hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區議員關注荃灣西至西灣河巴士線進展 ...
開啟左側

[其他] 荃灣區議員關注荃灣西至西灣河巴士線進展

kay 發表於 2020-9-2 10:22 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2020-9-2 10:05
問題係荃葵東區線主要提供需要嘅唔係東區而係荃葵青,參考對象應該係新界東城隧線同埋九龍東五號幹線路線 ...

但一眾東區(北角以東)線問題係非繁整體需求問題
東區唔多人搭都算,但南行非繁整體都差

所以TD個時608/613,標書寫繁忙時間服務
兩巴為左投到條線,一野寫全日
咪搞到呢個局面

不過東區過海全日線,最有潛質係606X
而唔係由筲箕灣碌到北角上東隧個類

東區真係得個太古城/康怡商場
但一個荃灣都唔只一個商場LA
而且個個商場d野差唔多

正如好似33,講到假日有megabox,海之戀商場
但係咪有人搭咁長途車為左行商場呢

反而好似619,非繁南行到北角炮台山,都會落一大堆人
有時要研究既係,區與區之間既居民連繫
無連繫既話你比條線佢地無用

正如啟德多人搭20/24/108,但偏偏唔多人搭608

油塘搭603客量都遠多過613,居民需要D咩其實係有得睇
世界很簡單 人類很複雜
qunow 發表於 2020-9-2 10:46 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-9-2 10:22
但一眾東區(北角以東)線問題係非繁整體需求問題
東區唔多人搭都算,但南行非繁整體都差

可能我寫得唔好,我嘅意思係主要由荃葵區提供誘因吸引東區居民前往而非相反
另外,606X柴斜段我覺得有改善空間
053h4 發表於 2020-9-2 10:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
qunow 發表於 2020-9-2 10:52 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-9-2 10:50
最理想其實係當日把W1拉去東區, 而走線大致等同18X, 做隧道口轉乘.

東區去新界的全日的西隧線, 如果不考慮 ...

你不如話拉A12過去經高鐵站放走西環行繞道再加雙向分段
053h4 發表於 2020-9-2 10:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Anonymous 發表於 2020-9-2 10:58 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-9-2 10:55
先唔講你咁行的話, A12要係西九龍站一帶要行多5-8分鐘, 更重要係, 西九龍快速公路落尖沙咀, 時不時都多車 ...

其實九龍/新界方向嘅目的地係邊完全唔係重點,重點係西隧口/港澳碼頭/皇后街可以轉到就可以
053h4 發表於 2020-9-2 10:59 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kay 發表於 2020-9-2 11:04 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-9-2 10:46
可能我寫得唔好,我嘅意思係主要由荃葵區提供誘因吸引東區居民前往而非相反
另外,606X柴斜段我覺得有改 ...

有咩誘因?
港島好得意
每日都有巨量既人五湖四海過黎
但同一時段港島倒返轉其實無咁多

當然港島區人口比九龍新界加埋都少
加上人口老化,先係主因

新力軍多住新界

朝早過九龍,MTR荃灣線都好鬆動
但南行可能油麻地已經未必即班上到
世界很簡單 人類很複雜
Anonymous 發表於 2020-9-2 11:08 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-9-2 10:59
你提到的, 除左西隧口, 都唔太適合做轉車站, 好似現時18X咁, 要行幾十米去港澳碼頭上車就都有多少趕客的 ...

行幾十米轉車濕濕碎啦(地鐵由香港站行去中環站都唔止),反而20分鐘一班如果追唔到就真係趕客得多

我亦明白如果停皇后街,西區居民會覺得慢而反檯,所以唔會強求

btw, 之所以唔想轉7系,就係唔想入灣北塞一輪先上到東廊,所以18X東行停港澳碼頭某程度上係好事。西行略嫌有不足但可以接受,始終好多人都想過海車唔經上環直入西隧
053h4 發表於 2020-9-2 11:12 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