hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員關注荃灣西至西灣河巴士線進展 ...
開啟左側

[其他] 荃灣區議員關注荃灣西至西灣河巴士線進展

castanopsis 發表於 2020-9-2 13:24 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-9-2 08:23
問題係非繁東區客量

我係呢個主題有講
以前睇過人口普查資料,葵青區過海需求係多過荃灣區

首先再重申一次
我係希望荃葵東區線跟290行,做埋葵興芳大連排
咁行直接serve到大窩口/葵興芳既居民,東北葵亦可以搭M線落來轉,變相大半個葵青區都做埋

然後客量問題

荃葵東區線有兩種客:
(1) 荃葵居民,去港島東返工/行街
(2) 港島東居民,去荃葵返工/行街

——————————

你講來講去,都只係講緊(1)
有無考慮過,港島東居民都要需要入荃葵返工/行街?
單係筲箕灣至北角個catchment,人口約三十萬,已經係278X沿線既兩倍,或者成個將軍澳既人口
呢班居民去荃葵,需求係相當龐大
非繁少荃葵居民要去東區,唔代表條線條線非繁會無客

正如非繁都少荃葵居民要去將軍澳,290早繁後東行都係少客
但條線非繁客量仍然係高,因為將軍澳居民非繁都有需要入荃葵

608/694/682/613之所以唔能夠直接比較
係因為呢堆線九龍/新界一端,工商廈旺區既規模,都遠不及荃葵
你要比較,應該搵返278X/290,呢兩條線都係 住宅區<>荃葵,而且都係長途,但需求都好大

再者,家陣930/X逆向班次差,930X早繁北行直程無車開
如果宣傳得宜,荃葵港島東線,係有空間吸納埋西南區>荃葵客用970/X轉車
呢班客已經無計落去

——————————

然後講返(1),即荃葵居民去港島東既需求

608啟德段覆蓋緊5-6萬人,少人去港島東正常
613多少少,有20幾萬,且有唔少既獨市,非繁客量亦相對好少少
694雖然覆蓋30幾萬人,但沿線得寶林/啟田略有優勢,估實際上只係做緊10萬人生意,亦唔到鰂魚涌北角,難以比較

望返荃葵東區線
跟290行,沿線直接做緊20萬人,最低限度已經唔係608級數
Catchment入面,東北葵/西約/荃景圍又有超過20萬人
呢40萬人,搭/轉新線出東區,會係最快選擇
就算因為價錢因素打個七折,覆蓋既人口都仍然係遠超608/613/694,甚至會多過682

你攞住608/613/694客量,話荃葵去東區非繁無人,未免武端

castanopsis 發表於 2020-9-2 13:28 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2020-9-2 07:18
葵興芳不如連葵盛/梨木樹做。。

葵興芳/東北葵出港島東係兩味位,唔夠客開全日
實際上,大河道出發,290走線上公路,唔會慢過跟930X塞沙咀道好多
串埋一條線開全日密車,會好過拆開兩條線然後非繁唔夠客

leo_ku 發表於 2020-9-2 13:31 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-9-2 13:34 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-9-2 13:39 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-9-2 13:31
標青與否視乎荃葵點走線,若串連到荃葵無鐵到的山頭,差極都會有譜。

荃葵剩係荃灣都3條行法
不過因為新樓係海皮
青公近MTR

變相開線都係沙咀道優先然後楊屋道

葵涌就慘D
山頭處處
一線做晒就係936呢類怪獸

不過好似934/936,依家睇牌面
936係夠客全日,兜但係有客,吹佢唔漲

不過半全日成本少好多,亦唔駛特登開少客班次
世界很簡單 人類很複雜
JC2048 發表於 2020-9-2 13:53 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-9-2 13:39
荃葵剩係荃灣都3條行法
不過因為新樓係海皮
青公近MTR

都話唔好只 focus on 荃葵住宅區, 因為條線同時做緊東區客
對東區客嚟講, 往荃灣最好走法係跟290
往東區方向除咗直行青公外 亦可考慮入沙咀道->荃富街公園->青山公路, 執埋少少唔想行去黨鐵站的客

荃灣新樓客可以用繁時特別班次形式搞掂(e.g. 930X走線)

castanopsis 發表於 2020-9-2 14:00 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2020-9-2 12:32
我唔係話荃葵東區不可以有全日線,
只係唔好覺得 290 系列大成功,荃葵東區線都一定有咁成績,畢竟 290 系 ...

