hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將轉啟用消息:往將軍澳方向將於十月二日啟用 ...
開啟左側

將轉啟用消息:往將軍澳方向將於十月二日啟用

penso 發表於 2020-9-26 12:30 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2020-9-26 00:09
其實咁轉係一定無咩著數, 除非俾你見住架A29係你後面, 仲要唔好俾佢抽頭走左, 先叫著數,
而家A29仲要開到3 ...

將轉對於坑口來說要的士豪華方式(有車順路就上) 轉車先慳到時間
(如果講$$我一早搭鐵, 27-->91M 返坑口好過 )
就來說 98C
開左將轉可以見 796C 都上(尤其嘉道理道-九龍城一段), 去將轉等98D/297/694/798/A29  5 飛
肯定可以快過98C 唔少
(星期日觀塘唔塞車就296C都上車去將轉 當多架車)
Bosco.Cheung08 發表於 2020-9-26 16:40 來自手機 | 顯示全部樓層
明明話最遲9月初投入服務,但是到九月尾都未得
RH7685 發表於 2020-9-26 19:26 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2020-9-26 19:49 來自手機 | 顯示全部樓層

我反而覺得797朝早兩班特車 點解唔兜個圈而係消防局,駿日街然後就總站止步?  如果佢轉做796E 咁無嘢好講 但如果都係返番康城站做797 真係唔怕入埋去邨內落客   (即使學797m用環保大道走都做多兩個站)
ViviTse 發表於 2020-9-27 00:11 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-9-26 19:26
797你唔睇好, 係呀, 不過緊張到追住成個我鬧足百幾二百個post,

摺我支持架 不過W1都搞咗兩年先摺到 797 ...
坑口會唔要啲咩?坑口乜都要㗎喎

唔通好似康城咁picky咩,98經一經坑口又話大幅降低競爭力,797經一經將南又喺區會大鬧乞衣兜搶嘢食......
講真98C雖然係貴係慢,但就算等一班車未必上得到,都仍然有班捧場客會坐佢返坑口,雖則唔及98D返坑口果班多。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +4 收起 理由
214P_world + 1 + 4 大師級作品

查看全部評分

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-9-27 00:13 | 顯示全部樓層
penso 發表於 2020-9-26 12:30
將轉對於坑口來說要的士豪華方式(有車順路就上) 轉車先慳到時間
(如果講$$我一早搭鐵, 27-->91M 返坑口好 ...

對坑口黎講,將轉最大用途係,當九巴大脫班/地鐵故障果陣,叫做有多個選擇去到隧道口先諗點兜返屋企......
但駁腳線黎講,真係仍然不足,例如A29極疏,九巴直頭無線,吸唔到好多客願意轉投例如796C呢類路線
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
kc_loo 發表於 2020-9-27 01:07 | 顯示全部樓層

penso 發表於 2020-9-26 12:30
(如果講$$我一早搭鐵, 27-->91M 返坑口好 ...

唔會, 新巴轉九巴要俾兩次錢

新既除左A29架車轉番寶林再入坑口,A29 而家30分一班,
我個人唔會咁轉

kc_loo 發表於 2020-9-27 01:12 | 顯示全部樓層
RH7685 發表於 2020-9-26 19:26
797你唔睇好, 係呀, 不過緊張到追住成個我鬧足百幾二百個post,

摺我支持架 不過W1都搞咗兩年先摺到 797 ...

cap 圖, 好Wor, 支持你cap, 你咁多時間, 一卞唔好講, 搵番來cap 啦, 你咁得閒搵D 野做下都好
797 咩cup 數, 到時咪知, 目測已經睇到, 放心, 一定唔駛搵區議員交數

我同你玩, 緊係啦, 你咁好玩, 睇下你d post 幾咁有娛樂性, 一出將隧見到既係咩?  哈哈

坑口會唔要啲咩?坑口乜都要㗎喎, 你俾哂兩個肺我都拎哂佢架, come on!

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
ViviTse + 5 大師級作品

查看全部評分