hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦和擴展一系列長途線, 擴展巴士公司收入來源 ...
開啟左側

建議開辦和擴展一系列長途線, 擴展巴士公司收入來源

S3bl430 發表於 2020-9-4 00:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

原因:
- 沙中線全線通車以及東鐵過海完善香港鐵路網絡, 預期將打擊過海線和九龍區路線客量,令九巴,新巴,城巴經營進一步轉差
- 嶼巴經營存在結構性的問題, 需要增加對外路線減少虧損情況

建議內容:
九巴
建議以下路線擴展服務至平日繁忙時段(6:30-8:30,17:00-21:00)雙向服務:
960B/X, 968X, 總站延長至嘉亨灣。另外早上入新界和傍晚出港島班次繞經西營盤(路線依A12)

985系列全線改由九巴獨營提升至半全日服務和納入青沙轉乘網絡
服務時段:美田每日開06:30-13:00, 金鐘每日開17:00-23:00

建議開辦以下路線:
B79 落馬州<>青衣站
服務時段:周六周日06:30-23:00
路線停站:元朗區只停 落馬洲、落馬洲皇崗巴士站、大欖隧道;葵青區依68A
大欖線轉乘B79可享有6元票價優惠

新巴/城巴
602  安泰<>金鐘(東) 及 602P  安泰<>中環
服務時段:
[602]每日06:30-22:00
[602P]安泰早繁2班,中環晚繁2班
路線:九龍區依213M, 港島依601/601P

932 荃灣西約<>柴灣東
服務時段:
平日(06:30-14:30,16:00-22:00),
假日(09:00-22:00)
路線:
荃灣區路線依40,不停美孚,經西隧直達港島。
港島定線:先停西營盤(依A12),後經中環灣仔繞道直達炮台山, 炮台山至柴灣東走線依106
另外, 早上繁忙往柴灣以及傍晚往荃灣方向不停西營盤, 西隧口後直達炮台山
**如客量足夠可分拆為荃灣往返港島東,以及荃灣往返堅城路線

933  荃灣西站<>海怡半島
平日繁忙時段服務:
荃灣開:07:30,17:30-18:30(20)
海怡半島開:07:00-08:00(20),18:00

荃灣區路線依40,停美孚、長沙灣工業區、興華街上公路,經西隧,港島區大致依X970(不過加停華富)。

682F  顯徑<>柴灣東
服務時段:每日07:00-22:00
路線:顯徑至沙田市中心依88K, 然後經沙田圍路上大老山公路,港島區依682

981A  駿洋邨>灣仔(上繁) 及 金鐘>駿洋邨(下繁)
服務時段:上繁07:15-07:55(4班),下繁17:30-19:00(6班)
路線:沙田段依280X, 經青沙公路、西隧、港島段依982X

981B 白石角>灣仔(上繁) 及 金鐘>白石角(下繁)
服務時段:上繁4班,下繁2班,與981A組成聯合班次
路線途經地方:沙田區途經:白石角、科學園、源禾路、沙田市中心;經青沙公路、西隧;港島段依982X

E12S  滿東邨<>太古(康怡廣場)(4.9新增)保償E22S改由嶼巴經營的損失
服務時段:上繁3班往港島,下繁1班返東涌
路線:東涌走線依E21A, 港島依962E

龍運/城巴
R8 延長至青衣中作循環線,增設與機場線的轉乘服務(4.9新增)
青衣區停站:首站停長安, 然後依E32平日繞經青衣中時往機場方向停站

龍運
容許龍運巴士早繁支援屯門往返新界區的路線,重點支援263系路線,作為補償E42P削線予嶼巴的損失(4.9新增)

嶼巴
- 建議開辦數條長途線,包括開辦全日線取代城巴E22S,龍運E42P
- 建議上調假日3M,11收費20%
- 取消B4,由機場A線的短途收費取代

新路線
B23  滿東邨<>深圳灣口岸
服務時段:周六周日06:30-23:00
路線:東涌走線依E21A, 經屯赤隧道、屯門區停屯門市中心、新墟和虹橋、之後直入深圳灣

E24 滿東邨<>觀塘(總站待定)
取代E22S服務
服務時段:東涌每日開06:00-20:00, 觀塘每日開07:45-21:45
班次:繁忙10/15分鐘, 其餘時段30分鐘
路線:東涌走線依E21A, 沿A29至觀塘

E44 滿東邨<>大圍站
取代E42P服務
服務時段:東涌每日開06:30-20:00, 大圍每日開07:45-21:45
班次:繁忙15/20分鐘, 其餘時段30分鐘
路線:東涌走線依E21A, 青衣停青衣西路及長安,然後經城隧直入沙田,沙田至大圍站一段依170

註:早晚加開往返東涌青衣、以及沙田石門及科學園的班次,東涌開07:20, 科學園開18:10

如有更多想法和意見,歡迎分享你的看法

錯字連篇
m1210h 發表於 2020-9-4 07:45 來自手機 | 顯示全部樓層
我完全唔明有咩需要早上入新界 傍晩出港島要兜西環 九巴係唔會做D咁樣燒紙嘅事 另外 你話城巴龍運會唔會各自送條線俾嶼巴
kitarolo 發表於 2020-9-4 09:39 | 顯示全部樓層

