hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 建議所有巴士車隊加裝行李架
開啟左側

[車型及機械] 建議所有巴士車隊加裝行李架

qunow 發表於 2020-9-12 13:39 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2020-9-12 12:02
除左醫院線,
其實我真係唔明其他線點解需要雙輪椅位?

方便接駁其他前往機場或碼頭或陸路口岸路線
jpoon 發表於 2020-9-12 14:45 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-9-12 13:39
方便接駁其他前往機場或碼頭或陸路口岸路線

但有冇需要全部巴士都裝先
http://jpoon9394.blogspot.com/
lsc04d11 發表於 2020-9-12 15:01 來自手機 | 顯示全部樓層
啲架擺唔到書包 就等同某牛肉飯專門店之前入過一批連籃嘅椅  讓食客可把背囊手袋等隨身物放在椅下的籃   設計上係幾好 等人有位擺袋就唔洗以袋霸位 但實際上。。。。所以宜家都唔見到新裝修店用呢啲椅
EX-TL 發表於 2020-9-12 15:46 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2020-9-12 11:44
除非有人高能到唔係用最大的平面去放物件啦。
即係以背包為例﹐應該????帶一邊向下。外邊向下就會有平衡問 ...

咁你就要搭多啲巴士, 睇吓幾多香港人以為自己已經好聰明擺啱晒, 就晒力學原理, 點知行左一段路程之後, 架車郁郁吓, 袋入面啲嘢移左位, 半路中途手拉車翻倒砸到人, 本來綁好袋口嘅環保袋啲嘢倒到一地係, 屢見不鮮, 同你識唔識物理, 行李架口闊窄無關.
dogdog002 發表於 2020-9-12 16:02 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2020-9-12 11:50
咁點解 38 可以裝凳?
ATSE 70 可以裝凳?
以前所有熱狗車頭都有凳

估: 熱狗白板因為高低台
38XX 70XX 因為細轆?就可以裝到凳?
但仲有AMN都裝都副駕位
dogdog002 發表於 2020-9-12 16:06 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2020-9-12 12:02
除左醫院線,
其實我真係唔明其他線點解需要雙輪椅位?

其實只係美化版既水塘位點都好睇過3ATENU既巨型水塘位
九巴又可以上報紙

xdxd 發表於 2020-9-12 17:46 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2020-9-12 16:02

應該唔關事 E400同風筒條頭擔一樣size 城記連70XX啲頭擔都換做E50D嗰啲
但係有機會係E400個頭擔後啲 或者個前門窄啲所以塞得落一排凳?
btw AVC 都有呢個setting
紅磡人。
cky 發表於 2020-9-12 22:31 來自手機 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2020-9-12 10:37
唔該你睇清楚我寫咗咩先
我係話水塘車落醫院線禁令

多個輪椅位咪當係社會責任,照顧行動不便的人,行李架就真係增值服務,上面師兄都話咗,一來平時搭巴士邊會無啦啦拎個喼?背包之類講真都唔會放行李架吧?擺大脾好辛苦咩?都唔講成日見啲人用袋覇住個位唔俾人坐呢啲自私行為。
HE7921 發表於 2020-9-13 00:21 來自手機 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2020-9-12 16:02

38XX同70XX用既車轆跟E500一樣,但前者頭跨較短,因此左前輪裝了座位後,頭閘闊度收窄,輪椅斜板要裝係尾閘
Neutroginger 發表於 2020-9-13 02:44 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-9-12 09:53
一隻半隻窗有咩問題?你咁講全車唔應該裝任務大型行李架

你依家係封左車頭, 好重要果塊玻璃囉....

唔好講到熱狗時代咁遠
又唔好問頂閘果陣都係遮哂
其實你合埋一隻眼都可以行到路架
危險D 之麻

今日我仲見到有揸住盲公竹既乘客坐上層車頭
一樣冇仆親, 車未停定可以企定係門口等落車, 快過D 廢青
落左車篤下篤下搵路行, 全街人避開佢