hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴開辦新綫 797 及將隧轉車站轉乘優惠 ...
開啟左側

[路線消息] 新巴開辦新綫 797 及將隧轉車站轉乘優惠

tonycheung0123 發表於 2020-10-10 16:08 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2020-10-10 12:51
797轉798係有吸引力 但運輸署/路政署未配合到之嘛  所以797好應該喺轉車站全開時改往工業邨開 (或者放工 ...

796C同796p/x 我唔夠膽講,對家都有296C同98D
係沙田就一定贏得過九巴果埋88X, 88或89。
真係俾心機做啦,新巴798當年都係驚喜,佢自己都估唔到會做得起,仲搶到九巴堆客。
796X, 我就覺得佢再甘兜,真係第日沙中綫開齊會有打擊????
dennis28a 發表於 2020-10-10 17:11 來自手機 | 顯示全部樓層
tonycheung0123 發表於 2020-10-10 16:08
796C同796p/x 我唔夠膽講,對家都有296C同98D
真係俾心機做啦 ...

現實上 798 近年因為將隧觀繞大隧嚴重塞車,唔少將南客開始流失返落港鐵。

就算將南康城上將轉轉 798,無人敢包生仔觀繞西行唔塞車,
更抵死係下繁 296A 轉 89X 有機會同 798 平手到大隧口。

798 一日唔拆線,靠班客去隧道口轉車唔會有前途。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
ahken + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

Citcalag 發表於 2020-10-10 17:25 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-10-10 17:11
現實上 798 近年因為將隧觀繞大隧嚴重塞車,唔少將南客開始流失返落港鐵。

就算將南康城上將轉轉 798, ...

798應該允許替代路線行觀塘道,有乜理由有時塞得嚴重,明明彩虹隔音屏已經見到龍尾仲塞埋去
ViviTse 發表於 2020-10-15 03:32 | 顯示全部樓層

tonycheung0123 發表於 2020-10-10 12:31
797呢排我既觀察係: 真係好慘
對家條98號晚上9點後可以有10-30個客
佢係可以每班10個以下,有時5個以下。

98都叫有工業邨幫吓手,但797真係兩邊都唔夠客......
市區段淨做商貿區,非繁就
而區內段淨做康城,唔好講將南定坑口,連工業邨都唔到,就算落足宣傳都難救......
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
ViviTse 發表於 2020-10-15 03:46 | 顯示全部樓層
tonycheung0123 發表於 2020-10-10 16:08
真係俾心機做啦 ...

797轉... / 98轉...
796C vs 296C:唔計邊個ETA準D,796C淨係飛觀塘道已經贏咗。
796X vs 297:796X 平+快+密,除非尖東有交通意外,否則無咩事都唔會轉297。
796PX vs 98D,296D,215X:平手,98D密,796P平。

至於796X本身區內嘅走線,其實最主要兩大弊端:一、兜彩明街;二、食燈。
第一樣好容易搞,但第二樣真心難搞...... 淨係兜入兩個總站,出黎再食次燈已經夠慢。
至於至善街方面,係真係有D惡頂,如果有條線比至善街改善吓車程,相信會好好多......

btw 至於沙中綫影響方面,其實796X如果有心搞,應該唔太動搖到佢地位嘅...
全個將軍澳,撇除半山康翠、寶林呢兩區有105,106,111,93K,297四線之外,
將南得796X,797獨市,佢以外只得班次較不穩嘅110,110A,換言之情況較半山康翠「5線爭食」樂觀好多。
如果796X會喺景林有站(例如景榕樓),或者搞好寶坑嘅駁腳網絡,
全將軍澳近鐵嘅乘客坐晒796X,297,93K取消縮短、而796X有得留低都唔出奇

ViviTse 發表於 2020-10-15 03:50 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-10-10 17:11

就算將南康城上將轉轉 798, ...

雖然798全日拆線我自己都有著數,但唔認為短期內會咁做:
- 寶林可能反對無咗全日密車兼直出
- 新巴可能要加多一倍車,但做唔到多一倍客(有部分本身都肯搭/肯轉乘,有部分係唔係都保鐵)

qualcomm 發表於 2020-10-18 07:19 | 顯示全部樓層

其實來回都經駿昇街,為什麼不在將軍澳匯豐科技中心設站?
Citcalag 發表於 2020-10-18 09:19 來自手機 | 顯示全部樓層
其實我唔反對797未來用返同樣數量既車,但係將軍澳道就調頭(或者兜一兜啟田藍田站,話說藍田開Sushiro 應該會帶旺個場)。而家入偉業街食燈又無客。Megabox客要兜好耐。偉業街既站位又差,近開源道果邊最多人流又無站,觀塘碼頭行出去又遠。一係就只做將軍澳道調頭,一係就直去Megabox反而仲好
ctb8107 發表於 2020-10-18 09:54 來自手機 | 顯示全部樓層
797要等埋九龍方向轉車站落成先可以真正發揮到功效,到時先吸到今日搭緊黨鐵既人改搭新巴,而家有入冇出係冇乜意思,因為出去果程佢地都搭緊鐵,回程點會記得去搭一架唔到康城/兜市中心既車然後轉797呢?九巴98主力做觀塘道轉乘所以冇呢個問題,明顯多客過797(雖然唔係多客)
leungky0528 發表於 2020-10-18 13:35 來自手機 | 顯示全部樓層

ctb8107 發表於 2020-10-18 09:54
797要等埋九龍方向轉車站落成先可以真正發揮到功效,到時先吸到今日搭緊黨鐵既人改搭新巴,而家有入冇出係 ...

關鍵都係睇新巴響九龍方向開時有無決心宣傳
第一印象有時好難扭轉
個轉車站又唔係觀塘咁聽到已覺得咩車都有
所以最緊要都係個轉乘地圖畫得大啲同清晰啲

再進取啲就重推即日來回證,不過機會應該好細