黎講只係近新墟,市中心一部分同友愛。

但唔好忘記263轉其他車都係直入住宅區,更加因為可以同X線互轉而有聯合班次。例如市中心,大把車可以去屯轉/入市中心仲要喺正樓下落車。

p.s.等過9+9分鐘嘅505,你就會知屯門點解唔想搭輕鐵,同天水圍循環線/761P完全係兩回事
 樓主| keilingha 發表於 2020-8-26 01:36 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-8-26 01:28
輕鐵喺屯門區嚟講其實真係冇咩吸引力。

屯門五大住宅區:良田,安友,市中心,景峰(青公)同 碼頭,其中3 ...

505 嘅問題我都略知一二,我亦試過早繁係田景、建生一帶去兆康站,等咗幾分鐘仲要夾硬迫先上到車,
但不幸地 505 嘅獨市位唔多,良田及山景都有其他綫可以駁到去西鐵站,但班次唔係聯合咁嚟,如果港鐵有心推人搭鐵,我覺得真係要花心機搞一搞良田嗰邊的輕鐵班次……
he_01 發表於 2020-8-26 02:03 | 顯示全部樓層
keilingha 發表於 2020-8-26 01:36
505 嘅問題我都略知一二,我亦試過早繁係田景、建生一帶去兆康站,等咗幾分鐘仲要夾硬迫先上到車,
但不幸 ...

山景個個都係505架啦 冇人會兆康轉/K58
良田就505 615 615P 但係條P又要同614P個邊直通 屯門東北仲要614系獨市 要夾都優先夾個邊先
ViviTse 發表於 2020-8-26 02:26 | 顯示全部樓層

我諗繁時唔會減,因為客量非常寵大,至於非繁,就算係減都唔會減得勁
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
lsc04d11 發表於 2020-8-26 07:31 來自手機 | 顯示全部樓層
我反而擔心九巴喺梨木樹,可風裝個分段機既話 就可以大大聲取消X48Z 直接用48X/73X/278X轉乘計劃加落車拍卡回贈  咁就冇平車出沙田了  (係咪遠左少少?因為我真係未試過喺冇月票嘅情況下搭263來往屯門及沙田)
tomtom2015 發表於 2020-8-26 09:19 | 顯示全部樓層
pcckw 發表於 2020-8-25 12:29
我覺得不廢,屯馬線全通後的確對地面交通生態造成極大災難,甚至城門隧道路線(不限大西北路線263系列及26 ...

其實成個沙中線(屯馬線+東鐵過海)通車後的確係會有所謂「災難」影響,但「災難」應該只限發生係九龍城區及紅隧線。連大埔/北區/沙田過海線都唔敢講會有「災難」影響,睇怕城隧線都未必會有「災難」影響。(留意,我指冇「災難」影響唔代表冇影響。東鐵過海後307/978/182甚至170等唔多唔少都一定有影響,只不過未到「災難」吧?)
無敵風火輪 發表於 2020-8-26 11:11 | 顯示全部樓層

tomtom2015 發表於 2020-8-26 09:19
其實成個沙中線(屯馬線+東鐵過海)通車後的確係會有所謂「災難」影響,但「災難」應該只限發生係九龍城區 ...

最危都係301姐,其他線都仲可以討論下點救
AVBWU291 發表於 2020-8-26 11:56 | 顯示全部樓層
pcckw 發表於 2020-8-25 12:47
天水圍-第一城估計以早上特車開出1-2班,其餘會是屯門-烏溪沙 2:屯門-第一城 1。
烏溪沙-第一城相比屯門- ...

馬鞍山綫第一城至馬鞍山站客量較平均,而西鐵綫就係元朗及朗屏落唔少,但又上返滿,去到天水圍,就企滿變坐滿。所以特車放天水圍好合理,而第一城就反而有啲浪費資源,未必坐得滿
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
053h4 發表於 2020-8-26 12:24 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
xdxd 發表於 2020-8-26 12:54 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-8-26 12:24
其實其他地區, 好多環狀線都係咁設計, 乘客都係咁坐, 其實無咩特別

新宿去東京你會揀中央線過去 定係慢慢搭山手線經原宿 品川咁去吖一樣道理
沙中線 成個市區段點睇都搞成四五個字
攞263嚟比 四 五個字應該都過咗屯轉/去到荃灣 之後停幾個站
鐵呢 喺大欖隧道/土瓜灣 仲要市區站站停
有直接 慳時間嘅唔揀 揀個兜嘅 把鬼咩
紅磡人。