hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 【附區議會內容】907C有冇機加班?
開啟左側

[問題] 【附區議會內容】907C有冇機加班?

053h4 發表於 2020-9-29 10:51 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-9-29 11:40 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2020-9-27 21:12
呢幾年都唔覺兩巴有心機做過大埔路線
所以都冇期望.冇失望.

雖然西隧無代繳且
無法反映在車費等級表之內
如果可明顯節省時間嘅 巴士公司
似乎都樂意做多啲907C 可惜唔得
978仲可以行欖隧 大埔就不切實際

除非有新隧道太和直出美孚
到時A43/A44減唔減價事少
至少唔需要屯門同意准行屯赤

樓主| 271_N271 發表於 2020-9-29 14:23 來自手機 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2020-9-29 09:51
今朝一早大埔市內已經好塞

主要係南運路。
其實廣智樓同廣福球場應該要cut啦,
又唔係多人上,但只要有1個上已經要等多一轉燈,
根本班人去返油站嗰邊搭都得。
 樓主| 271_N271 發表於 2020-9-29 15:27 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-9-29 10:51
307p行車路線無咩替代選擇,如何表現九巴司機英明?

樓上明明講緊早繁城巴行車路線較可取。 ...

有時會上石門迴旋處,307P同907C都會。
 樓主| 271_N271 發表於 2020-9-30 18:37 來自手機 | 顯示全部樓層
今朝開始行返大老山公路,
比尋日快咗大約8分鐘入青沙,去到中環仲見到前車,
希望之後可以keep住......

(雖然今朝早咗少少到廣福,
但吐公條龍仲長咗,所以我覺得兩日情況差唔多)
 樓主| 271_N271 發表於 2020-10-7 09:05 來自手機 | 顯示全部樓層
今日又係咁,大中去中環街市要80分鐘。
而家307冇一班坐得滿,907C又唔爆,
根本成件事好冇效率,唔使沙中線都收得檔。
paul2357paul 發表於 2020-10-7 10:45 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2020-9-29 11:40
雖然西隧無代繳且
無法反映在車費等級表之內
如果可明顯節省時間嘅 巴士公司

不過北區居民表示A43系A44系都係想維持行欖隧青馬唔想經屯門屯赤,因為屯公市鎮段有時都幾塞車,加上可怕既右轉入皇珠路爛橋。

荃灣區居民都係,想A38維持原狀,俾屯公青山灣段下繁塞車嚇壞左。
drbean7218 發表於 2020-10-7 11:44 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2020-10-7 09:05
今日又係咁,大中去中環街市要80分鐘。
而家307冇一班坐得滿,907C又唔爆,
根本成件事好冇效率,唔使沙中 ...

由星期一開始, 0715大隧出九龍的車龍早已經塞到石門迴旋處, 獅隧公路出九龍的車龍都過了博康邨。

就算980X 頭車, 它一離開耀安就塞馬鞍山路.....過到去中環都0820/打後。

多了客選擇早些出門口搭6點幾搭681/搭MTR過海, 避到幾多塞車就避幾多。
 樓主| 271_N271 發表於 2020-10-7 21:43 來自手機 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2020-10-7 11:44
由星期一開始, 0715大隧出九龍的車龍早已經塞到石門迴旋處, 獅隧公路出九龍的車龍都過了博康邨。

就算980 ...

未爆第3波前都係咁,車多真係冇辦法。
可能佢係見上橋塞,就索性行晒大埔公路,
但其實上咗橋就通,落橋少少塞,
攝到上迴旋處都係通。
至少以前佢咁樣兜,0725前肯定上到青沙,
呢兩日都要0730左右先過偉華。
如果我公司揸得正,我真係唔可以再搭呢班。
Waiyin12 發表於 2020-10-7 21:52 來自手機 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2020-10-7 11:44

就算980 ...

早繁我覺得可以行返980X原始路線
(沙瀝、沙田圍路、沙燕橋)
避開沙田路塞車

(沙田街市落埔公可以打尖切線,唯獨沙田鄉事會路/大涌橋路交界有時會塞)