hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯轉俾班有直車唔搭,走去轉車嘅人搞亂曬! ...
開啟左側

[其他] 屯轉俾班有直車唔搭,走去轉車嘅人搞亂曬!

ctt026 發表於 2020-9-19 12:41 | 顯示全部樓層

有時係見到啲車唔啱班次,所以先想上任何車到屯轉再搏下可唔可以追到前一班車啫
同埋屯轉塞車主要原因係,某啲司機埋站半架車踩住隔離條線,先搞到全部後車要等佢郁先郁到/唔敢搏行出去......
kay 發表於 2020-9-19 12:42 來自手機 | 顯示全部樓層
屯轉問題係繁忙時間overload
天空之神 發表於 2020-9-19 12:50 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2020-9-19 12:37
更自私係入面大把位但自己上左車就企係門口唔比人上車, 以前得果三班43P成班石門客上哂43P唔上43X ...

上哂 43P 有咩問題?而家直頭無埋 43P 得返半條 43X
.
樂仔〞 發表於 2020-9-19 12:55 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2020-9-19 12:42
屯轉問題係繁忙時間overload

屯轉個站排位差,站尾 3 - 4 個站位都浪費哂
塞車基本上由屯轉未開已經可以預視到

2012 年大家係到討論緊時,
以 58M 58X 59M 59X 60M 60X 260X 960 當時嘅車海級班次
再加埋各條線加埋上嚟嘅聯合班次
個站唔塞你先驚
(註:嗰陣無人諗過 58X 唔入,同埋 60M 減班)
JC8385 發表於 2020-9-19 13:40 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2020-9-19 12:55

其他都唔講
都唔明朝早柴小962A/P走入去有乜為
大欖呢邊嘅969/A/P都一樣
3ASV356 發表於 2020-9-19 13:45 | 顯示全部樓層
MCMoore 發表於 2020-9-19 11:05
其實你喺荃灣望住架架車頂閘飛站,而家有屯轉畀你上咗架58M/66M/59M先再去搭67M/67X觀感點都好好多。唔去建 ...

其實衍生另一個問題, 就係M線/X線係葵涌區/九龍區走綫太一致
參考番城隧嘅成功
其實都建議57M/59A呢D客量少嘅路綫,嘗試用其他走綫入屯公做試水溫
既可擴大屯公轉車覆蓋範圍,又可發掘新客,做得好長遠可以做大重組

例如:葵芳->葵福路->楊屋道->荃灣西區->屯公 / 葵芳->青衣南->青衣中->汀九->屯公
3asv@59x 發表於 2020-9-19 14:24 來自手機 | 顯示全部樓層

67M 67X嗰啲死人班次,就算人哋要搭58M 59X去轉車站轉67M 67X 我唔覺得有啲咩問題囉
3asv@59x 發表於 2020-9-19 14:26 來自手機 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-9-19 12:23
259D都有大把人轉59M 你又唔講?

行條路都唔同,你去龍門路嗰邊知唔知直接搭259D係晒幾多時間,如果唔係都唔會有962G嘅出現啦
3asv@59x 發表於 2020-9-19 14:38 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2020-9-19 12:55

其實出九龍嗰邊都應該要執過
263AC 呢啲繁忙時間特別班次其實應該擺喺259X果一邊
出觀塘果一堆巴士應該擺喺1
263 同260X應該擺2
59X 66X 67X同60X 63X應該分開排隊,擺喺3
960 961同58M 57M 67M應該掉轉排隊個位
5不變

入屯門
月台1唔變
其實只係應該執下月台2
58M 260X 960全部搬過去
月台3擺月台5既市中心綫(60M 60X 61X 263/A/C)其實全部派晒同一條隊都冇所謂因為基本上差異唔大路線,961 一條隊,
月台4就唔變
月台5擺57M 66M 66X,同埋258D另一條隊分開
bestwishes706 發表於 2020-9-19 14:39 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2020-9-19 13:40
其他都唔講
都唔明朝早柴小962A/P走入去有乜為
大欖呢邊嘅969/A/P都一樣

朝早有班客上962P架