hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 47A 提早頭車及 47X 調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 47A 提早頭車及 47X 調整班次

leo_ku 發表於 2020-9-12 12:17 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2020-9-12 12:30 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-9-12 12:13
47A 沙田圍路沿線呢?李嘉誠診所有個站做埋半個愉翠苑添。多石、愉翠苑無人住?閣下世界應該係無!
係 ...

閣下世界入面
多石 / 李嘉誠診所呢對站人流直情旺過旺角添啦
不妨繼續自己講自己笑啦

水泉澳 / 穗禾 / 新田圍你鐘意點講就點講
反正水泉澳一落去博康就算得上應有盡有
新田圍火炭有個別直出既線又如何 ? 全部人淨係搭 86 89 481 就得喇咩 ?

都係個句
如果你分唔清 88/613/213D/X 同 47A 做幾多條邨既分別
麻煩返去幼稚園學數學
我無野可以補充,因為咁簡單既道理理應無人唔明白

而又係個句
原來閣下理解當中
早晚繁員工巴士叫「全日城隧車」
19 座既小巴又係叫「全日城隧車」(講緊大巴呀,唔好當全日小巴係巴士喎)
你可以學埋數學順便驗埋智力
你識分何謂需求,何謂全日嗎 ?
請用文明來說服我。
10598C 發表於 2020-9-12 12:34 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-9-12 11:38
好簡單, 多十幾座樓人口自然多左, 對外交通需求自然增加, 如此簡單的道理都唔明?
道理就正如安達臣入 ...

問題係47A帝唔起
你做村巴做到有形有色大家心服口服,但問題而家唔係咁
水泉澳來往葵芳唔夠客做全日線,就算執47X雞都唔夠食
一條完全唔夠客嘅村巴線(唔好聽就係帝線),換來犧牲沙乙博、秦石、葵盛要減班

而家47A每20-30分鐘一班,要嚟比人上城隧口轉車根本毫無吸引力,倒不如返返沙市先轉

BTW,如果穗禾行落火炭路搭車都計,水泉澳都可以行落博康邨搭47X

其實47A好應該考慮改行沙乙博、秦石、大圍、美輝街,再經青沙去葵芳、葵涌、荃灣如心廣場

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +11 收起 理由
AVW28 + 1 + 1 算啦!無謂對牛彈琴。
GU9338 + 1 + 10 對住五毛閣下太有心機了

查看全部評分

GU9338 發表於 2020-9-12 12:35 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-9-12 12:17
咁你咪建議47A 用單層囉, 但你又忘記左47A/47X 共用車隊, 如你唔介意47X 非繁出單層的話。
...

47A 用唔用單層 who cares ?

我比較 care 你個平行時空當中
47A 非繁 10 個客叫有客
李嘉誠 / 多石有半個愉翠苑既人會用得著 , 人流一定好暢旺

簡直打破現實世界既認知

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
neoplan720p + 3 簡直打破現實世界既認知

查看全部評分

請用文明來說服我。
天空之神 發表於 2020-9-12 12:43 | 顯示全部樓層
47A 好似只係天降左 2 車
其他全部抽 47X 水
.
MCMoore 發表於 2020-9-12 12:52 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-9-12 12:13
47A 沙田圍路沿線呢?李嘉誠診所有個站做埋半個愉翠苑添。多石、愉翠苑無人住?閣下世界應該係無!
係架, ...

古生知唔知愉翠苑啲出入口係點,我就有段時間工作關係會去圓洲角圖書館,中午就去愉翠商場/街市食飯。

愉翠苑喺沙田圍路係無出口,最近多石/李嘉誠嘅出口都要銀城街聖羅撒隔籬,點計都遠過行去牛皮沙街個站好多。行去多石都叫近少少,李嘉誠行返愉翠苑係好遠兼好天晒落雨淋。點解唔上返密佢一大截嘅49X,過條馬路就到商場有冷氣涼。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
AVW28 + 1 李嘉誠其實係威爾斯的專科部,難聽d講叫威.

查看全部評分

eric278 發表於 2020-9-12 12:54 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-9-12 10:28
有bbi 就唔要得直線?拿,你跟呢個邏輯得啦,唔好對住其他邨就唔同標準喎。

沙市城隧口執客都執到半滿啦 ...

「有BBI就無直達車」就是目前運輸署對巴士公司路線規劃的政策。

未來屯門54區就只靠一條九巴67A全日去屯門轉車站及荃灣葵涌,去其他地方就要轉車!就算跨區招標線都只是做早繁(部份就有晚繁回程)!
GU9338 發表於 2020-9-12 12:56 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-9-12 12:34
問題係47A帝唔起
水泉澳來往葵芳唔夠客做全日線, ...

老實講
著名既村巴線好多都唔會同其他線有衝突
就算比較爭客既 213D 亦都唔止一條邨
大家係相安無事 , 各有各做

47A 喇喎
得個一條邨就充大頭鬼全日
沿線有齊 46X 47X (古生無野講到搵新都會正門講 , 唉)
結果就分薄晒大家客源
完全係殺敵一萬,自損九千
請用文明來說服我。
eric278 發表於 2020-9-12 13:02 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2020-9-12 12:34
問題係47A帝唔起
水泉澳來往葵芳唔夠客做全日線, ...

47A線途經的多石街,在麥當勞叔叔之家小路入去近配水庫,傍邊,新鴻基目前正動工興建新私人屋苑,預計2022年落成,屆時該區會有新增交通需求。到時47A(甚至83A, 83X)都需要增加用車應付。

樓盤資料來源:(項目暫未有屋苑名字)
https://www.richitt.com/shatintoshekproject/
MCMoore 發表於 2020-9-12 13:04 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2020-9-12 13:02
47A線途經的多石街,在麥當勞叔叔之家小路入去近配水庫,傍邊,新鴻基目前正動工興建新私人屋苑,預計202 ...

夾埋得嗰335伙,好心咪拎出街畀人笑