hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 啟德巴士服務一問
開啟左側

[問題] 啟德巴士服務一問

0q9w8e 發表於 2020-9-4 18:39 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2020-9-4 11:04
一係608延去柴灣囉

其實應該經愛秩序灣 翠灣邨
castanopsis 發表於 2020-9-4 18:42 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2020-9-4 18:37
我都覺得20A去深長荔會有潛力過西九站

直程啦,20A本身定位都係奇奇怪怪,唔知客量係點?

開條 長深荔<>啟德<>九龍灣 線
朝早入九龍灣/下繁往深水埗唔兜天寰,客量應該幾穩陣下

castanopsis 發表於 2020-9-4 18:44 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2020-9-4 18:37
依家多左啟德站,近私人樓,可以想象空間少左,不過有啟德站下,九巴應該慶幸自己投唔到 ...

啟德一早都覺得係雞肋
但如果講長深荔,搭鐵無論點行都要兜大圈轉兩次車
前景肯定好過224X/641之類
WongKinYat_WKY 發表於 2020-9-4 18:55 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-9-4 11:51
全日就可能要夾埋成個觀塘山加麗港城
嚟一次大重組先搞得掂

觀塘山留比619糸同601已夠,如果真係想快,坐車落觀塘搭641都得,至於麗港城早下繁有621,呢個就真係要同641重組一下,令觀塘同麗港城都可以有全日特快車,如果仲係驚唔夠客,拉埋翠屏都得
WongKinYat_WKY 發表於 2020-9-4 19:01 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-9-4 18:30
啟德去柴小唔見得有幾大需求
反而606X直行觀塘道,拉去樂富,做埋黃大仙/鑽石山/彩虹
覆蓋人口/旺區多過 ...

如果係黃大仙同彩虹一帶其實佢地會傾向有條紅隧線特快去柴小多個東隧線,更何況而家冇特快去柴小嘅紅隧線,所以606X最多拉到彩雲已經夠,你睇671係鑽石山段都冇乜客,雖然我知606係彩雲段都冇乜人搭去東區/過海,但至少我覺得東隧線到彩雲已經夠
0q9w8e 發表於 2020-9-4 19:21 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2020-9-4 18:42
直程啦,20A本身定位都係奇奇怪怪,唔知客量係點?

開條 長深荔啟德九龍灣 線

不過都可以揾796E/296P經
Quanta 發表於 2020-9-4 19:49 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-9-4 18:37
依家多左啟德站,近私人樓,可以想象空間少左,不過有啟德站下,九巴應該慶幸自己投唔到 ...

個站一早未投標已經知道有,有咩嘢慶幸
反而而家罷鐵 + 啟德發展密度上升 比預期中好添
其實有啟德站下,都預咗啟德係好似將南咁嘅雞肋,而唔似得無鐵嘅安達臣咁金蛋
城巴投佢應該都係為咗開拓版圖,唔想困死喺港島,而唔預會賺大錢
kaiyip24 發表於 2020-9-4 20:46 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-9-4 19:49
個站一早未投標已經知道有,有咩嘢慶幸
反而而家罷鐵 + 啟德發展密度上升 比預期中好添
其實有啟德站下, ...

你睇九巴做條24做到愈嚟愈頹,就知20/22開咗之後已經無乜肉食,至於啟德<>西九,九巴有心做就拿拿聲改24,不過都無望喇⋯⋯

反而我都同意城巴為咗開拓版圖,所以積極投啟德標,然後詐詐諦開啲搵到真銀嘅分枝路線,好似當年796B變到798出嚟搵錢咁樣。
castanopsis 發表於 2020-9-4 21:49 | 顯示全部樓層
WongKinYat_WKY 發表於 2020-9-4 19:01
如果係黃大仙同彩虹一帶其實佢地會傾向有條紅隧線特快去柴小多個東隧線,更何況而家冇特快去柴小嘅紅隧線 ...

無特快去柴小既紅隧線?
118表示黑人問號.......

講真
黃大仙如果行觀塘道入東隧,31分鐘已經到筲箕灣
就算106拆港島段,黃大仙鑽石山跟106去到紅隧,30分鐘都未過到海
所以鑽石山/黃大仙/彩虹去柴小,肯定係行東隧快

嶼南唯一 發表於 2020-9-5 09:21 來自手機 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2020-9-4 10:36
回正題,而家由啟德區去觀塘一帶得架28B,佢serve唔到私樓區嗰邊。
同樣佢哋行去搭641亦比較遠,唔知有無可 ...

28B應該要執執
然後再開條特快線
啟德 >觀繞> 藍田站 > 觀塘道西行 >啟福道> 啟德