hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴開辦新綫 797 及將隧轉車站轉乘優惠 ...
開啟左側

[路線消息] 新巴開辦新綫 797 及將隧轉車站轉乘優惠

ahken 發表於 2020-9-24 20:35 | 顯示全部樓層

ctb8107 發表於 2020-9-24 13:17
其實3條線聯合班次都唔係好疏,我覺得呢個[肯定慳到錢+可能慳到時間]既方案,一定有市場 ...

係, 我都覺得柴小應該搶到部份甚至大量坑口人轉公司(所以先話98A/C捱打)

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
Waiyin12 發表於 2020-9-24 20:35 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2020-9-24 17:02
如果新巴斬797M首先要796X,796P設調鐵至將工雙向收費而且仲要797入一入至善街,將軍澳廣場一帶先可以取消 ...

直接796X加雙向分段已經摺得797M
796C九龍段都做緊,應該問題不大
teddybus 發表於 2020-9-24 21:37 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2020-9-23 18:30
18X 都係因為 A12 單方向太多人搭所以開到線
如果成村人係轉車站上 A29,你方死開唔成 18X 將軍澳版?
...

有先算,不過有都可能係藍田秀茂坪居民落嚟搭A車,唔知佢哋係咩奸哩?
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/index.php?mobile=yes
kc_loo 發表於 2020-9-24 21:47 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-9-24 18:13
兩睇啦, 回程有296D或者796P, 而ETA話98D要等一段時間, 真係唔考慮?

296D 班次上好多時疏過98D

如果人在尖東永安, 反而796X轉車好似有多少著數
不過計落798, 694又唔密, A29 本身最好但班次又好大問題
咁不如一係行去上98D, 一係直接落鐵....
真係點計都諗唔到一個好有著數既方案用個轉車站
唯一諗到既係你身在798/694, 而咁岩又有架A29 係你架車後面, 你一定上到架A29, 先會轉
架A29 係你前面你都唔會敢博

Quanta 發表於 2020-9-24 21:58 來自手機 | 顯示全部樓層
kaiyip24 發表於 2020-9-24 16:48
成日以為98/797開咗之後,298E/797M會縮,甚至取消,原來唔係,點解突然之間康城將工一帶多咗咁多客咁好做 ...

康城嗰邊今年同未來幾年不斷有新樓入伙,
需求的確會升嘅
不過都可以肯定短期內兩巴係燒錢

而鬥燒錢嘅話九巴著數好多
kaiyip24 發表於 2020-9-24 22:11 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2020-9-24 21:58
康城嗰邊今年同未來幾年不斷有新樓入伙,
需求的確會升嘅
不過都可以肯定短期內兩巴係燒錢

個人比較睇淡康城一帶巴士前景,而家環保大道的站位唔太靚,新起的期數基本上做唔到,康城總站仲弊,基本上居民會比較喜歡搭返鐵。

所以諗唔明點解九巴新城落咁重本去做98/797,以九巴傳統性格,仲諗住98入一入坑口先上隧道,睇落都叫順路兼可以執返些少坑口直出觀塘班客,原來勇到都唔做。
Quanta 發表於 2020-9-24 22:39 來自手機 | 顯示全部樓層

kaiyip24 發表於 2020-9-24 22:11
個人比較睇淡康城一帶巴士前景,而家環保大道的站位唔太靚,新起的期數基本上做唔到,康城總站仲弊,基本 ...

認同新起期數離巴士站好遠
峻瀅同領都之間嘅九建劏房盤應該比較多人搭巴士嘅

但如果一間公司放棄康城客源,俾對家坐大,咁此消彼長下,對區內其他將隧線都有影響。

將來百勝角邵氏後面又會起公營房屋,區內增長潛力唔錯嘅
li1872903 發表於 2020-9-24 22:51 | 顯示全部樓層
kaiyip24 發表於 2020-9-24 22:11
個人比較睇淡康城一帶巴士前景,而家環保大道的站位唔太靚,新起的期數基本上做唔到,康城總站仲弊,基本 ...

康城全部路線都要左兜右兜梗係冇人搭,而家98直出實大把人轉搭巴士
tkglobe 發表於 2020-9-24 23:21 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-9-24 18:13
兩睇啦, 回程有296D或者796P, 而ETA話98D要等一段時間, 真係唔考慮?

98D 有幾可要等一段時間呀
tkglobe 發表於 2020-9-24 23:22 來自手機 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2020-9-24 20:35
係, 我都覺得柴小應該搶到部份甚至大量坑口人轉公司(所以先話98A/C捱打)

...

搶到一成都偷笑

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
kc_loo + 3 + 10 英雄所見略同

查看全部評分