hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯赤巴士重組修訂
開啟左側

[小道消息] 屯赤巴士重組修訂

KC3555 發表於 2020-9-9 22:45 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2020-9-9 22:34
屯門公路市中心段多佐車係肯定,但係出入皇珠路一段未必太大問題。

點解我咁講,因為由汀九橋及青衣北岸 ...

我同意你講大部分,但皇珠路問題一半保留。
皇珠路間唔中係會死貨櫃車,因為係個設計有問題。有時貨櫃車太重,30呢段支路有時令到部車死火。
仲有龍富路近富健個位一快就立即出事,好多單貨櫃意外發生過。
30呢個位係死症,仲要咁巴士進場,嚟緊係有D擔心。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
KC3555 發表於 2020-9-9 22:50 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2020-9-9 22:38
針對第二、四點,其實俾 A43 好似 978 咁行(經彩園、太平去清河,仍然停到上水火車站)會不會更好?(同 ...

我認為A43北行,經彩園路係最理想,但彩園路個上落客位會好混亂。
但南行,行新運路最理想,D行李好難落巴士站。
 樓主| FBI2 發表於 2020-9-9 23:01 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2020-9-9 22:45
皇珠路間唔中係會死貨櫃車,因為係個設計有問題。有時貨櫃車 ...

政府起屯赤,又唔同時起埋屯門西繞道,完全係白痴安排.

如果係港英政府,唔會整D咁白痴既處理.

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
AVBWU291 + 5 如果係港英政府,唔會整D咁白痴既處理..

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
groom1002 發表於 2020-9-9 23:10 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-9-9 21:07
遲下改西繞道,唔減價都唔出奇

但屯門人少左一個潛在去上水既方法

A43本來只服務機場-北區,無預計服務流水客,屯門-上水請善用小巴44系/261
10598C 發表於 2020-9-9 23:17 來自手機 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2020-9-9 22:13
A43/P 連北區改道分家都放棄埋,真係唔知笑定喊好

但無可否認A43 A43P響北區條走線真係好難睇,尤以A43P為甚
然後皇后山又覆蓋唔到
s3n370 發表於 2020-9-9 23:19 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2020-9-9 22:45
皇珠路間唔中係會死貨櫃車,因為係個設計有問題。有時貨櫃車 ...

同意入內河龍鼓灘的重型車的確會令呢段路帶來隱憂

我奇怪0既係,當日屯門公路擴闊,屯門赤鱲角連接路通車亦己有期。

而呢條橋本身都改建過。當日就算條橋唔會全面兩線,
剩係橫跨屯門公路果段做闊D夠兩架車行,去到彎頂先二收一(淨闊度計)。
咁擴闊法唔似有乜技術、收地等問題。

初期劃一線可以拉順個右彎,對流量同安全係有幫助。
到流量高D改改畫線就掂。
同時佢會同屯門公路擴闊一齊做,成本唔會高好多,

而家屯門元朗天水圍仲有發展,而西繞道又遙遙無期
真係無眼睇...

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
paul2357paul 發表於 2020-9-9 23:28 | 顯示全部樓層

mak5052 發表於 2020-9-9 22:38
針對第二、四點,其實俾 A43 好似 978 咁行(經彩園、太平去清河,仍然停到上水火車站)會不會更好?(同 ...

屯門區加站情願揀在鳴琴路龍門路沿線加,
否則會綁死塞入皇珠路。
bustop 發表於 2020-9-10 00:05 | 顯示全部樓層
其實我想問下, 屯赤到而家都仲未通車, 係咪因為俾巴士路線改道計劃騎劫咗?
KC3555 發表於 2020-9-10 00:09 | 顯示全部樓層
bustop 發表於 2020-9-10 00:05
其實我想問下, 屯赤到而家都仲未通車, 係咪因為俾巴士路線改道計劃騎劫咗? ...

屯赤通車問題好似係人工島問題喎。
10897106606 發表於 2020-9-10 01:08 來自手機 | 顯示全部樓層