hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 74A/80/80P/89B 及 74X/75X/85M/85X/274X 重組 ...
開啟左側

建議 74A/80/80P/89B 及 74X/75X/85M/85X/274X 重組

SE7378 發表於 2020-9-8 18:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

目的

1. 為大埔區居民提供全日來往紅磡、黃埔的巴士服務
2. 為沙田圍、車公廟、大圍居民提供全日來往九龍灣商貿區的巴士服務
3. 縮短大埔來往九龍城、土瓜灣,以及大圍北來往東九龍的車程,加強競爭力
4. 提升黃大仙及鑽石山來往九龍灣商貿區的服務水平
5. 釋放資源,投放予改善大埔、馬鞍山、沙田來往市區的交通

詳細內容

1. 74A/80/80P/89B

(a) 74A 取消服務,减 3 車

(b) 80 來回改經新翠,全日不經顯田,减 6 車

(c) 80P 增設平日下午繁忙時段回程,由觀塘碼頭單向前往顯徑

往顯徑方向:
1. 觀塘碼頭
2. 敬業街
3. 成業街休憩公園
4. 觀塘駿業里
5. 創紀之城
6. 觀塘定富街
7. 牛頭角下邨
8. 德福花園
9. 九龍灣站
10. 啟泰苑
11. 紅萼樓
12. 鑽石山站
13. 沙田坳道
14. 摩士公園泳池
15. 永光書院
16. 隆亨邨
17. 下徑口村
18. 顯田村
19. 顯徑巴士總站

班次:
頭班車開 1730,尾班車開 2000,每 5/8/10 分鐘一班

用車:
由 80/286X 抽調

收費:
全程 $7.4
隆亨邨往顯徑 $5.1

(d) 89B 縮短為 沙田圍 <> 啟德郵輪碼頭,改經九龍灣商貿區,並簡化黃大仙區行車路線

往啟德郵輪碼頭方向:
1. 沙田圍巴士總站
2. 博康邨
3. 田家炳學校
4. 秦石邨        
5. 車公廟
6. 新翠邨
7. 世界花園
8. 天馬苑
9. 龍翔官立中學
10. 黃大仙站
11. 沙田坳道
12. 鑽石山站
13. 牛池灣村
14. 九龍灣臨華街
15. 常悅道
16. 香港兒童醫院
17. 承豐道
18. 啟德郵輪碼頭

往沙田圍方向:
1. 啟德郵輪碼頭
2. 承豐道
3. 香港兒童醫院
4. 九龍灣常悅道
5. 九龍灣臨華街
6. 紅萼樓
7. 鑽石山站
8. 沙田坳道
9. 摩士公園泳池
10. 永光書院
11. 世界花園
12. 新翠邨
13. 大圍站        
14. 車公廟
15. 秦石邨
16. 乙明邨街
17. 沙角邨
18. 沙田圍巴士總站

班次:
整體班次調整至全日 12/15/20 分鐘一班

用車:
派 8 車,合共减 2 車

備註:
上午繁忙時間,司機可根據觀塘區的交通狀況,自行選擇經偉業街天橋前往啟德郵輪碼頭,
抑或途經觀塘道、福淘街、牛頭角道及啟祥道天橋前往宏照道作為替代路線

2. 74X/75X/85M/85X/274X

(a) 74X 和 274X 合併,往大埔方向不經彩虹、新蒲崗、鑽石山,减 4 車

(b) 新增 75M 大埔中心 <> 樂富

往樂富方向:
1. 大埔中心總站
2. 大埔安祥路
3. 寶湖花園
4. 廣福街市
5. 宏福苑
6. 大老山隧道
7. 新蒲崗四美街
8. 鑽石山站
9. 沙田坳道
10. 摩士公園泳池
11. 宏業樓
12. 樂富總站

往大埔中心方向:
1. 樂富總站
2. 龍翔官立中學
3. 黃大仙站
4. 沙田坳道
5. 鳳德商場
6. 鑽石山站巴士總站
7. 大老山隧道
8. 廣福邨
9. 大埔廣福道
10. 大埔寶鄉橋
11. 大埔安祥路
12. 大埔中心總站

