hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 14/9 起,九巴 43P 改經大學站,不經濱景花園 ...
開啟左側

[服務調整] 14/9 起,九巴 43P 改經大學站,不經濱景花園

Eddie 發表於 2020-9-5 12:16 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2020-9-5 11:54
82C不停大涌橋路沙田第一城分站

講緊置富第一城站都應該俾返$6.4分段
Waiyin12 發表於 2020-9-5 12:57 來自手機 | 顯示全部樓層
Vicky8472 發表於 2020-9-5 00:08
40X好似係因為馬鞍山居民要去源禾路先快唔到喎
關容生乜事?

如果40X改快,石門可能要求補葵涌線
(第一城停沙田圍路刷邊)

九巴又未必會拉48X入去(因為會downgrade)

馬鞍山源禾問題,改86K做循環線(類似83K)已經搞掂
只係九巴到今時今日仲想南行位位收$9.1去源禾
Vicky8472 發表於 2020-9-5 15:31 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-9-5 09:35
咁係邊個拉慢泥涌烏溪條40s 經亞公角街先?

40S 的確係容生問題
但係40X關佢乜事?
有人話要去源禾路先改快唔到
唔係乜都賴人哋
shakugan2005 發表於 2020-9-5 21:12 | 顯示全部樓層

Eddie 發表於 2020-9-5 12:16
講緊置富第一城站都應該俾返$6.4分段

就係唔停大涌橋路沙田第一城分站所以唔比分段囉, 根本82C全程收費都唔值$6.4, 依家仲要收$7.3, 講緊仲長過82C既82K都係$5.6, 而且272S過埋隧道都係$7.5, 大老山隧道口已經$6.4啦, 當初82C直頭仲想收到$8.1
ViviTse 發表於 2020-9-5 22:08 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-9-5 07:14
馬場你塞埋我果份

我意思係 大學站(馬料水)巴士總站 <> 大老山隧道收費廣場
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
AdagioEG 發表於 2020-9-5 23:40 來自手機 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2020-9-5 23:49 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2020-9-5 21:12
就係唔停大涌橋路沙田第一城分站所以唔比分段囉, 根本82C全程收費都唔值$6.4, 依家仲要收$7.3, 講緊仲長過 ...

講真,全程82C我覺得頂到盡只係值得收$5.5
大學站去科學園最多收$3.5

至於40X問題
如果40X改做馬鞍山特快。城隧後直到大學站,之後直達耀安

咁仲好,其它位有43X補齊
源禾路可用86K改循環(86K直情可以飛埋亞公角街,耀安直飛到濱景,其他由85K補上)

最多兩繁開43X特別車
好似73P咁經葵涌去荃灣西
Quanta 發表於 2020-9-6 00:06 來自手機 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2020-9-5 23:49
講真,全程82C我覺得頂到盡只係值得收$5.5
大學站去科學園最多收$3.5

計里數又唔可能收5.5咁平
9-12km即係同1號、36A、86K個等級,
考慮無流水客,收6.1比較合理
leo_ku 發表於 2020-9-6 00:23 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2020-9-6 00:24 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2020-9-6 00:06
計里數又唔可能收5.5咁平
9-12km即係同1號、36A、86K個等級,
考慮無流水客,收6.1比較合理 ...

總之點計都係貴, 依家講緊大老山隧道口272S已經分段$6.4, 冇左43P後既82C算到第一城都唔比分段, 要到濱景先比分段, 講真去到濱景就連82K既$5.6都唔值啦, 得返$4.7-4.9左右啦, 只不過43P/272S果D係區外隧道線分段價比佢貴少少, 但依家居然係一條區內線都貴過區外隧道線分段價