hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 一份2014年沙田區議會的會議紀錄,踢爆容溟舟想681入亞 ...
開啟左側

一份2014年沙田區議會的會議紀錄,踢爆容溟舟想681入亞公....

0q9w8e 發表於 2020-9-9 21:56 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-9-9 21:52
依個咨詢制度除左縱容山頭主義, 仲令到路線愈搞愈兜
為左照顧所有利益持分者, 加上今屆區議會同路人同聲 ...

299X?
40E唔係九巴企硬咩

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
S3bl430 + 1 多謝提醒,我記錯

查看全部評分

S3bl430 發表於 2020-9-9 22:30 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2020-9-9 21:56
299X?
40E唔係九巴企硬咩

一時醒唔起有299X添, 不過耀沙路應該只得40Esorry, 講錯野

無乜follow 40E單野後來點

錯字連篇
eternalflame 發表於 2020-9-9 22:57 | 顯示全部樓層
DH8737 發表於 2020-9-9 20:17
仲有就係錦英原本87D係有位坐,變左87E隨時變企。
同埋咁行法就搞到雅典居冇87D,一樣有人嘈!
...

十四鄉起好前, 白石一帶都至少仲有3個新盤。係唔影響馬鞍山對外路線兩種基本走線情況之下, 睇黎只能夠將泥涌開出嘅繁時線加班同延長服務時間處理, 真係咁多客的話可以考慮先做半全日。十四鄉起好之後真係要諗諗點樣重組。
87D總站個問題唔難解決: 假設87E由十四鄉開出, 經泥涌/白石/烏鐵/馬鞍台/雅景台出九龍, 87D可以照舊係錦英開出, 經雅典居/馬市/恆康街出九龍

10598C 發表於 2020-9-9 23:26 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2020-9-9 22:57
十四鄉起好前, 白石一帶都至少仲有3個新盤。係唔影響馬鞍山對外路線兩種基本走線情況之下, 睇黎只能夠將 ...

其實應該由得87D/81C自己搞二拆三(87D恆耀直出;281X經濱景、旺角,全日;81C縮短去富安/火炭),然後87E獨立搞半全日就算

一來價錢問題難搞,二來87D而家條線都唔錯,錦英掃到馬市啱啱好夠客,又就到77區+富安+濱景呢組配搭
AdagioEG 發表於 2020-9-9 23:42 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-9-9 23:48 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-9-9 23:26
其實應該由得87D/81C自己搞二拆三(87D恆耀直出;281X經濱景、旺角,全日;81C縮短去富安/火炭),然後87 ...

我覺得可以:

81C不變
87E半全日,泥涌、白石、烏鐵、濱景、第一城
87D喺87E服務時間內沙田醫院上公路
10598C 發表於 2020-9-10 00:15 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-9-9 23:48
我覺得可以:

81C不變

濱景價錢問題唔得
然後,77區又比人放棄咗
Waiyin12 發表於 2020-9-10 00:28 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-9-10 00:15
濱景價錢問題唔得
然後,77區又比人放棄咗

南行濱景有分段
77區可以上返81C,或者用281X解決
10598C 發表於 2020-9-10 00:35 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-9-10 00:28
南行濱景有分段
77區可以上返81C,或者用281X解決

北行呢?旺角返濱景收12.7?
唔好搞咁多咩雙向分段,實際少少同時比77區快少少出市區
流星☆雨 發表於 2020-9-10 01:18 | 顯示全部樓層

樓主點解咁關注呢一個區議員?

佢個黨有人被DQ,證明佢個黨係個唔擁護基本法既政黨,同我地忠誠勇毅新警察根本冇得比!同一心一意為你開創既香港民主建國協進聯盟都冇得比!
就算仲有區議會選舉,佢個選區都隨時面臨重劃,分分鐘下次已經冇得連任。
而且下年起TD仲係咪會好似以前咁尊重區議會意見都好難講,唔係將RPP改為諮詢由愛國人士組成既分區委員會咪偷笑。

//沙馬交通三害:容溟舟、沙田交通交通關注組及馬鞍山交通關注組, 一直狼狽為奸, 拖跨沙田區交通, 請大家加以抵制!//

其實見到呢句都知唔使睇啦下話。馬交組之前都批評過前兩者好多次 又何來狼狽為奸呢?
趕客路上 理_得你