hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴開辦新綫 797 及將隧轉車站轉乘優惠 ...
開啟左側

[路線消息] 新巴開辦新綫 797 及將隧轉車站轉乘優惠

ATENU135 發表於 2020-9-26 12:33 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-9-26 12:18
你又想快又要平邊有咁著數?多?你一年比多一毫子都係比多36.5咋。我豪多一毫比你,一年都係73蚊咋。 ...

有啲人會咁執着 同埋而家講緊降價係新城吸九巴客 唔係咩要快要平邊有咁著數
JX9097 發表於 2020-9-26 12:54 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-9-26 11:44
貴一毫子可以飛寶林仲想點?況且你搭得車那一二毫2都要計?

飛寶林等於快咗?A29唔使等車呀?我一路都話,將轉做唔起最大原因係堆線根本就唔可以稱得上密
(你自己睇屯轉大部份啲車開咩班次)
我當你等7/ 8分鐘A29,已經差唔多抵消哂入寶林嘅時間
咁請問我點解要畀多一毫子新城賺呢?

呢個唔係執著一個幾毫嘅問題
而係使錢要使得其所嘅問題
不過算啦...以你嘅聰明才智,真係好難解釋你聽

評分

參與人數 4aPower +10 HugeC +25 收起 理由
nwfb1001 + 5 + 5 以你嘅聰明才智,真係好難解釋你聽.
214P_world + 1 + 10 大師級作品
ahken + 2 + 10 以你嘅聰明才智,真係好難解釋你聽.
Tummy + 2 以你嘅聰明才智,真係好難解釋你聽.

查看全部評分

053h4 發表於 2020-9-26 12:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2020-9-26 12:56 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
JX9097 發表於 2020-9-26 13:06 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-9-26 12:56
又唔係得A29, A29脫班下, 798, 694等唔係車咩

694行寶林外圍,車程最耐唯一「優點」係平咗
即係用時間買金錢
再加上694咁「頻密」嘅班次
即你等同你喺屯轉上53入屯門一樣
唔係唔得,你係七老八十,時間多到冇掟使咪吸引囉

796P轉798基本上同98D係同樣路線
即係話行車時間基本上係一樣
但98D係一程過,796P轉798除非唔使等
否則每等一分鐘就慢一分鐘
簡單啲講,即係都係用錢買時間
(一般而言,98D比796P密
基本上98D嚟先嘅機會率遠比796P高)

仲有,繁時798連大老山都上唔到車
除非將轉有人落,否則你就係一個傻仔配一個轉車站

評分

參與人數 2aPower +7 HugeC +15 收起 理由
nwfb1001 + 5 + 5 時間多到冇掟使咪吸引囉
ahken + 2 + 10 一個傻仔配一個轉車站

查看全部評分

053h4 發表於 2020-9-26 13:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
JX9097 發表於 2020-9-26 13:17 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-9-26 13:13
你引一段字無用GA WOR
你的引文, 我講明話係基於有架新巴埋站, 而九巴短時間內無車的乘客選擇問題

問題咪就係呢度囉通問一年有幾多日係「新巴(796P)埋站,而九巴(98D)短時間內冇車」
796P同98D行同一條路,因為外在原因而斷纜基本上係打孖嚟
你呢個講法,即係話「六合彩都有人中㗎」
係囉,機率係幾多呀聰明
053h4 發表於 2020-9-26 13:19 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
3ASV174 發表於 2020-9-26 13:53 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2020-9-26 11:11
將軍澳過海線行將藍打尖入東隧, 真係快好鬼多, 啟田道再諗辦法啦, 可以同安秀道一齊做架.
就算入左轉車站,  ...

本身 690 694 啟田道落東隧已經係打尖
但將來將藍單線出東隧會唔會比啟田道落東隧更塞係未知之數,而我相信係一定會

行將藍主要係避將軍澳隧道塞車o者
依家 690 694 朝早塞最耐根本係將軍澳隧道,不過 694 有無將轉轉乘都未必會改去將藍隧道啦,藍田根本係 694 客倉
如要討論,請先自貼差餉單一次
JX9097 發表於 2020-9-26 14:42 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-9-26 13:19
大把啦, 98D係咪唔脫班? 962B/962X咪又係普遍10分鐘一班都照比人搶客
唔好講月票啦, 未有月票都照比人搶
...

咁我又問你一句喇
796P係咪唔脫班?

老實講,98D算係冇乜脫班嘅一群