hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬綫通車後,263 及 269D 有減班的危機嗎? ...
開啟左側

[問題] 屯馬綫通車後,263 及 269D 有減班的危機嗎?

213D 發表於 2020-8-27 18:08 來自手機 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2020-8-26 21:45
將來屯馬線屯門站計一個鐘去到第一城

263 去城隧轉車站大約 30-35 分鐘,

一個鐘到第一城就真係有D離譜,多15-20分鐘就差唔多,繁忙時間西鐵係荃灣開始已經係市區線速度,只係少左站,天水圍去美孚都要半個鐘多少少,九龍中站多距離短,行車時間自然拉長,而且西鐵繁忙時間都唔係容易上到車(尤其元朗),唔好玩啦。
係沙田返新西嘅客源當中,唔少都係要直接係沙田市中心上車,馬鞍山同火炭唔少上左火車入上水,黃泥頭有人出九龍轉,大圍同沙角上城隧又方便,其實巴士係新界西同北系方便在轉車少兼且相對容易轉,唔使係西鐵站排長龍等巴士或者等輕鐵,雖然巴士要係轉車站排,但係大部分地方都可以叫2 3飛(只限返屯元天),行多少少就可以,同埋企得冇咁辛苦,唔排除有D近鐵路站既人會用,但係大部分地方都唔近,轉車上西鐵站,人地巴士都出左公路,唔算可以睇下平日k76朝早係天富係排到點。
總之,各人有唔同選擇,但係263同269D唔會減班得好多,因為沿途乘客真係好多,接駁屯馬綫工作做得差,先會咁多人搭巴士啫。
KW2523 發表於 2020-8-27 18:23 | 顯示全部樓層
213D 發表於 2020-8-27 18:08
一個鐘到第一城就真係有D離譜,多15-20分鐘就差唔多,繁忙時間西鐵係荃灣開始已經係市區線速度,只係少左 ...

屯門站去一城而家轉車都係一個鐘左右,邊有可能通完要75-80分鐘?
xdxd 發表於 2020-8-27 18:53 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-8-27 18:23
屯門站去一城而家轉車都係一個鐘左右,邊有可能通完要75-80分鐘?

一程過嘅要都唔出奇喎
KW2523 發表於 2020-8-27 19:32 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-8-27 18:53
一程過嘅要都唔出奇喎

行多兩個站 每個要7.5-10分鐘?
油塘去鰂魚涌都係一個字咋喎
cky 發表於 2020-8-27 22:28 來自手機 | 顯示全部樓層
213D 發表於 2020-8-27 18:08
一個鐘到第一城就真係有D離譜,多15-20分鐘就差唔多,繁忙時間西鐵係荃灣開始已經係市區線速度,只係少左 ...

半個鐘正常時間係兆康出到去柯士甸

我日日晨早由尖東入兆康,係好準確32至33 分鐘,晚上放工返出去都唔係多好多,8 個字一定去到紅磡,再之前尖東返荃灣西係15 分鐘內就得,半個鐘先天水圍出美孚?
andy92 發表於 2020-8-27 23:41 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2020-8-27 22:28
半個鐘正常時間係兆康出到去柯士甸

我日日晨早由尖東入兆康,係好準確32至33 分鐘,晚上放工返出去都唔 ...

西鐵而家全程 37 分鐘,屯馬一期啟德去第一城 15 分鐘,
紅磡去啟德中間果三個站咁近當兩分鐘一個站,都係 8 分鐘

加埋一個鐘岩岩好
Tummy 發表於 2020-8-28 05:16 | 顯示全部樓層

keilingha 發表於 2020-8-26 14:41
講就容易,事實上車駁車係高難度玩意,好多時睇 ETA 以為駁到,但當是旦一架開慢咗遲到,又或另一架開快咗 ...

但係都唔係個個人嘅目的地都係鐵路附近呢
變咗得屯鹿綫一程快 跟住要 坐/行 成十幾分鐘駁腳

沙田一帶因為馬鐵近民居都唔大問題
但屯門天水圍一帶大部分地方都唔係行就行到過去
要轉一程 輕鐵/巴士 先到火車站

坐鐵 (去新東仲要企一段時間) 又要轉巴士 坐巴士又要轉車
旣然都係要轉車 咁不如坐返巴士好過啦
除非係趕時間/好塞車

Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
Tom9840 發表於 2020-8-28 15:17 來自手機 | 顯示全部樓層
我覺得不一定,若果搭地鐵時間又太長,收費又貴,巴士此終收費平點,就好似若果由荃灣搭車去屯門,搭地要二十幾蚊,但巴士只是8.4至9.1左右,此終平同快都會吸引客源
cky 發表於 2020-8-29 02:33 來自手機 | 顯示全部樓層
Tom9840 發表於 2020-8-28 15:17
我覺得不一定,若果搭地鐵時間又太長,收費又貴,巴士此終收費平點,就好似若果由荃灣搭車去屯門,搭地要二 ...

你拎屯門去紅線荃灣站嚟比?
要兜美孚
梗係過廿蚊啦
咁你又唔拎條屯門 X 線先出美孚轉番 234X 30X 之類來計?

反之,你用屯門坐去荃灣西再轉小巴定巴士,夾埋差唔多廿蚊來對比巴士唔駛十蚊才有說服力。