hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 紅車 頭枕 問題
開啟左側

九巴 紅車 頭枕 問題

HE7921 發表於 2020-8-26 19:25 來自手機 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2020-8-26 13:03
九巴官方聲稱ATE張凳有105度,所以相對依家啲 revo s 好坐好多
https://www.youtube.com/watch?v=JJtD-43 ...

我寧願批E50D同B8L用返呢款L椅好過(雖然12米上層只裝到55位,12.8米就59個位)
VA73@2A 發表於 2020-8-26 20:09 | 顯示全部樓層
HE7921 發表於 2020-8-26 19:25
我寧願批E50D同B8L用返呢款L椅好過(雖然12米上層只裝到55位,12.8米就59個位)

其實城巴8320-8361,9100-9148用緊厚L凳
但以宜家巴士性格冇可能,因為嗰批塞晒d位之後座距仍然超闊,巴士公司就係唔想賣大包先至用收窄座距塞多d人
HV9990 發表於 2020-8-27 02:14 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-8-25 20:21
Pratico唔覺佢有頭枕,我只係當佢一張高背座椅

我心目中嘅排名:

Pratico 可以試下九巴批AAU,加厚背墊可能我身形細粒坐落都ok

KCRC . Keep Moving
HV9990 發表於 2020-8-27 02:19 | 顯示全部樓層

同埋而家啲櫈係咪裝得高過以前?
之前坐過歐三躉/ATE先忽然發覺啲新車裝得高啲
至於椅背角度就當然係歐三年代最正
KCRC . Keep Moving
請勿下車 發表於 2020-8-27 08:52 來自手機 | 顯示全部樓層
高載要排密啲番唔到轉頭,但v記可唔可以用番量產E400隻頭枕?
天空之神 發表於 2020-8-27 09:17 | 顯示全部樓層
請勿下車 發表於 2020-8-27 08:52
高載要排密啲番唔到轉頭,但v記可唔可以用番量產E400隻頭枕?

其實而家 Revo S / Citylight 感覺上差過 city
係因為為左做到車頭外形放棄左上層空間

不如做返 AM / AMN34/35 果隻高背凳
.
KX8724 發表於 2020-8-27 10:33 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2020-8-26 13:03
九巴官方聲稱ATE張凳有105度,所以相對依家啲 revo s 好坐好多
https://www.youtube.com/watch?v=JJtD-43 ...

同埋呢條片影出黎,L凳個座墊係有少少斜,唔係同地台平行,座落去重心係向後,
就算係薄L都係維持傳統,
反而依家D Revo S個座墊完全係同地台平行,
相比之下坐落去好似向前"中"咁

VA73@2A 發表於 2020-8-27 10:38 | 顯示全部樓層
請勿下車 發表於 2020-8-27 08:52

其實V牌金蛋已經做到張櫈由頭枕、椅背同坐墊都已經做到好軟身,只係唔好彩個時出緊紅巴,個椅背、坐墊又硬返好多,V牌金蛋張櫈軟身咗好多,唔似其他咁硬過木板

3ASV174 發表於 2020-8-27 11:17 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2020-8-26 19:04
11米車塞直梯車載客量落去,唔窄至奇。但係論座與座之間距離,點都衰唔過B8L,雖然B8L張凳冇E6M直得咁緊要 ...

E6M 樓梯o個邊仲窄過 B8L
仲要 E500 本身已經唔好坐
如要討論,請先自貼差餉單一次
VA73@2A 發表於 2020-8-27 12:01 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-8-27 11:17
E6M 樓梯o個邊仲窄過 B8L
仲要 E500 本身已經唔好坐

根本樓上右邊唔應該塞12排櫈

舊頭右邊塞11排櫈,所以有闊座距,闊度僅次於38XX

係新巴見到11.3米B9樓上可以塞到55個位,想4052-4091都塞到55個位,所以ADL就偷薄個組件格硬塞多排入去,連帶E6M 同 9149-9158都有樣學樣樓上塞55個位

所以宜家搭23寧願等38XX 同 4040-4051先上,見到B9,4052-4091等下架算