hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴開辦新綫 797 及將隧轉車站轉乘優惠 ...
開啟左側

[路線消息] 新巴開辦新綫 797 及將隧轉車站轉乘優惠

ViviTse 發表於 2020-9-27 16:18 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-9-27 10:44
111小巴收9.6,106小巴收10.5,咁297又真係好貴。

巴士同巴士比較緊價錢,古生卻拎其他交通工具去比較;所以都話揾的士比,297咪好平囉

無論如何,再次感激古生為呢個譠帶來歡樂。
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
Quanta 發表於 2020-9-27 16:35 來自手機 | 顯示全部樓層
cwsj2003 發表於 2020-9-27 03:28
行外圈先正路喎,內圈班居民落晒地底嘛
要去小西灣,重鐵過咗海咪轉車去到
...

而且將來外圈會有新住宅發展
既然已經喺外圈就無謂改返入去
nwfb1001 發表於 2020-9-28 09:08 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-9-26 13:19
大把啦, 98D係咪唔脫班? 962B/962X咪又係普遍10分鐘一班都照比人搶客
唔好講月票啦, 未有月票都照比人搶
...

你咁崇拜九巴張月票,加上九巴已經有一堆月票客,正常月票客由一開始喺尖咀/佐敦仲搭乜鬼新巴?

leo_ku 發表於 2020-9-28 09:28 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2020-9-28 10:12 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2020-9-28 09:08
你咁崇拜九巴張月票,加上九巴已經有一堆月票客,正常月票客由一開始喺尖咀/佐敦仲搭乜鬼新巴?

...

有月票唔代表唔會俾錢搭對家公司嘅車,正如我而家有九巴月票仍然都日日搭970 970X 971 973過海一樣。唔通你唔俾啲揸九巴月票嘅人,搭完長途九巴之後喺將軍澳轉車站轉A29入坑口架?(無九巴能夠喺轉車站直落坑口)
舉個例子,有人經常要由屯門來往坑口,正常搭法都係259D去到觀塘泳池102,咁當然會買月票,而家有咗轉車站,又唔想死等會客滿嘅102,見到有另一架九巴(例如98/296A)埋站咪轉車站見。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +9 收起 理由
ahken + 2 + 9 英雄所見略同

查看全部評分

進智公交
nwfb1001 發表於 2020-9-28 10:16 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-9-28 10:12
有月票唔代表唔會俾錢搭對家公司嘅車,正如我而家有九巴月票仍然都日日搭970 970X 971 973過海一樣。唔通 ...

冇話唔俾,又唔是犯法,有幾多個咁做之嘛?
正如你一樣可以由將軍澳搭A29出觀塘

正如我而家有九巴月票仍然都日日搭970 970X 971 973過海一樣

呢堆線沿線,華富以北至蒲飛路,有九巴載客咩?
GW5878 發表於 2020-9-28 10:44 | 顯示全部樓層

798B 改路改左成個月,
準備開多左條線,再搞多次塊站牌,但都仲未見到 798B 塊牌有 Bug?
GW5878 發表於 2020-9-28 12:38 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-9-27 01:27
如果配套未搞掂,就算係咁宣傳都幫助不大啦,D客如果試過無回頭就無用...

其實694應該盡快入欣景路,A29 ...

又唔係既,
796X 轉 694 / 798 / A29 比起 297 實在太無敵

論價錢唔使講, 轉 694 / 798 比 297 平兩蚊,就算係轉 A29 都唔覺得十分貴
論班次更加唔使講, 3 架 796X 先一架 297,去到隧道口都仲有三架車可以叫三飛,比起死等一架廿分鐘 297 絕對有著數
論走線都唔輸得去邊,唔使兜九龍灣再嬴十分鐘

不過調轉出城因為價錢同速度,未必吸到 297 客
GW5878 發表於 2020-9-28 13:01 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2020-9-28 09:28
要全面比較梗係搵埋其他野比啦,你都係提供緊歡樂比大家啫。

今次我Buy你,要全面比較就要搵埋其他交通去比。
但你比較完,改變到「 297 貴過 796x 轉 798 / 694 」呢個事實嗎?
leo_ku 發表於 2020-9-28 14:04 來自手機 | 顯示全部樓層