hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴98開辦消息

JX9097 發表於 2020-11-24 13:23 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2020-11-24 11:50
最好係你屋企門口起個站啦係咪先 係隧道塞半個鐘又冇問題 行個山就罪大惡極 又原來寶林轉個圈要半個鐘 ...

嗱...你唔好將所有坑口人意見放哂喺我身上

我從來都冇反對坑口線上山,因為的確有必要,例如290

98B行隧道梗係唔坐啦...由坑口行到去山邊先屈番轉頭入隧道
單計車程,98B屈到去山邊入隧道仲耐過98入坑口半圈

98入坑口半圈就反對然後叫坑口坐兜得更耐嘅98B
唔好咁難睇好無?
調番轉98入坑口半圈一樣經隧道,你又唔贊成?

98D特的確係食哂塞車位
(將隧+加士居道交叉位)
若果坑口真係唔坐98D的話
咁夜晚98D坑口客量比例應該同朝早出去差唔多先啱
但事實係夜晚98D寶林後入座率唔算差,亦比朝早高
正如有唔少人都習慣返工坐黨鐵,放工坐巴士
正正就係因為朝早返工對時間敏感度高過放工
呢樣唔係98D獨有
所以我先話單靠98D特客量推算成個坑口冇直出線需要係以偏蓋全

98S我冇講過入寶林而冇吸引力

A29我提出嘅論點係以一條機場線去做轉車站角色唔恰當
一嚟會影響機場客車程,二嚟收費亦係問題,三嚟做唔到觀塘道轉乘
(唔好同我講坐A29出去觀塘轉E22...)

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ViviTse + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

053h4 發表於 2020-11-24 13:24 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2020-11-24 13:47 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
poondriver 發表於 2020-11-24 13:50 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2020-11-24 13:23
嗱...你唔好將所有坑口人意見放哂喺我身上

我從來都冇反對坑口線上山,因為的確有必要,例如290

你地話98A行山慢 咪比條98B行隧道你
點解會去左比較98入坑口?98而家有入過?未來又會入?康城要入坑口係由快變慢 但你地98B而家係坑口慢變所謂快喎

98D又話個別事件啦 真係好個別 個別到唔知點解朝早98D入埋寶林個邊出既車係會頂閘走 一定係寶林特別鐘意坐巴士
98S 同A29 你d同鄉朋友講嫁 又話咩要死等A29 又要人開特車服侍你班人 唔岩聽就同人割席啦?平時唔係好同聲同氣嫁咩

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

kc_loo 發表於 2020-11-24 14:11 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-11-24 13:47
你講緊咩? 你組織下先啦, 眾所周知, 上繁98出觀塘道唔多客, 但係因為工業邨需求, 去無鐵的工業邨好爆
咁足 ...

我從來無講過工業邨, 我只係講緊康城,
工業邨98同地鐵班次水平的關係, 即係無關係, 鐵都無何來水平....

上繁出觀塘道唔多客, 好多原因, 而其中一個原因, 係因為怕塞車,而家番工要準時,
出完將隧轉車仲有大把位可以塞
同坑口一樣, 同地鐵密左幾多分鐘唔一定係遺一關係

"坑口來往觀塘道" 無人知有無得做, 102 都唔見得少人
有轉乘同無轉乘有可以兩件事,
非繁少客大把住宅區路線都發生,
我睇唔到有咩結論係"一定"

你都係再組織下先啦
kc_loo 發表於 2020-11-24 14:14 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-11-24 13:50
點解會去左比較98入坑口?98而家有入過?未來又會入?康城要入坑口係 ...

"你地話98A行山慢 咪比條98B行隧道你"
講得出呢句可想而知質素有幾高, 你好有潛質又政府

"你話上山慢, 好啦, 我係山腳同你入番坑口門口再排入隧道"
真係好有感覺

點解朝早98D入埋寶林個邊出既車係會頂閘走 一定係寶林特別鐘意坐巴士
其實原因都討論左好多次, 不過你都係唔知理, 總知就係咁講, 係咁講....
053h4 發表於 2020-11-24 14:18 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
JX9097 發表於 2020-11-24 14:20 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2020-11-24 13:50
點解會去左比較98入坑口?98而家有入過?未來又會入?康城要入坑口係 ...

依家咪就係話畀你區外人聽
不論98A定98B走線都一樣係咁__慢囉
明未呀!

102走線:10分鐘
98A走線:14分鐘
98B走線:16分鐘

建議98入坑口半圈由上RPP已經講緊
乜嗰陣時康城有得坐喇咩?

咁你答我點解98D特早繁客量咁低
晚繁相對又唔差囉呀聰明仔
98D晚繁仲要入寶林喎,比起早繁直出更無吸引力喎

98S同A29我從來都冇改過立場
乜原來要完完全全同立場先出得聲㗎?
你同你老母都唔會每件事都同意見啦下話?

kc_loo 發表於 2020-11-24 14:27 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-11-24 14:18
單論康城而言, 98係非繁多客, 繁時少客, 同時我就無講話平日去晒返工的時間98係多人
而選擇地鐵定巴士, 以 ...

"單論康城而言, 98係非繁多客, 繁時少客, 同時我就無講話平日去晒返工的時間98係多人"
我假設你無講錯, 呢個只可以話統計數字, 一個fact, 而睇唔到引申到咩其他結論

"而選擇地鐵定巴士, 以觀塘道來講, 因為地鐵站係架空車站, 所以出入地鐵站就唔係唔方便, 所以對乘客考慮就純粹係地鐵行車時間同等幾耐車"
呢個係普遍地鐵同巴士分別, 而唔係所有地方都一定係方便定唔方便
如果觀塘你去APM, 九龍灣去德福, 就算淘大, 地鐵站係架空車站呢個就唔係問題
如果觀塘你去市中心, 呢個就係問題
行車時間來講, 地鐵去東九, 好多時都唔會快過地面交通, 除非塞車
我睇唔到可以有單一原因選擇交通工具, 不過幾肯定既係番工要穩定呢個point
nwfb1001 發表於 2020-11-24 14:28 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-11-24 14:18
單論康城而言, 98係非繁多客, 繁時少客, 同時我就無講話平日去晒返工的時間98係多人
而選擇地鐵定巴士, 以 ...

咁點解呢條所謂線皇非繁會疏過繁時?