hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西隧線下繁非官方加班車消息
開啟左側

[路線消息] 西隧線下繁非官方加班車消息

樓主| ATENU364TC196 發表於 2020-9-17 15:03 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2020-9-17 14:56
下繁應該可考慮提供 948P, 948X 回程各兩班,九新各一

其實反而可以考慮17:30-18:30 全面分拆948,正線所有班次只往涌美,之後直接右轉鄉事會路行南橋私走

另加948P,南橋直入翠怡,去到長安之後再上長宏,順便分擔吓42M 條龍

各開6班
drbean7218 發表於 2020-9-17 15:06 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2020-9-17 14:25
980X下繁有加班車既話,不如加開1725和1733兩班車好過。

我想新巴加多班980X加班車在它加後18:25打後, 開18:31。

因為最尾2班車開12 mins 一班太疏。 而且, 1837班車在疫情前是長爆及放工咁多班980X載客人數最高是它。
leo_ku 發表於 2020-9-17 15:21 來自手機 | 顯示全部樓層
KelvinSJ743 發表於 2020-9-17 16:19 來自手機 | 顯示全部樓層

WCNTIH 發表於 2020-9-17 23:55 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-9-17 14:48
屯廠咁多車,搵個位下繁做一單948 e車,開1730,原1733拉後至1736,然後去到青衣就私去青機做68A e車入元 ...

今日新鮮出爐 不過只係啱一半
將1745 入境架104旺角 嘅948蛇 拉過嚟天后開1733
原1733 提早開1728
原1805天后嘅948蛇過返去填104
呢班948 不補 照開1809
咁其實都正常 因為1805 1809 呢兩架成日撞

104其實唔收得 因為本身已經炆炆地 重要成咋蛇車 成日欠

屯門兩區同荃葵青而家歸同一個老細管
但可惜嘅係揸莊嘅屯門並無俾資源佢哋 亦都無開班俾屯門人操948
58M-S20 都係咁啱有個前2區師兄調入屯門先有得上牌 出返架車 唔駛搵234C蛇去填1748呢班948

仲有已經確定咗960B 會加開1800回程

bb606606 發表於 2020-9-18 00:30 來自手機 | 顯示全部樓層
WCNTIH 發表於 2020-9-17 23:55
將1745 入境架104旺角 嘅948蛇 拉過嚟天后開1733

呢個星期好似多左架118 ORDER 104短棍
williamau 發表於 2020-9-18 04:30 來自手機 | 顯示全部樓層

有無消息948E大概幾時開到?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
WCNTIH + 1 唔好問我 我都想知

查看全部評分

樓主| ATENU364TC196 發表於 2020-9-18 08:34 | 顯示全部樓層

話說其實點解而家九巴唔敢拉後自己啲車嚟開?
以前九巴好鍾意喺新巴前面攝啲車,例如會將1809拆做1807+1813,食住新巴1817

依家九巴自己傻傻地加1805,又唔拉後1809,而1809架車又咁岩輪到個肯踩嘅蛇佬做,結果咪成日同1805撞埋一齊

睇過數據,7月中啲人開始WFH,九巴仲開緊1807+1813嗰陣,1807 架車係企緊人,1813 就坐滿,證明其實一架車係肯定唔夠載,開兩架實有錢執

依家加1728,但部1733 又唔拉後,遲早又係撞埋一舊⋯⋯開都開1730+1736啦⋯⋯

屯廠大把車,再唔係咪斬架60X蛇下段去做948+68A仲好,反正60X 開足車嘅話,客量不知幾慘淡

104 嗰度九巴又係傻傻地,都唔知佢開咁多堅城>白田全程做咩,倒不如開多幾轉金鐘>紅隧/旺角短棍好過

Btw 感覺上最近九巴對屯門同埋荃葵青嘅策略有改變,突然變得好積極去做960B/960X/68A等線

同埋980X 其實都搞唔掂,皇后街日日一條長龍,九巴係醒目嘅應該整返㗎1831 e,頂住後面

drbean7218 發表於 2020-9-18 13:37 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2020-9-18 08:34
以前九巴好鍾意喺新巴前面攝啲車,例如會將1809拆做1807+181 ...

以前新巴開過980X加班車在皇后像起載開1830, 但不定期開出, 現在無埋。
dominic023 發表於 2020-9-18 13:43 來自手機 | 顯示全部樓層

ATENU364TC196 發表於 2020-9-18 08:34
以前九巴好鍾意喺新巴前面攝啲車,例如會將1809拆做1807+181 ...

拉後自己正常班車開算唔算食左人地時段?