hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城門隧道轉車站問題
開啟左側

[問題] 城門隧道轉車站問題

henrypong 發表於 2020-9-15 21:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

想問以下組合有沒有轉乘優惠
1. 上車點: 屯門站(263)-->城門隧道轉車站(48X)--> 沙田市中心(88k)-->火炭站 (問: 88k有優惠嗎?城門隧道轉車站需要拍卡嗎?)

2. 上車點: 屯門站(263)-->城門隧道轉車站(40X)--> 禾輋(285)-->火炭村(問: 285有優惠嗎?)

choikatinno 發表於 2020-9-15 21:22 | 顯示全部樓層
88K 沒有
285 有
Kirino 發表於 2020-9-15 21:30 來自手機 | 顯示全部樓層
1.城隧拍卡會有
Tummy 發表於 2020-9-15 21:53 | 顯示全部樓層

祇要喺上 40X/48X 一程拍卡
下一程都會有優惠
Tobychow : 大窩口巴士服務全葵青最差
LH797 發表於 2020-9-15 22:50 | 顯示全部樓層
其實點解樓主唔直接搭263喺沙田站行過去沙市轉88K/285? 行都係行兩三分鐘咋喎, 好大機會會快過城隧轉車

樓主| henrypong 發表於 2020-9-15 22:55 來自手機 | 顯示全部樓層

你地答案都係我既唸法但我見以下舊文,若果司機沒有調較至0元,可否要求改車費?
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0327_00822_001.html
另外我有live chat 問過,得到答覆竟然係“轉車站轉乘48x是當分段收費,不是轉乘優惠,所以轉88k會沒有優惠“,我唔知cs質素有幾高,所以上來問大家意見

樓主| henrypong 發表於 2020-9-15 23:02 | 顯示全部樓層

LH797 發表於 2020-9-15 22:50
其實點解樓主唔直接搭263喺沙田站行過去沙市轉88K/285? 行都係行兩三分鐘咋喎, 好大機會會快過城隧轉車

...

因為263行去88k有段距離49x飛市中心,都慳唔少時間
Eddie 發表於 2020-9-15 23:36 | 顯示全部樓層

...

因為咁樣冇轉乘優惠囉
gu9434@24 發表於 2020-9-16 01:54 | 顯示全部樓層

...

其實意圖好明顯

如果樓主唔係貪九巴個轉乘既 直接263轉小巴咪得
使乜左轉右轉姐
流星☆雨 發表於 2020-9-16 02:07 | 顯示全部樓層

首先樓主你已經明白城隧$0同補錢都一樣係一個「分段」。
咁只要48X-88K 同埋 40X-285之間係有轉乘優惠,88K同285就係「第二程車」可以做優惠

而呢兩組有冇轉乘優惠,咁簡單既野冇理由B2討論,樓主自己做下功課吧

至於$0分段,車長係絕對有責任做的,特別係有學生優惠既長途線
佢唔做正確調整,學生拍唔到卡,就拎唔到應有優惠
如果遇到有車長唔合作,搵27454466就得
趕客路上 理_得你