hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 馬料水、馬鞍山及十四鄉可以分拆成「馬鞍山區」嗎? ...
開啟左側

馬料水、馬鞍山及十四鄉可以分拆成「馬鞍山區」嗎?

miklcct 發表於 2020-9-7 13:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時沙田區人口已經相當多,西貢北屬大埔區之理據亦已經過時。現時西貢北之街渡聯繫已經轉往馬料水,十四鄉之交通亦已變成陸路聯繫馬鞍山為主,馬鞍山及馬料水亦有緊密聯繫。請問這幾個地方可以獨立分拆出「馬鞍山區」嗎?

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +21 收起 理由
99MAN + 2 + 1 英雄所見略同
iPenguin + 10 英雄所見略同
Justshamxx + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

進智公交
Justshamxx 發表於 2020-9-7 16:50 | 顯示全部樓層
本人現階段絕對支持馬鞍山分拆成區!因為:1. 沙田區是本港人口最多的區議會區分(2011年人口普查)
2. 馬鞍山新市鎮內有沙田民政事務處之分處,可隨時設為全新民政事務處
3. 滿足馬鞍山大帝的大計
4. 正如樓主所言,將西貢北列為大埔區實乃過時措施

但是本人反對將馬料水撥入馬鞍山區。
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
ryumew 發表於 2020-9-8 08:36 來自手機 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2020-9-7 16:50
本人現階段絕對支持馬鞍山分拆成區!因為:1. 沙田區是本港人口最多的區議會區分(2011年人口普查)
2. 馬鞍 ...

維持沙田區啦,順做伸延到白石角
馬鞍山區由富安至大洞,馬鐵應該總站伸延至泥涌站,甚至大洞及井欄樹(兩地合成名為西沙站)

Justshamxx 發表於 2020-9-8 15:28 | 顯示全部樓層

ryumew 發表於 2020-9-8 08:36
維持沙田區啦,順做伸延到白石角
馬鞍山區由富安至大洞,馬鐵應該總站伸延至泥涌站,甚至大洞及井欄樹( ...

「大洞」同「井欄樹」?
「大洞」同「井頭」啊嘛
我覺得唔爭在連接埋瓦窰頭同埋烏洲啦!
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
kitarolo 發表於 2020-9-9 15:27 | 顯示全部樓層
到時祗會更多類似74D嘅路線出現

另外,樓主諗到馬料水嗰邊「新」
馬鞍山區與大埔區之分界繼續係
科研路(參考附圖,非完全貼住車路)
定係想將白石角都歸埋馬鞍山區?
 樓主| miklcct 發表於 2020-9-9 16:21 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-9-9 15:27
到時祗會更多類似74D嘅路線出現

另外,樓主諗到馬料水嗰邊「新」

成個白石角撥埋入馬鞍山區。

馬鞍山區嘅範圍會係馬料水、白石角、成個中大、馬鞍山(由大水坑條河起)、十四鄉(直到水浪窩為止)再加埋東平洲。至於九肚山就要視實際情況,當地村巴係去沙田市中心定係馬鞍山市中心/大學站多而決定。

另外黃石、海下、塔門、荔枝莊、深涌一帶究竟應該劃入西貢定連同十四鄉留返喺同一區好?而家當地居民主要聯繫係經馬料水定係經西貢多?
進智公交
 樓主| miklcct 發表於 2020-9-9 16:36 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2020-9-7 16:50
2. 馬鞍 ...

如果大家認為馬料水同白石角應該維持沙田區嘅話嘅前提分拆馬鞍山區,咁大埔區嘅西貢北應該點處置?十四鄉當然劃入馬鞍山區,深涌同荔枝莊嘅話,地理上連接十四鄉但而家條街渡係去馬料水,照劃入馬鞍山區?海下、塔門同黃石俾西貢區?!東平洲維持大埔區定過埋俾沙田區?
另外,觀塘同元朗兩區亦有大量人口。元朗區又可以分拆屏山區(包括天水圍、廈村、洪水橋、流浮山)嗎?觀塘區又可以分拆出秀茂坪區(包括順利、秀茂坪、安達臣等嗎)?
進智公交
240798790262289 發表於 2020-9-9 17:34 | 顯示全部樓層
有冇可能馬鞍山由"沙田區" 改為夾泥涌/西貢北/西貢市中心成"馬鞍山區"? 而原有西貢區改為"將軍澳區"
Scania
 樓主| miklcct 發表於 2020-9-9 18:33 | 顯示全部樓層
240798790262289 發表於 2020-9-9 17:34
有冇可能馬鞍山由"沙田區" 改為夾泥涌/西貢北/西貢市中心成"馬鞍山區"? 而原有西貢區改為"將軍澳區" ...

唔得,西貢有自己獨特嘅傳統,同馬鞍山無大關係。
進智公交
ViviTse 發表於 2020-9-9 19:58 | 顯示全部樓層

如果18區想拆19區,觀塘區需唔需要拆區呢?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