班次:
往樂富方向 0600-2300,每 10/15/20 分鐘一班
往大埔中心方向 0600-2300,每 10/15/20 分鐘一班

用車:
派 13 車,由 74A/74X/75X/89B 抽調

收費:
全程 $10.1
新蒲崗四美街往樂富 $5.4
大老山隧道往大埔中心 $9.6
廣福邨往大埔中心 $4.7

(c) 75X 延長為 大埔富善 <> 紅磡紅鸞道,並大幅修改九龍區行車路線

往紅磡紅鸞道方向:
1. 富善邨總站
2. 大埔中心總站
3. 大埔安祥路
4. 大埔廣福道
5. 大埔運頭角里
6. 廣福邨
7. 大老山隧道
8. 采頤花園
9. 譽.港灣
10. 宋皇臺公園
11. 宋皇臺道
12. 馬頭角道
13. 馬坑涌道
14. 鴻福街
15. 紅磡庇利街
16. 紅磡鶴園街
17. 德民街
18. 紅磡紅鸞道巴士總站

往大埔富善方向:
1. 紅磡紅鸞道巴士總站
2. 紅磡南道
3. 機利士南路
4. 紅磡佛光街
5. 北拱街
6. 江西街
7. 農圃道
8. 香港家庭計劃指導會
9. 亞皆老街球場
10. 富豪東方酒店
11. 譽.港灣
12. 大老山隧道
13. 廣福邨
14. 大埔廣福道
15. 大埔寶鄉橋
16. 大埔超級城
17. 大埔中心第五期
18. 富善邨總站

班次:
往樂富方向 0530-2330,每 10/12/15/20 分鐘一班
往大埔中心方向 0600-0000,每 10/12/15/20 分鐘一班

用車:
派 16 車,合共减 5 車

收費:
全程 $10.1
采頤花園往紅磡紅鸞道 $6.4
德民街往紅磡紅鸞道 $4.9
大老山隧道往大埔富善 $9.6
廣福邨往大埔富善 $4.7

(d) 85M 和 85X 合併為 85X 錦英苑 <> 九龍城碼頭

往九龍城碼頭方向:
1. 錦英苑巴士總站
2. 錦龍苑
3. 富寶花園
4. 馬鞍山市中心
5. 曾璧山中學
6. 耀安邨耀謙樓
7. 富安花園
8. 亞公角
9. 沙田醫院
10. 大老山隧道
11. 新蒲崗四美街
12. 黃大仙警署
13. 彩虹道遊樂場
14. 新蒲崗寧遠街
15. 宋皇臺公園
16. 宋皇臺道
17. 譚公道
18. 香港盲人輔導會
19. 翔龍灣
20. 九龍城碼頭

往錦英苑方向:
1. 九龍城碼頭
2. 中華煤氣公司
3. 欣榮花園
4. 香港家庭計劃指導會
5. 亞皆老街球場
6. 富豪東方酒店
7. 王仲銘中學
8. 黃大仙警署
9. 鳳德商場
10. 鑽石山站巴士總站
11. 大老山隧道
12. 沙田醫院
13. 亞公角
14. 富安花園
15. 耀安邨
16. 曾璧山中學
17. 海栢花園
18. 雅典居
19. 錦龍苑
20. 錦英苑巴士總站

班次:
往九龍城碼頭方向 0600-2330,每 10/15/20 分鐘一班
往錦英苑方向 0630-0000,每 10/15/20 分鐘一班

用車:
派 13 車,合共减 13 車

收費:
全程 $8.6
新蒲崗四美街往九龍城碼頭 $6.4
王仲銘中學往錦英苑 $7.5
大老山隧道往錦英苑 $6.4
富安花園往錦英苑 $4.3

好處

1. 解决 74X、75X 及 80 車程缺陷,吸引大埔、大圍北來往市區的乘客回流
2. 翔龍灣、偉恆昌、十三街來往大隧轉車站的服務得以保留,有利减低日後重組難度
3. 開拓沙田來往啟德南、馬鞍山東部來往九龍城,以及大埔來往紅磡的新客源,擴大巴士網絡
4. 節省資源,避免過分投放於與鐵路重疊且巴士吸引力低的路段

