hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西隧線下繁非官方加班車消息
開啟左側

[路線消息] 西隧線下繁非官方加班車消息

s3n370 發表於 2020-9-13 22:50 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2020-9-13 15:55
隔離post有個活躍喺荃灣嘅站友話930X上繁開得基本20分鐘一班+兩班加班車嘛
搞到我一度以為真係變番盤古初 ...

果句我明顯係拎緊表列班次去計數喎,成段亦係同其他路線比較喎。
(直)有班加當然係好,但都仲係同其他有段距離。
除非係甩班等耐佐上唔到,否則邊Q得閒理佢係加班定乜。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
WCNTIH 發表於 2020-9-14 00:37 | 顯示全部樓層
新巴加 1653 1756, 原1840 1900 1920 最新變 1835 1845 1855 1905 1920 或 1833 1851 1905 1920
九巴加1748 原本抽荔廠234C蛇車 表定開1748嘅58M-S20近期終於有人齊底 派返屯門廠人同車做
同埋加返字軌蛇佬個架1805 唔再拉去39M
即係 (#為新巴, e為加班)
1640 1653e# 1700# 1713 1723# 1733 1743# 1748e 1753 1756e# 1801# 1805e 1809 1817# 1825 1835#(原1840) 1845e# 1855(原1900)# 1905e# 1920# 1940
順帶一提 肺炎疫情10個月以來 948兩巴嘅班次都係一班無減過 甚至係最大鑊嘅3月份都keep住有加班車甚至車海搶劫戰發生過

980X 1748 原本最初係荔廠調車安排,早兩個月試驗成功已經改返比681蛇車做,長開,另新巴都準備開返部1813

934 1845 個架101-H車經已名存實亡,搵234C蛇車攝咗好耐
castanopsis 發表於 2020-9-14 01:35 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2020-9-13 12:47
在最近疫情期間, 980X只是cut 了17:57及18:13 2班加班車。17:48的加班車是長開無cut 過, 17:57的加班車在上 ...

最近下繁見980X基本上都開得好密,多數班次都唔會爆
新巴甚至有個別班次同前車拖卡埋中環
結果離開砵典乍街時,後車仲有大把窗口位揀

avianwind 發表於 2020-9-14 06:40 | 顯示全部樓層

948個戰場
早幾星期中環返夜
就算9點幾見到客量都唔差

要係時候研究下下繁有無拆線需要
 樓主| ATENU364TC196 發表於 2020-9-14 08:08 | 顯示全部樓層
WCNTIH 發表於 2020-9-14 00:37
新巴加 1653 1756, 原1840 1900 1920 最新變 1835 1845 1855 1905 1920 或 1833 1851 1905 1920
九巴 ...

就咁睇兩巴依家都唔敢拉後自己啲車,好似以前1809嘅948係會變成1807+1813,搞到同後面架新巴差4分鐘,但疫情之後開返都只係極其量變成1805+1809,唔敢喺1810-1816 呢段時間裏面開車

好彩948/980X有咁多加班車,唔係嘅話成個下繁中上環唔使上咁滯

如果九巴醒水嘅話應該將1733班948拆做1730+1736,反正架車都成日食唔晒中上環客

WCNTIH 發表於 2020-9-17 14:11 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-9-14 08:08
就咁睇兩巴依家都唔敢拉後自己啲車,好似以前1809嘅948係會變成1807+1813,搞到同後面架新巴差4分鐘,但疫 ...

荔廠車荒冠絕全九巴
想加?搵外廠人再操囉
AVW28 發表於 2020-9-17 14:25 | 顯示全部樓層

980X下繁有加班車既話,不如加開1725和1733兩班車好過。
LL3850
KelvinSJ743 發表於 2020-9-17 14:30 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| ATENU364TC196 發表於 2020-9-17 14:48 | 顯示全部樓層
WCNTIH 發表於 2020-9-17 14:11
荔廠車荒冠絕全九巴
想加?搵外廠人再操囉

屯廠咁多車,搵個位下繁做一單948 e車,開1730,原1733拉後至1736,然後去到青衣就私去青機做68A e車入元朗,清吓轉車站啲客都幾好

再唔係其實茘廠都可以下繁開少架104短棍,調去做948
kingprowm 發表於 2020-9-17 14:56 | 顯示全部樓層

avianwind 發表於 2020-9-14 06:40
948個戰場
早幾星期中環返夜
就算9點幾見到客量都唔差

下繁應該可考慮提供 948P, 948X 回程各兩班,九新各一