hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯轉俾班有直車唔搭,走去轉車嘅人搞亂曬! ...
開啟左側

[其他] 屯轉俾班有直車唔搭,走去轉車嘅人搞亂曬!

3ASV356 發表於 2020-9-19 15:24 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2020-9-19 12:55
屯轉個站排位差,站尾 3 - 4 個站位都浪費哂
塞車基本上由屯轉未開已經可以預視到

屯轉呢D高流量車站其實根本就應該好似巴士總站坑式設計
一區一坑唔駛頂死後邊

285 發表於 2020-9-19 15:35 | 顯示全部樓層
3ASV356 發表於 2020-9-19 15:24
一區一坑唔駛頂死後邊
...

你覺得有位比你咁做嗎?
WongKinYat_WKY 發表於 2020-9-19 15:42 來自手機 | 顯示全部樓層
其實我認為人哋鍾意轉車同埋鍾意搭直接車都唔係一個自私嘅行為, 全部都係各人所好,樓主你咁樣講會唔會似乎偏頗咗啲?
樂仔〞 發表於 2020-9-19 15:52 | 顯示全部樓層

3asv@59x 發表於 2020-9-19 14:38
其實出九龍嗰邊都應該要執過
263AC 呢啲繁忙時間特別班次其實應該擺喺259X果一邊
出觀塘果一堆巴士應該擺 ...

理論上越多客就越要擺前
但往屯門計,碼頭客實在太多,佢應該反而要擺最尾
大興客因為排隊人數唔多,加上站頭之後仲有路比人落樓下,應該擺最前
加埋龍運唔會再停屯轉,應該要將各站頭拉疏,方便插水上客

出九龍嘅話,因為將來無龍運停屯轉,就唔洗話將 263 系送哂去青公嗰邊嘅
263 維持最頭
61X 258D 259D 放第二
260X 放第三
60X 63X / 59X 60X 66X 67X 放第四
960 961 放第五
57M 58M 67M/ 59M 60M 66M 68A 放第六
落客站第七,城巴站第八
起碼將人流分返類先
wesleyyc 發表於 2020-9-19 15:56 來自手機 | 顯示全部樓層
之後堆龍運線會改曬去屯赤,應該可以用多一個月台黎上客,同埋962可以搬埋落去下層轉車站,搬得一條線就得一條線
mrkelvinyu 發表於 2020-9-19 16:09 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主最自私,講完
kitarolo 發表於 2020-9-19 16:13 | 顯示全部樓層

3ASV356 發表於 2020-9-19 13:45
其實衍生另一個問題, 就係M線/X線係葵涌區/九龍區走綫太一致
參考番城隧嘅成功
其實都建議57M/59A呢D客量 ...

呢個先係死因
咁多轉車站得城隧成功
除咗佢係封閉式無合法步行
可至兼祗有一個營運商之外
主要都係各路線做緊唔同嘅小區
變咗有足夠乘客落車,先有機會令
轉車站嘅客企位都上咗先算。

後來明顯係想慳車先攪轉乘
擴展到其他主要幹道都咁做
無可否認係會拉長行車時間
但除非有少數組合係轉乘便宜
過一程,否則考慮到繁時未必上
得返,基本上無人會故意咁做。

就算所謂城隧係成功例子
我喺眾安街上49X上城隧轉
73X有一程過唔搭,73X入大埔
城隧落車嘅人唔多,都要衡量下
咩嘢鐘數,兼所節省唔兜梨木樹
嘅差距,夠唔夠抵償兩者班次差異。
miklcct 發表於 2020-9-19 17:11 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2020-9-19 13:40
其他都唔講
都唔明朝早柴小962A/P走入去有乜為
大欖呢邊嘅969/A/P都一樣

962A/P入去當然係為咗載客啦。969/A/P都一樣。

我認為屯轉嘅排隊位應該重新整理,喺無咗龍運之後應該安排如下,一般以最多人上車嘅路線排得最前為原則,同時將相近目的地之路線放附近:

九龍方向:
1:263;263A 263C
2:61X;258D 259D
3:59X 60X 63X 66X 67X;260X
4:960 960P 961 961P;960X(放走960C 960S,因為有960 961)
5:962A 962X(放走962P,因為有962 962S)
6:57M 58M 67M N260;68A
7:59M 60M 66M / 落客站
8:落客站

屯門方向:
1:962 962X N962 N969
2:59M 59X N260;259D 259X
3:67M 67X
4:63X 68A
5:58M 58P;260X 960A 960B;960
6:57M;66M 66X 258D 258X
7:60M 263 263A 263C 961;60X 61X
8:落客站
9:落客站

另外為減少轉車站流量,建議58M有58P服務期間不停轉車站,同時58P加密至6-8分鐘一班,由58M抽車行走,同時建議60M及66M於下午繁忙時間不入轉車站,乘客可選搭其它路線。
進智公交
cky 發表於 2020-9-19 19:31 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV356 發表於 2020-9-19 15:24
一區一坑唔駛頂死後邊
...

轉車站人車都咁多出出入入,坑式設計只會引起安全風險。
你試下企晌轉車站睇下,都唔講青公線一埋站開門,成班客即刻衝去各轉車站追車搶位,就算屯公車,成日都見人落車跑去追車,加埋啲手拖車,晌坑前坑後亂咁過真係好牙煙。

宜家長形式係最好的設計。
JC8385 發表於 2020-9-19 19:49 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-9-19 17:11
962A/P入去當然係為咗載客啦。969/A/P都一樣。

我認為屯轉嘅排隊位應該重新整理,喺無咗龍運之後應該安 ...

內圈有962/S之下
962A/P入去陪塞貪得意咩
抵俾人月票搶龍門居客