hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港島綫延至小西灣新建議
開啟左側

港島綫延至小西灣新建議

newlife 發表於 2020-9-14 22:14 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

之前港鐵因工程技術困難,擱置將柴灣站延至小西灣,理由係要拆卸興華商場及或附近大廈。但如果唔需要拆除現有建議物又如何?建議將杏花邨至柴灣段地下化,方便凌晨以外嘅九號風球或以上天氣能維持服務,並延長至小西灣。新柴灣站設於新翠商場及永利中心A座之間地底,列車其後穿過環翠邨貴翠及利翠樓之間地底,越過小西灣邨瑞盛樓以北地底,到達富欣道地底嘅小西灣總站。新建議通車後,拆除杏花邨至柴灣鐵路橋,舊柴灣站大堂及月台改造為新翠商場擴建部份。如大家也認為可行,就應向當局或區議員轉交建議,使之有機會實現!
I20091157 發表於 2020-9-14 22:36 | 顯示全部樓層
柴灣站由地上變地下,又要幾多百億?
寧願佢用支線方案好過
 樓主| newlife 發表於 2020-9-14 22:48 來自手機 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2020-9-14 22:36
柴灣站由地上變地下,又要幾多百億?
寧願佢用支線方案好過

如計較成本,可考慮加物業發展方案,收回怡盛里臨時休憩處,興建上蓋私樓補貼。而即使冇物業發展,我嘅方案其實已有大量租金收入 (新翠商場擴建)!
charlesli0104 發表於 2020-9-14 23:18 | 顯示全部樓層

除非小西灣有龜鐵大發展,否則都冇乜可能會燒錢重建柴灣站再延伸去小西灣
就算起多個商場都未夠填數
除非N年後將軍澳137區起地鐵順便再延伸去小西灣,或者管理層突然發現支線方案係feasible
 樓主| newlife 發表於 2020-9-14 23:37 來自手機 | 顯示全部樓層
charlesli0104 發表於 2020-9-14 23:18
除非小西灣有龜鐵大發展,否則都冇乜可能會燒錢重建柴灣站再延伸去小西灣
除非N ...

怡盛里臨時休憩處可作大型物業發展。港島綫西延情況仲差,冇任何新物業發展補貼,人口亦唔多,其中一站更只主要服務大學,而且部份路段喺地底深層,工程更複雜更難,都一樣落實,相信柴灣一小段鐵路地下化唔係問題。
 樓主| newlife 發表於 2020-9-14 23:45 來自手機 | 顯示全部樓層
charlesli0104 發表於 2020-9-14 23:18
除非N ...

如真係要預留將來可能延至將軍澳137區,小西灣站需改設喺富怡道地底 (列車穿過小西灣邨瑞強與瑞富樓之間地底)。
E500facelift 發表於 2020-9-15 00:32 來自手機 | 顯示全部樓層

唔好再諗延長到小西灣,係冇可能,btw呢排甘多人保黨鐵既。。。
jpoon 發表於 2020-9-15 01:29 | 顯示全部樓層
與其延長,不如好似將軍澳綫咁起支綫,一班去小西灣一班去柴灣算啦
但小西灣遠咁多,唔知係咪要2:1或3:2,到時改訊號系統好煩
http://jpoon9394.blogspot.com/
 樓主| newlife 發表於 2020-9-15 01:53 來自手機 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2020-9-15 00:32
唔好再諗延長到小西灣,係冇可能,btw呢排甘多人保黨鐵既。。。

條條大路通羅馬,以現今先進工程技術而言,即使直接延長現有柴灣站其實都唔應該會困難,只需拆除興華廣場一部份,其後於連城道與環翠邨之間斜坡興建類似葵興至葵芳站之間嘅密封式防噪音架空橋,於連翠邨東南面山坡進入隧道去小西灣。

世上無難事,只有願唔願意做,而冇做唔到嘅問題。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
99MAN + 2 + 10 只有願唔願意做

查看全部評分

BUSMAN伯輋雯 發表於 2020-9-15 08:14 | 顯示全部樓層

newlife 發表於 2020-9-15 01:53
條條大路通羅馬,以現今先進工程技術而言,即使直接延長現有柴灣站其實都唔應該會困難,只需拆除興華廣場 ...

現實話咗畀你聽:唔做

就算黨鐵個心真係服務市民(明顯唔係),畀多十萬個好心都唔會搞得到地面轉地底再做高難度延伸
如果要做,最喺十幾年前已經做咗,唔洗等到今日成個社區已經完全發展先嚟搞

你話港島線西延先例,但呢個延伸只係完成早期規劃入面暫緩咗嘅路段

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +30 收起 理由
tomtom2015 + 2 + 10 給你一個like
DR2458 + 10 給你一個like
cla981024 + 1 + 10 給你一個like

查看全部評分