608問題我上面講咗,唔重覆
你話唔同區直接客量無可比性,我唔認同
297/796X、796C/98C、170/798、788/690之間,客量係有差距,但呢啲差距係有得解
796X接近獨市,但297寶林客俾105食曬
796C少客過98C,但加埋296C尚德西九客,其實唔見得少過98C,更加多過98C山下客唔少
170走線太慢,多數人都係搭返紅隧線轉東鐵,而實際上唔趕時間既假日,170沙市係可以一站上到大半滿返南區
690唔使講,大家知道衰乜

實際上,區與區之間巴士線既需求,大致同距離/競爭對手有關
越遠既巴士,需求越細;巴士對比競爭對手車程越快,市佔率越高
其他因素,例如價錢,都會有影響,但relatively無咁重要

望返港島東<>荃葵

論需求
北區/將軍澳去荃葵,唔會近得過港島東
既然290/278X咁多,無理由港島東去荃葵會無需求
而反方向荃葵亦有唔少居民要去港島東,至少會多過去將軍澳/粉嶺

論競爭對手
我假設筲箕灣開掃到北角,直飛繞道西隧,然後跟290行葵興芳荃市
之前詳細計過車程,北角去葵芳,只係20分鐘,就算頭站去頭站,筲箕灣去荃灣,都只係41.2分鐘
對比港鐵,北角去葵芳36分鐘,筲箕灣去荃灣49分鐘,基本上全條線都快過地鐵唔少
反而290,坑口開始車程已經輸俾地鐵,將南就更加,實際上明顯快過鐵既,只係得寶林8萬幾人同康翠2.5萬人

當然條線價錢會係隱憂
但單論需求同吸引力,港島東荃葵線係有條件做得多客過290唔少(留意,係290,唔係290系)

kay 發表於 2020-9-2 14:05 | 顯示全部樓層
JC2048 發表於 2020-9-2 13:53
都話唔好只 focus on 荃葵住宅區, 因為條線同時做緊東區客
對東區客嚟講, 往荃灣最好走法係跟290
往東區方 ...

但問題係呢條線為荃灣新樓而設
可改空間有限

愉景想搶線都比人BAN

而荃葵道路格局
點行都有人唔LIKE

934班客,如果非繁碌到環宇海灣上高速
就算加班,都應該唔肯

936山上個堆,你唔兜上去就無呢班客
936係搶左唔少搭M車轉MTR既客返黎

930你唔兜上大窩口道,行青公葵涌道,係咪會多過山上居民搭車都係問題
世界很簡單 人類很複雜
kay 發表於 2020-9-2 14:15 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-9-2 14:00
608問題我上面講咗,唔重覆
你話唔同區直接客量無可比性,我唔認同
297/796X、796C/98C、170/798、788/69 ...

你呢個咪有雞定有蛋先問題
當年郵輪碼頭都係類似討論
究竟係唔夠人,定唔夠服務去吸引人去

當年得5R同小巴
依家有22同22M

但郵輪碼頭無船泊岸
都係死城

過海線西隧既,上環掃到灣仔銅鑼灣可以話係共識走線
東隧既,北角至中環係共識走線,咁行一定唔會死
好似619南行,由朝到晚都無冷場,下繁同680要企人落北角

但東隧去北角以東,除左682,其餘路線真係表現參差
你話613非繁好好客,606/608唔多客都仲可以拗下
但,613都唔係好好多,比架單層夠載既客量
694直落西灣河,究竟係幫佢定害佢,真係唔識答
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2020-9-2 14:15 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