hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴事件車長休息兩週 惟可提早復工
開啟左側

[報刊新聞] 新巴事件車長休息兩週 惟可提早復工

ATE78 發表於 2020-9-9 16:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

新巴稱,暫時不安排該車長出任駕駛工作,以讓他平復心情,並指車長已同意相關安排
車長亦已觀看事發片段

新巴職工會理事長林錦標表示,已聯同涉事車長與公司會面
雙方同意安排休息兩周,但如車長情況許可,可提出提早復工
他表示,車長暫心情大致平伏,而警方未正式檢控,公司亦派出法律顧問協助
並引述車長稱,感激市民及同事的支持,但由於案件已進入司法程序,不便透露詳情。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/521160/%E6%96%B0%E5%B7%B4%E6%8C%89%E6%89%8B%E4%BB%A4%E5%90%91%E8%AD%A6%E4%BA%A4%E8%A1%8C%E8%BB%8A%E7%B4%80%E9%8C%84-%E8%A2%AB%E6%8D%95%E8%BB%8A%E9%95%B7%E6%9A%AB%E4%B8%8D%E7%8D%B2%E6%B4%BE%E6%9B%B4%E8%AE%8A%E7%9B%B8%E5%81%9C%E8%81%B7

下圖由 hkitalk.media 小編加上
Cover_After Conversation.png
ER20 發表於 2020-9-9 19:14 | 顯示全部樓層

一名新巴車長周日於旺角涉嫌危險駕駛及藏有攻擊性武器被捕,新巴表示,根據巴士行車記錄系統數據,巴士事發時車速約為每小時10至35公里,新巴暫時不會安排該名車長工作。
新巴指出,系統未能錄音,所以未能確定車長響號次數及位置,亦因此不能評估車長響號是否適當。
新巴表示,涉事車長為一名兼職車長,暫時不會安排駕駛工作,希望讓他平復心情,並為車長提供適切協助,指車長亦同意相關安排。

https://www.facebook.com/RTHKVNEWS/posts/3818545184920176
I20091157 發表於 2020-9-9 21:31 | 顯示全部樓層
都係嗰句,林X政府同個司機肯講「對唔住」呢三個字未?
E21A 發表於 2020-9-9 22:12 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2020-9-9 21:31
都係嗰句,林X政府同個司機肯講「對唔住」呢三個字未?

嗰班蓋世太保黎,「執法要道歉,天方夜談」
I20091157 發表於 2020-9-9 22:59 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2020-9-9 22:12
嗰班蓋世太保黎,「執法要道歉,天方夜談」

我自己覺得,如果政府、警方肯同個車長道歉,或者大家都可以舒服啲。
認真講,今年施政報告我只有兩個訴求,一是儘快加強與社會各個界別(especially係青少年)溝通,了解佢哋究竟心中有乜積聚已久嘅不滿,儘快解決深層次矛盾,仲要檢討警察執法不清的問題;二是要加強政府對我哋市民嘅抗疫資助(要直接過資助去我哋嘅Bank account,而唔係保就業嗰隻),更加唔係再只係諗住派多個冇乜用嘅CuMask俾我哋。
bombardier 發表於 2020-9-9 23:10 | 顯示全部樓層
殺人放火金腰帶..... 地位高,人工高,有特權,要維穩嘛  ....成個社會返唔到轉頭
10598C 發表於 2020-9-9 23:20 來自手機 | 顯示全部樓層

I20091157 發表於 2020-9-9 22:59
我自己覺得,如果政府、警方肯同個車長道歉,或者大家都可以舒服啲。
認真講,今年施政報告我只有兩個訴求 ...

對一個合埋眼塞住耳仔嘅人講,講幾多次、用咩方法講,都係徒然
I20091157 發表於 2020-9-9 23:22 | 顯示全部樓層
bombardier 發表於 2020-9-9 23:10
殺人放火金腰帶..... 地位高,人工高,有特權,要維穩嘛  ....成個社會返唔到轉頭 ...

所以雙方都應該要為過去一年嘅事負責任。政府唔可以只係一味話「反對」同自己立場相反嘅人,而係要對現今社會D人嘅不滿多加注視同多作回應;而反對派亦都應該停止任何街頭暴力,重新溝通。一日「對話大門」唔打開,香港無可能有出路。
利申:政治中立,大學生,親身經歷多月停課同取消info day

bombardier 發表於 2020-9-9 23:46 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2020-9-9 23:22
所以雙方都應該要為過去一年嘅事負責任。政府唔可以只係一味話「反對」同自己立場相反嘅人,而係要對現今 ...

(唔想離題....) 有士巴拿都可以告車長涉兼藏有武器,明明開工用照樣郁佢,唔洗講大家都明~

香港已經受到北面重手干預。上年777政府嘅言論行為火上加油,警暴出現.....下一步變成點樣好多人心裡有數,就係睇唔過眼先講出聲/行動。唔係對話問題,係根本一面倒。北面嘅思想... ,邊會有對話啊
I20091157 發表於 2020-9-10 00:01 | 顯示全部樓層

bombardier 發表於 2020-9-9 23:46
(唔想離題....) 有士巴拿都可以告車長涉兼藏有武器,明明開工用照樣郁佢,唔洗講大家都明~

香港已經受到 ...

所以咪話囉,政府呢套老舊思維一定要改,如果唔係大家根本無得打開「對話大門」。
我本身以為呢場疫症可以修補番之前D撕裂,點知......政府又不停做錯嘢(冇清潔好街市、唔使大量人做檢疫......結果第三波疫症又爆囉 (竟然仲要諗得出完全禁堂食,仲話「去郊野公園食午餐」嗰句先令我愣到吐血),連原本撐佢D人都鬧爆佢)