hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 覺得九新城唔識妙用堅尼地城既巴士總站 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 覺得九新城唔識妙用堅尼地城既巴士總站

Tummy 發表於 2020-9-12 04:21 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2020-9-12 00:27
咪儍啦
尋日搭88X自轉一圈要用11分鐘呀
仲要101/104呢D密車自轉,嫌吉席街、卑路乍街未夠塞咩

呢個理由大家喺第一頁已經講過啦

但係保羅大大就係要好似連登咁要卽刻搏咀

你答佢 兜內街塞車 佢就用 113 唔使兜 駁你

你答佢 113 不嬲唔做堅城 佢就用 904 要做西隧 104 駁你

你答佢 904 同 104 唔係同一個老母 佢就用 長沙灣政府合署冇人住西寧街 駁你

呢條友嘅所謂「理由」全部都係建基於滄海一粟嘅例子/證明

跟住就十幾句嘢塞埋落你個口到 當你講過啲咁嘅嘢

一個 post 係咁都算 佢仲要係個個 post 都係咁

根本就牛頭唔搭馬嘴

其實我都好佩服大家咁認眞對住個牛皮燈籠點火

畀著我就當係杜生同叻哥「辯論」算喇
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
Choi 發表於 2020-9-12 04:38 來自手機 | 顯示全部樓層
101/104貴價做埋西環尾流水,點會輕易放棄?掉返轉不如你叫106縮小西灣比694入藍灣?
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-9-12 10:23 | 顯示全部樓層
Tummy 發表於 2020-9-12 04:21
呢個理由大家喺第一頁已經講過啦

但係保羅大大就係要好似連登咁要卽刻搏咀

你夠係牛皮燈籠囉。我從來冇建議過101,104改卑路乍灣總站然後繼續跟果種兜齊卑路乍街及吉席街上客果種最弊病既大圈自轉,而係建議101,104改卑路乍灣總站之後最好就行西祥街北左轉直出。

成件事既重點感覺上巴士公司係對堅尼地城營造出某種委屈既用法。
留意到有兜齊卑路乍街聯邦新樓站上客及吉席街上客既巴士線就只有卑路乍灣巴總開出既,
而西寧街及域多利道駛出既線例如1系5系10系971卻冇被安排特登兜埋卑路乍街聯邦新樓站,就算理論上可透過用士美菲路及加多近街兜個細圈進行,即類似43M果種走線。

照計若巴士公司覺得聯邦新樓站上客係極重要既就應該有更多線被安排特登繞經該站才是,可是事實上冇此事。
 樓主| paul2357paul 發表於 2020-9-12 10:44 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-9-12 00:55
佢意思係連轉都唔轉,卑路乍灣直出石塘咀。

如果因為 101 104 113 不合時宜而強塞佢入卑路乍灣,不如考 ...

你講得冇錯,卑路乍灣巴總開出既線最好索性行城西道直出石塘咀或者右轉西祥街北左轉直出果兩種,經荷蘭街轉個細圈果種已經有特登兜路成份,繞著西祥街及加多近街轉個大圈果種係最唔應該急需改善。
呢樣野冇得賴政府冇對堅尼地城路口設計改善之類,而應該全力歸咎相關巴士公司。

樓主| paul2357paul 發表於 2020-9-12 10:50 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2020-9-12 04:38
101/104貴價做埋西環尾流水,點會輕易放棄?掉返轉不如你叫106縮小西灣比694入藍灣? ...

呢類野唔希望真係sad but true。
否則仲學人講咩嘢101,104縮走西區?
因為對新巴九巴黎講該線去盡堅尼地城在西寧街出現已是必需。
樂仔〞 發表於 2020-9-12 10:59 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-9-8 07:00
補就腳上客站位方面唔係定律。
正如例如260X,268B,269B改改下都可以改到飛繞道尖東海旁直出,唔使理漆 ...

用錯哂例子
268B 269B 開線時已經行康莊道經梳士巴利道直出,本身就唔經漆咸道南
260X 仲係九龍站開車時,本身就由廣東道去彌敦道,唔經漆咸道南
到搬去紅磡站時,亦都已經行都會下通道經梳士巴利道直出
從來無改改下飛繞道直出而無視漆咸道班客嘅問題
再講,漆咸道南本身就唔多客,當年西鐵又未去到尖東
班客自然會習慣行去海皮上 260X 268B 269B

而家堅尼地城唔同,101 104 904 兜咗堅尼地城咁多年
你而家一下子叫佢改卑路乍灣直出石塘咀,D 居民一定唔會放過你
因為咁樣改路,成個堅尼地城都比你飛起哂
到時本身僅餘嘅客都比你趕埋落地底,但又唔見得咁樣改路可以慳到車
wingho_cwh 發表於 2020-9-12 14:20 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-9-8 19:30
對西寧街班人而言,905P 去到 904 全日擺科士街只係 9 個月內既事,再過多年半先搬去卑路乍灣。
先唔講西 ...

歷史原由係啱,不過咁講又好似誇張咗。。有幾樣嘢要注意下:
1) 西旺紅小到今天都仲喺度,頑強地生存中,日間西環去旺角坐爆唔難架,小巴佬話回頭返西環嗰程比較惡做
2) 至於「佐敦、尖東、紅隧口都用緊 104 番去西環」呢個問題又無咁誇張嘅,首先回程返卑路乍灣一定經下聯,其次係呢件事喺 971 開辦嘅時候有條件做

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
wingho_cwh 發表於 2020-9-12 14:31 | 顯示全部樓層
4437 發表於 2020-9-12 02:54
見你哋討論咁耐,我只可以話,其實堅尼地城嘅問題係道路設計問題,多於邊條線擺邊個巴總。
講講士美菲路/吉 ...

(2) 嗰個 pattern 無辦法唔畀,因為電車直去,吉席街東行如果同時放綠就會同電車直去相撞
另外個 pattern 其實無廿幾秒咁長,得十秒八秒架咋,只夠放兩部電車過燈

另外呢兩句矛盾咗:
//解決辦法:直接將吉席街東行爹核士街-->北街一段定位朝7晚12巴士線//
//其他車就麻煩行海皮轉入士美菲路//
海皮轉入士美菲路按你個邏輯唔可以左轉吉席街
另外 set 完條巴士線,43M 一樣係繼續要吉席街右轉士美菲路,你個吉席街東西行同時綠燈唔 work

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
Tummy 發表於 2020-9-12 14:45 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-9-12 10:23
你夠係牛皮燈籠囉。我從來冇建議過101,104改卑路乍灣總站然後繼續跟果種兜齊卑路乍街及吉席街上客果種最 ...

成個 post 前面三頁已經有兩三個人話搬入卑灣嘅壞處
唔入內街嘅壞處又有人講

係得一個人講埋啲歪理 死牛一面頸堅持要搬走 101 104

跟住成條內街就拍拍囉柚走咗去

我就眞係唔知邊個先係牛嘞

好在呢度唔係連登

Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
天空之神 發表於 2020-9-12 14:49 | 顯示全部樓層

長遠應該要分拆 101X 出黎

104 113 當年都建議縮落港澳
唔係卑路乍灣

要令 971 加班
101X 超特快雙向七天全日
先可以再討論是否縮短
.