受影響乘客

1. 富豪花園 <> 黃大仙:
基於現時的服務水平極低,預計影響不大,或可改以 86C 轉乘 89

2. 顯田 <> 東九龍:
繁忙時段可改乘 80P,其餘時間可改乘屯馬綫

3. 運頭塘 <> 東九龍:
基於現時的服務水平極低,預計影響不大,或可透過日後 74C/74D 重組解决

4. 啟麗 <> 新界東:
基於現時的服務水平極低,預計影響不大,或可改以 22M 至啟德站轉乘屯馬綫

5. 石門 <> 九龍城、土瓜灣、紅磡:
乘客可改乘屯馬綫,或改以 84M 至大隧轉車站轉乘新 75X 或新 85X

6. 馬鞍山、亞公角 <> 土瓜灣、紅磡:
乘客可改乘屯馬綫,或改以 89D 至大隧轉車站轉乘新 75X

全文完,歡迎討論。
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
KW2523 發表於 2020-9-8 18:46 | 顯示全部樓層

隆亨邨搭80上車嘅有時仲多過大圍街市,而且顯耀邨行去黨鐵站都幾遠下,建議喺80P服務時段外跟82K行
另外89B有新蒲崗唔做走去鑽石山,對撼屯馬兼塞車?

大埔組正路,雖然唔知廣福肯唔肯放75M/X唔入邨
85M/X應該睇咗通車客量變化再決定比較好
xdxd 發表於 2020-9-8 18:49 | 顯示全部樓層
74/75X二拆三正路
反而係要睇紅土對馬鞍山+石門定大埔有需求啲
同時當85X已經儲儲埋埋一堆石門紅土客
無直車補償都唔太理想
呢段又真係唔會慢過鐵
建議補條兩味對開嘅85P 85S都可以諗諗開一兩班回程
紅磡人。
Snoopy@FB8617 發表於 2020-9-8 19:15 | 顯示全部樓層

單講條80
而家屯馬開左後係走左部分顯徑客
但仍然都仲有一定客量
睇唔出完全放手既可能性
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
charlesli0104 發表於 2020-9-8 19:51 | 顯示全部樓層
改道後彩虹會冇車入大埔,建議74X跟277X紅萼樓後入大隧
 樓主| SE7378 發表於 2020-9-8 20:13 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2020-9-8 18:46
隆亨邨搭80上車嘅有時仲多過大圍街市,而且顯耀邨行去黨鐵站都幾遠下,建議喺80P服務時段外跟82K行
另外89B有 ...

80 跟 82K 行田心街,一來六美同大圍來往東九嘅提速幅度會變得唔明顯,
吸唔到更多新界客回流,二來本身 80 直行新翠係想補來往觀塘道嘅空缺,
方便放走 89B,但如果之後要學 87B 兜多次迴旋處調頭先停到新翠邨,
對六美同大圍北出東九客嘅觀感會唔好,分分鐘仲差過入顯徑而趕客就唔好啦。
如果隆亨東九客真係咁重要,直接考慮 80P 全日,六美顯隆分家會唔會比較好?

至於 89B,改行鑽石山嘅用意唔係在於同屯馬線對打,
而係盡量拉直啟德南同郵輪碼頭嘅行車路線,尤其係出鑽石山站同大圍站,
務求盡力搶走 22/22M 駁屯馬綫同東鐵嘅客,順手做埋未來啟德南堆商廈,
更重要嘅係取代 74A 黃大仙九龍灣流水兼加返班,提升吸引力,
依 89B 現況黎講,新蒲崗同彩虹真係未必咁好做,頂盡係雞肋,
而且本身 89B 返新界兜完新蒲崗後都要轉返出龍翔道停鑽石山站,
與其仲要挨埋彩虹道擠塞,不如索性直行龍翔道算數。