嶼巴嗰種情況係暫時性
邊境總會再全面運作,而
嶼南未來幾十年都唔受港鐵
影響,應大幅增加嶼南線非居民收費。

具體實施: 11/23可增至
常客以外每程收費達40元
即使星期一至六亦然,參考
四人共乘藍色的士之人均費用
五乘客的士已所餘無幾。

為減省巴士公司行政開支
不再設月票機或登記八達通
號碼嘅辨識制,用PTFSS嚟決定
是否嶼南線常客,例如每月乘嶼南線
達20程(10日之來回程,可按實況調整
同時應考慮埋區外到嶼南工作嘅乘客)
就可回贈至現刻平日嘅票價水平。

*而呢一筆錢係政府問嶼巴攞返*

用現金、其他電子貨幣,不作另行處理
 樓主| S3bl430 發表於 2020-9-4 09:52 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-9-4 09:39
嶼巴嗰種情況係暫時性
邊境總會再全面運作,而
嶼南未來幾十年都唔受港鐵

我反而覺得嶼巴的問題係結構性,疫情前本身都唔賺錢
區內線客量見頂, 嶼南線愈加車愈蝕錢(尤其是行雙層的3M),

疫情後過境線相信不會重返昔日水平
一方面是健康碼以及驗毒成本,另一方面政府鼓勵內循環,唔見得會進一步放寬一簽多行政策

如果可以,直情想佢可以經營東涌<>屯門 和 東涌<>港島線
錯字連篇
kitarolo 發表於 2020-9-4 10:14 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-9-4 09:52
如果可以,直情想佢可以經營東涌<>屯門 和 東涌<>港島線

正如 #2 回覆
雖然龍城唔想做E線
但直接將E線送俾嶼巴做
近乎無可能,亦唔可能要嶼巴
開條E43出嚟(因為A43現減到非繁
每小時一班,一係就開返之前水平先講)

現有「地盤」除非運吉唔招標
而直接俾嶼巴營運,否則屯赤通車
都難成嶼巴入侵龍運範圍嘅理由。

國家策略係宏觀嘅
想內循環香港也可以

例如之前有人建議開屯門站到
曾咀路線可能有得諗,用返四人乘
的士嘅平均價俾嶼巴做就有可能。
 樓主| S3bl430 發表於 2020-9-4 10:28 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-9-4 10:14
正如 #2 回覆
雖然龍城唔想做E線
但直接將E線送俾嶼巴做

已更新建議,

對應保償
E22S->東涌港島東線(班次數量相同)
E42P->容許龍運早繁支援屯門路線(參考263價格比E42P高,屯赤通車後東涌私牌去屯門的速度加快,再加上可以釋放車源比更賺錢的過海線,唔見得無著數

錯字連篇
kitarolo 發表於 2020-9-4 11:19 | 顯示全部樓層

其實龍運喺屯赤通車後
是否需縮規模都無人知
以前就話港鐵有新路線要上繳,但
亦可借故取消近乎無關嘅路線,或者
有啲線係擺到明蝕錢借啲意話重組,
成個過程或準則並不公開。

假設龍運有幸保存現車隊數目
可能又走去開啲懶係深入小區
但班次勁疏嘅A線出嚟。
JX9097 發表於 2020-9-4 11:55 | 顯示全部樓層
安達臣要開過海線
基本上好難一間獨大
尤其是建議嘅602秀暉後直接落山
必然會搶哂601上般客源走

早前傳過九巴想拉603系
之不過一落山就同601撞服務範圍
同時間運吉又唔想新線係聯營
 樓主| S3bl430 發表於 2020-9-4 12:10 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2020-9-4 11:55
安達臣要開過海線
基本上好難一間獨大
尤其是建議嘅602秀暉後直接落山

我明白個阻力係邊, 安達臣區本身就係一塊肥豬肉,邊個都想要

如果你有留意個建議,我明顯偏袒新巴城巴

我預見到沙中線+屯馬線全開的話, 101,104,111,301首當其衝,偏偏依幾條金蛋線新巴有份聯營,  估計新巴無左依條隻金蛋, 紅隧賺錢線得返112,116,盤數可能爛到一個點,
新巴有賺錢能力的路線,唔計以上提及的4條過海線,本身屈指可數,
加上新巴港島路線收費先天相對城巴貴,相信新巴單獨加價的難度會更大, 如果唔判多幾條長途線比新巴吊住條命, 幾年後可能真係會執笠收場

所以才建議直接比新巴獨營安達臣過海線,
當然, 聯營是其中一個解決方案.

錯字連篇
paul2357paul 發表於 2020-9-4 12:13 | 顯示全部樓層

m1210h 發表於 2020-9-4 07:45
我完全唔明有咩需要早上入新界 傍晩出港島要兜西環 九巴係唔會做D咁樣燒紙嘅事 另外 你話城巴龍運會唔會各 ...

新界先至多工程行業既工作機會,
同埋在新發展區起樓。