hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 上水鳳翠區議員反對 B7 以寶運路為新總站 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 上水鳳翠區議員反對 B7 以寶運路為新總站

jocosben 發表於 2020-9-17 14:04 來自手機 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2020-9-17 14:01
無可否認水貨客真係好擾民
B1,B3就唔到北區管啦

其他區既黃議員動議取消兩條線啦
E500facelift 發表於 2020-9-17 14:07 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2020-9-17 13:46
唔係兩巴冇做好把關,任由大件行李客上車,點會有咁多人覺得B綫只畀水貨客上車吖
隔籬post仲有人建議所有 ...

甘B2/P, B6又有冇水貨客?好似少d
天空之神 發表於 2020-9-17 14:13 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2020-9-17 05:09
仲有一招就係擺沙嶺墳場(擴建後會有新巴總),
粉嶺上水來往沙嶺墳場批短途客會拍哂手掌(73K做唔到)

不如話延長條線經大窩西去科學園,去馬鞍山
一家便宜N 家著

不過咁就唔好入上水圈
只係華明路和興村就扭入去大窩西支路經太和同埋超級城,入科學園去馬鞍山市中心同泥涌
免得班人玻璃心

.
kitarolo 發表於 2020-9-17 14:14 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2020-9-17 13:46
唔係兩巴冇做好把關,任由大件行李客上車,點會有咁多人覺得B綫只畀水貨客上車吖
隔籬post仲有人建議所有 ...

真係powerful要處理嘅人員就話做嘢
唔駛人教,巴士公司職員唔見得有執法力

0.1立方米規則一直存在
FBI2 發表於 2020-9-17 14:16 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2020-9-17 13:58
祥華陳旭明鬧得仲勁,話成條線都唔想要,好行夾唔送甘話

新一屆呢班黃議員甘強硬,不如動議埋取消B1, B3 ...

呢個陳x明正一乜乜乜,A43P改路,佢又嫌慢,又話祥華要快車去機場。你一班車有幾多祥華客呀?
RH7685 發表於 2020-9-17 14:31 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2020-9-17 16:01 來自手機 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2020-9-17 13:58
祥華陳旭明鬧得仲勁,話成條線都唔想要,好行夾唔送甘話

新一屆呢班黃議員甘強硬,不如動議埋取消B1, B3 ...

本身香園圍口岸定位就係高速公路接駁惠州潮汕,要做搵直通車做就好
jpoon 發表於 2020-9-17 19:56 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2020-9-17 14:07
甘B2/P, B6又有冇水貨客?好似少d

見過B2P/X,因為收8.5
不過最誇張係D跨境學童,坐晒喺地下玩
http://jpoon9394.blogspot.com/
ryandroid 發表於 2020-9-17 21:18 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-9-17 14:14
真係powerful要處理嘅人員就話做嘢
唔駛人教,巴士公司職員唔見得有執法力

其實0.1立方米並冇一般想象中細
26吋行李喼一般都唔會過0.1立方米
28 吋行李喼才會有機會超過0.1立方米
水貨客啲喼用唔到28 吋喼就會用26吋喼
對阻止水貨客來港係冇可能的

如果再收緊行李限制嘅話
只會好似之前龜鐵咁
攬炒埋本地香港人
paul2357paul 發表於 2020-9-17 21:53 | 顯示全部樓層

士刁拔尼.奧 發表於 2020-9-17 13:50
成件事只係,唔開關而開B7就可以

近月要開既話唔可以照入禁區要在香園圍公路轉番出去白虎山路口擺街先至得,
否則連執郊遊客都做唔到咁話唔知點算。
https://fitz.hk/sports/hiking/%E ... 9C%92%E5%9C%8D/amp/