最後到寶湖道同廣福圈,起碼換翻條 75M 做黃大仙樂富呢類全日位,
放棄 75X 入面九龍城同土瓜灣呢啲兩味嘅位,可能都算係一件好事。
 樓主| SE7378 發表於 2020-9-8 20:49 來自手機 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2020-9-8 18:49
74/75X二拆三正路
反而係要睇紅土對馬鞍山+石門定大埔有需求啲
同時當85X已經儲儲埋埋一堆石門紅土客

85X 係衰在來回行十三街同下路塞燈,紅磡舊區已經好有可能輸俾屯馬綫,
然後 85X 馬鞍山嘅服務範圍又僅限馬市、恆耀同亞公角兼係正鐵路範圍,
除咗濱景遠少少之外,石門同第一城嘅核心地帶都係癡住屯馬綫嘅,
跟住屯馬綫同 85X 都係一程過,出紅土都可令馬鞍山客有頭站有位坐,
加上 B2 版已有分析,85X 係得翔龍灣出石門嘅車程有優勢,
即係純住宅區出工商區通勤,客源都係好單向,未必值得留全日,
總括嚟講 85X 對比屯馬綫嘅優勢完全唔明顯,被打殘嘅機會真係唔細。

其實 85X 烏溪沙特別班次又無話取消,不妨繼續留低,
然後下路同十三街來往石門,拆特別班次去做亦都未嘗不可嘅。

又或者,換個講法,85M 同 85X 合併算係平衡出嘅最好結果,
一來馬市、恆耀同亞公角可保住九龍城同十三街直車兼益埋利安同錦英,
二來十三街同九龍城碼頭可以保住出大隧轉車嘅主幹,平衡利益,
三來雖然要兜返彩虹道,但係同時又飛走咗石門,即係車程打和,
跟住原本 85M 嘅一段服務加到單向 $8.6,九巴又可以收多啲錢,
減車之餘幫馬鞍山保住最多嘅服務,唔使要成條 85X 嘅車隊交數已係最好。

再講遠少少,其實我仲有諗過叫新 85X 來回兜埋廣黃,
收拾 89S 兼食埋 82X/85A 嘅獨市位,降低重組難度,更係一舉多得,
但係到時會拖慢返馬鞍山來往九龍城嘅車程,結果未必會太理想。
 樓主| SE7378 發表於 2020-9-8 20:53 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2020-9-8 19:15
單講條80
而家屯馬開左後係走左部分顯徑客
但仍然都仲有一定客量

如果流失去屯馬綫嘅顯徑東九客真係唔係太多,兼仲有顯隆同隆亨要顧,
同時又夠車俾 80 一拆二,不妨考慮 80P 全日作為折衷方法?
 樓主| SE7378 發表於 2020-9-8 20:55 來自手機 | 顯示全部樓層
charlesli0104 發表於 2020-9-8 19:51
改道後彩虹會冇車入大埔,建議74X跟277X紅萼樓後入大隧

基於 274X 嘅客量,暫時睇唔出 74X 回程有空間做埋彩虹,
又或者要做彩虹返大埔嘅話,不妨考慮 74B/74C/74D/272A 重組,
74C 學 100 兄建議全日做富蝶邨、富亨、新達同運頭塘來往東九,
然後將當年 74A 嘅故技重施,74B 全日化兼改總站去太和同九龍灣,
來回跟 307P 嘅行法做大埔九商主幹,放生 74D 縮去白石角,
兼且來回加兜大學站食埋 272A,到時彩虹就會有 74B/74C 返大埔。

S3bl430 發表於 2020-9-8 21:30 來自手機 | 顯示全部樓層

我發現80有一個尷尬的地方令到佢非繁最好都係維持原狀……
顯徑和六美的流水客真係好多,多起上黎有10幾個客,係幾幫補到80非繁客量,最近有一晚近8點顯徑搭80出九龍,美林有10幾個客,顯徑落左幾個又上左幾個,隆亨上10個,結果30幾個客出九龍,沙田區內做到40個客

286x可以代替部分功能,不過循環線班次始終唔穩定,80仍然有區內流水功能,連埋九龍區亦有,經營唔係差

至於繁忙時段/半日有客方向分拆則無異意