hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 建議所有巴士車隊加裝行李架
開啟左側

[車型及機械] 建議所有巴士車隊加裝行李架

384047x 發表於 2020-9-12 01:16 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2020-9-12 00:35
關口岸咩事? 冇車唔可以搭的士或租van? 點解一定要搭巴士先? 拎上拎落又好方便? 仲要阻住其他人為咗你一兩 ...

就係?退一萬步,一億步講可能啲人死都要用九巴套290系轉A線果啲,或者區內線轉龍城A線都唔坐的士,可能無錢或者想慳錢啦,方案一已經夠解決,仲可以只針對如九巴31m,68,城巴1,19呢啲無A車既地方,需求極少

好啦書包,坐得公共交通唔係無位放要巴士公司整行李架?你當保砪車?坐唔到咪企lo
ViviTse 發表於 2020-9-12 02:44 | 顯示全部樓層
唔贊同所有巴士車隊加行李位,因為好多例如返工線,上多一個客得一個客,攞大型物件嘅乘客唔多,
或者難聽D講,特登整成大個行李架for其中一位乘客放行李過去,運作上可能仲inefficient過佢直接放隔離/地下......

至於係咪所有線都唔加得,咁又唔係,例如果D客量極低嘅區內線/醫院線,咁加唔加都無咩分別嘅
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
Neutroginger 發表於 2020-9-12 02:47 | 顯示全部樓層
拜託
唔好再提議車頭左軸上方整行李架
成隻玻璃窗封哂, 其實係好危險既事
唔知點解間間公司都咁善用果個位...

至於雙輪椅車亂派...
其實狗公司又好, 新城又好
一架車行好多條線, 左跳右跳, 咪亂哂龍囉
kitarolo 發表於 2020-9-12 09:25 | 顯示全部樓層

1. Staycation需求應屬短暫嘅,到境外
旅遊恢復之時,又將建議中嘅改動還原?
性質一樣嘅就係兩者都係有閒錢先會玩。

2. 情況如同寵物巴士,根本就想原巴士票價,
乘的士/租VAN嫌貴,要由其他乘客承擔代價。

3. (報章連結)葉劉淑儀:港府
開放過多自由行 種中港矛盾禍根

巴士公司B系線都加行李架/
水塘嚟助紂為虐,有人宣稱足以
減緩票價加幅,可惜唔明顯,店鋪
租金拉高隨時令本地居民購物飲食
等消費高咗,根本就嘔突,更唔好理想
地話專巴專用,柯打同攝車都係想加慢啲。

4. 我一直都建議機場E線收行李費
先唔講足以令營運商有返啲積極性
做E線,明明就有定位係做旅客嘅A線
呃里數之餘仲聲稱深入角落,盡量做到
樓下有服務而唔想拖喼行咁遠。

所以唔計A35,停東涌/後勤區僅
一站就罪大惡極,但A10有士美菲路
唔行而經摩星嶺道甚至入鴨工就合理

喼呢擺得唔好從架上掉下
周圍碌甚至有機會爆玻璃
唔好同我拗輪椅點解唔收錢
搭的士,傷健器材豁免行李費嘅
因為無人想身體有缺憾,但攞個喼
入機場,就算無出境入去當櫈坐而
即日乘車離開,攞得個喼上車唔同
身體情況不許可,屬於自願性質。

雙輪椅位係合理,用得輪椅嘅
入息普遍唔高/靠政府津貼過活
或家人幫助,社會係有責任便利佢哋
出行,其他帖已經嘈過攞喼去繁時搭E線
阻返放工而招不滿,唔好再製造更多矛盾。

先唔計以往陸客拖喼盛況
本地人拉喼而繁時阻住就無人
敢出聲,實際上不滿嘅人並唔少

5. 左頭轆上面放架都算
水塘位做咗行李架,即使疾呼
「無規定搭巴士一定有位坐」
額定企位人數並無因可站立面積
縮減而相應調低,造成載客率或加班
門檻計算上嘅錯誤,雙輪椅位如果無
輪椅客用仲可以企客,行李架若該班次
無喼用,實際上係為巴士公司倒米。
lsc04d11 發表於 2020-9-12 09:51 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-9-11 23:53
上層冷氣糟係比人擺個購物袋 / 背包嗰類
學校線為例,應該唔少學生會拎住個書包上上層

書包 擺隻腳到就得啦  當2有師奶拎埋架買餸車坐上層佢都唔洗佔多個位既時候  書包為何不能? 我呢個做法做左廿幾年啦   永遠用袋霸位既人個袋連埋入面啲嘢都輕過1kg  我呢啲個袋有5kg既就永遠都安分守己

不如改每張椅設八達通機 凡有多過2kg嘅野要”坐”個位就要俾錢。。。。 咁樣企位客俾少啲錢又唔會唔gur 又可以阻人亂霸位 仲要人地想坐時好似係人地錯咁  #當然呢段都只係ff
天空之神 發表於 2020-9-12 09:53 | 顯示全部樓層
Neutroginger 發表於 2020-9-12 02:47
拜託
唔好再提議車頭左軸上方整行李架
成隻玻璃窗封哂, 其實係好危險既事

一隻半隻窗有咩問題?你咁講全車唔應該裝任務大型行李架
.
kay 發表於 2020-9-12 10:01 | 顯示全部樓層

新城依家買車
都係全車安全帶/雙輪椅/行李架/窗簾/USB

可能呢D配搭幫到招標,變左指定規格掛?
世界很簡單 人類很複雜
阿偉 發表於 2020-9-12 10:11 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士幾時變左Van仔,人人都好似自私既人咁諗,每人擺一件行李,咁每架車載客量就隨時冇一半。不如建議乘搭巴士之前驗智商先,過100先好搭。
kitarolo 發表於 2020-9-12 10:17 | 顯示全部樓層
阿偉 發表於 2020-9-12 10:11
巴士幾時變左Van仔,人人都好似自私既人咁諗,每人擺一件行李,咁每架車載客量就隨時冇一半。不如建議乘搭 ...

越嚟越多人想本來要錢嘅嘢
(租Van/的士與巴士票價之距)
變免費,再而社會老齡化更多人
唔考慮可續性或非金錢上嘅代價
 樓主| Waiyin12 發表於 2020-9-12 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2020-9-12 00:27
寫完一堆建議出嚟, 邏輯喺邊度? 水塘車派落醫院線, 雙輪椅車派落疏車線, 即係老弱者企水塘, 喺街企左幾個 ...

唔該你睇清楚我寫咗咩先
我係話水塘車落醫院線禁令

疏車派雙輪椅,架車嚟個輪椅位已經比人用咗要等多班
(密車線等多一班影響細好多)