hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為何屯門獨市線多集中在屯門市中心/屯門站做總站? ...
開啟左側

為何屯門獨市線多集中在屯門市中心/屯門站做總站?

ricky 發表於 2020-8-28 23:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

61X(唯一來往屯門至九龍城/土瓜灣)、263/263A/263C(唯一來往屯門至沙田/科學園/大埔)、E33(唯一全日來往屯門至東涌/機場後勤區)都係在屯門市中心/屯門站做總站;屯門首條去東九龍的巴士線62X都只在屯門市中心總站,「唯二」屯門來往深井的巴士線52X(另一條係53)都只在屯門市中心總站。
雖然屯門各住宅地方分散,但規劃獨市巴士線都多集中在屯門市中心,而唔係去埋市中心之以外的地方,讓果啲地方可以一程車到達,屯門其他地方只可以靠轉車。
點解會咁?

前荃葵青區居民
WongKinYat_WKY 發表於 2020-8-28 23:13 來自手機 | 顯示全部樓層
咁呢個站都有名叫屯門市中心,喺九巴嘅角度嚟講就係屯門嘅中心地帶, 而且附近人流同埋住宅都唔少得過其他地方, 所以獨市線都會擺喺市中心去, 之前喺網上睇過一個文章, 佢話往屯門嘅人如果約出街,通常都會喺市中心等, 呢個就係點解九巴會將啲獨市線擺喺市中心嘅原因
MCMoore 發表於 2020-8-28 23:40 | 顯示全部樓層
市中心整體需求肯定係各個小區入面最大
he_01 發表於 2020-8-29 00:12 | 顯示全部樓層

WongKinYat_WKY 發表於 2020-8-28 23:13
咁呢個站都有名叫屯門市中心,喺九巴嘅角度嚟講就係屯門嘅中心地帶, 而且附近人流同埋住宅都唔少得過其他 ...

其實唔止九巴 連運輸署當年都淨係批准屯門市中心開出嘅路線可以去到佐敦總站(60X)
其他都淨係去到MK
zacharyho907 發表於 2020-8-29 00:27 來自手機 | 顯示全部樓層
可能是建議乘客換乘輕鐵到目的地,勝於使用屯門公路轉乘站,加上那一帶是屯門區人口重心和交通樞紐,最早期的總站當然非屯門站和屯門市中心總站莫屬。
Anonymous 發表於 2020-8-29 00:45 | 顯示全部樓層
zacharyho907 發表於 2020-8-29 00:27
可能是建議乘客換乘輕鐵到目的地,勝於使用屯門公路轉乘站,加上那一帶是屯門區人口重心和交通樞紐,最早期 ...

屯轉都係近年嘅事,以前都係放市中心等多d人去轉車
至於61x, 263, e33甚至259d呢四條線,要考慮埋對家嘅需求,咁緊係放入市中心好,因為實有多d外區人想去市中心
he_01 發表於 2020-8-29 00:49 | 顯示全部樓層

zacharyho907 發表於 2020-8-29 00:27
可能是建議乘客換乘輕鐵到目的地,勝於使用屯門公路轉乘站,加上那一帶是屯門區人口重心和交通樞紐,最早期 ...

其實見輕鐵市中心個站起到咁大
加埋當年經市中心嘅505 506 507 614 720係覆蓋晒成個屯門區嘅輕鐵車站
就知市中心係轉車樞紐
ES6048 發表於 2020-8-29 00:50 | 顯示全部樓層
講開60X,雖然時間上不及在華都花園的58X及63X
但因為身處總站,基本上必有位坐
所以好多屯中人都唔介意比多十分鐘車程換舒服
令60X在屯中都有相當唔錯的吸引力
ES6048 發表於 2020-8-29 00:55 | 顯示全部樓層
Anonymous 發表於 2020-8-29 00:45
屯轉都係近年嘅事,以前都係放市中心等多d人去轉車
至於61x, 263, e33甚至259d呢四條線,要考慮埋對家嘅 ...

所以同樣係東九大線
259D非繁載客量係高過258D
甚至夜晚七八點打後出九龍都可以坐滿甚至企人
尾班都有二三十個座上客
可以話係拜屯中呢個客倉所賜

當然亦係呢個客倉,
令259D在應否全日入安友屯中拗左好耐
入,屯碼區乘客要用更多時間
唔入又驚唔夠客
不過這已是另一個話題了
流星☆雨 發表於 2020-8-29 01:38 | 顯示全部樓層

板友你有留意到嗎,同樣情況唔係屯門獨有,只係屯門區比較明顯

因為屯市屯鐵之外,接近既地區無咩總站,其他小區都係住宅為主,對外需求比較細
拉咁遠一來都未必有位擺,二來又用多左車,當然就無入埋去

正如沙田-觀塘好長時間都係集中晒觀塘道,近年先有88同88X出現
290(A)亦係行葵涌道青公,而唔係去埋荃威海濱呢啲小區
屯門M線最多只會擺荔景北,唔會入新區葵盛東北葵
趕客路上 理_得你