hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議E41及E42微調走線
開啟左側

建議E41及E42微調走線

Waiyin12 發表於 2020-8-29 14:42 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

49x和E42分別提供青衣中、北及青衣西路往返沙田的服
務。自249x提升至全日服務及延長至博康後, 其沙田區
內走線與E42近乎相同, 青衣西部乘客可選乘車費較低
之249x往返沙田, E42途徑青衣西路之安排亦顯得略為迂
迴。

與此同時, 青衣並沒有任何往來來大埔之巴士線, 往返兩
地必須轉車。

此外, 參照城巴A11, A12, E11停靠西隧收費廣場,龍運A33, E33停靠屯門公路轉車站,A43, A43P, E34A, E34B停靠大欖隧道轉車站。惟大嶼山往返新界東(北區除外)之A / E線,並沒有停靠途徑隧道之轉車站。

建議詳情

E41
- 棄經青衣北岸公路,改經青衣西路及長安巴士總站
- 加停城門隧道轉車站 (方便轉乘客及疏導等候73x之人潮·)

取消巴士站: /
新增巴士站: (青馬收費廣場後,按北行順序)
青華苑
長亨邨
長安巴士總站
城門隧道轉車站

新增分段收費:
- 青衣西路往大埔: $11.1
- 城門隧道往大埔: $2
- 城門隧道往機場: $5.8
- 長安往機場: $10.8

E42
- 不再途徑青衣西路,改經青衣北岸公路
- 加停城門隧道轉車站 (方便轉車客)

新增巴士站:
城門隧道轉車站

取消巴士站: (按北行順序)
青華苑
長亨邨

收費改動:
城門隧道往機場: $5.8
城門隧道往沙田: $0
因應青衣西路分站取消,取消青華苑往博康及長亨邨往機場兩個$10.8之分段收費

A41P / A47X:
加停青沙公路轉車站,但不設轉乘優惠或分段收費

249x: 非繁忙時間加密至20分鐘一班

新增E32 <> 46x之轉乘優惠,補償青衣西路往返大圍道、美林邨之服務,兩程合共$10.8 (北行) / $13.9 (南行)

天空之神 發表於 2020-8-29 14:56 | 顯示全部樓層
E41 平均里數更便宜人地高雄落左機架E41 繼續兜
.
ate214 發表於 2020-8-29 15:21 | 顯示全部樓層
規矩上九巴同龍運仍然係唔同公司
此post已完
kitarolo 發表於 2020-8-29 16:23 | 顯示全部樓層

樓主你自己咪講咗個問題喺邊
咁樣會令北區便宜嘅方式去到
東涌(經278X喺城隧轉)載通就最
唔想呢樣事情發生影響A43盤數。

港鐵落去大埔轉E41載通就阻止唔到啫,
但步行距離甚遠,73/73A亦格硬唔做上水、
73B無與E41設BBI都係得數小時服務。

另外E42停青衣但起碼出城隧
落大圍,E41未來幾年仲要硬食沙田
警署一帶慢車,再停青衣車長會體力不足。

樓主| Waiyin12 發表於 2020-8-29 17:01 來自手機 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2020-8-29 15:21
規矩上九巴同龍運仍然係唔同公司
此post已完

九巴同龍運整BBI已有先例
此建議亦都無郁到去東涌、機場嘅服務
 樓主| Waiyin12 發表於 2020-8-29 17:07 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-8-29 16:23
樓主你自己咪講咗個問題喺邊
咁樣會令北區便宜嘅方式去到
東涌(經278X喺城隧轉)載通就最

E41停青衣只係順路做,唔停亦唔無問題
如果埔公沙田段真係咁莿手,改行青沙(紅梅谷上獅隧公路、沙田路)亦可

城隧轉乘我係想照顧未有直車去機場嘅區,廣黃、源禾、顯田, etc.
順帶一提,E43都已經上咗RPP
流星☆雨 發表於 2020-8-29 17:16 | 顯示全部樓層

E32非繁行青衣中南,如果轉乘應該係用E41轉先啱
但,倒不如搞好大埔青沙線做好轉乘249X佢啦

沙田啲小區只係想要條正常A線,E線佢地已經接受左去市中心同大圍搭
趕客路上 理_得你
ate214 發表於 2020-8-29 17:22 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-8-29 17:01
九巴同龍運整BBI已有先例
此建議亦都無郁到去東涌、機場嘅服務

城隧可以唔拍卡,用現金就係因為完全由九巴做
理論上兩間公司仍然要拆數,你覺得無影響?

仲未提到令上水同馬鞍山可以平出機場呢種龍運1000%唔會容許既事
 樓主| Waiyin12 發表於 2020-8-29 21:27 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-8-29 17:16
E32非繁行青衣中南,如果轉乘應該係用E41轉先啱
但,倒不如搞好大埔青沙線做好轉乘249X佢啦

我個E32 <> 46x BBI其實只係補償青華苑 <> 大圍道嘅服務,E32就算非繁都會停青華苑一站

長亨邨出發,或者去大圍站、沙市、秦石、博康, etc.,已有249x / 249x <> 286x BBI

除咗現正暫停服務嘅W3, 大埔嘅全日青沙線數目係0
E41唔行青衣西路我無異議,但我覺得行青衣北岸公路都可以入一入長安總敛
當然我非常支持大埔開全日青沙線
天空之神 發表於 2020-8-29 23:58 | 顯示全部樓層

ate214 發表於 2020-8-29 17:22
城隧可以唔拍卡,用現金就係因為完全由九巴做
理論上兩間公司仍然要拆數,你覺得無影響?

當 A41 A41P A42 A46 去哂青沙,就會有大規模既轉乘計劃
.