hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有屯門網民同荃灣區議員提出57M、60M、66M、67A、252M改 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 有屯門網民同荃灣區議員提出57M、60M、66M、67A、252M改動

Anonymous 發表於 2020-9-27 23:28 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-9-27 19:19
但呢到都有人反對屯門南希望跟59M咁上公路的訴求, 可能怕搶左九巴客

搶九巴客而會反對嘅持分者只有九巴自己而唔會係班客。如果架車龍門居直出,之後咪(唔買月票)轉搭城巴。

冇位坐係另一回事,屯碼嗰邊可能慢左又係另一回事,屯碼有冇位塞車海都係另一回事。除左快/用月票之外,根本諗唔到晨早流流落去塞轉車站有咩著數。況且叫962P跟59系咁行只係做番本份。

仲有962P唔應該入轉車站

GW4866 發表於 2020-9-27 23:40 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2020-9-27 17:05
唔係,佢建議好似31咁行法上和宜合道

我回咗post後再睇多次張睇唔清既相

應該係得單向往梨木樹,936A行法
往屯門係直落昌榮路
如果唔係解釋唔到和宜合道(上葵一段)同昌榮路都有劃線
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2020-9-27 23:57 | 顯示全部樓層
無敵風火輪 發表於 2020-9-27 10:16
揾68A拆唔系唔得,但荃灣翻青衣客就要硬食243M呢條脫班大線(68A將來有機會加密ge前提下),而且你冇將57 ...

講得68A拆就緊係青衣一條荃葵一條
問題係資源上調配,其次點分工

至於荃灣返青衣68A只係一個bonus
打開門,行出去,去遠啲!
Twinings 發表於 2020-9-28 00:09 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2020-9-27 21:10
問題係57M/66M改經市中心就要由建安出,
IVE同聖彼得堂就無咗M線了。

聖彼得堂後上皇珠路入屯公北行,跟259D北行入市中心行個圈,再經屯興路入返屯公南行?
bennq 發表於 2020-9-28 00:16 | 顯示全部樓層
Twinings 發表於 2020-9-28 00:09
聖彼得堂後上皇珠路入屯公北行,跟259D北行入市中心行個圈,再經屯興路入返屯公南行? ...

咁行法咪倒走哂D客
最簡單係66M 大興<>荔景 經山景
keep 返9.4 咪幾好

3asv@59x 發表於 2020-9-28 00:29 來自手機 | 顯示全部樓層
其實最重要嘅問題係:海皇路皇珠路嗰個路口負荷太大,莫講話應該將962P個路線變做好似962G咁,259D都應該考慮吓將成個路線掉轉,前提係悅湖山莊應該係一個巴士總站。因為事實上龍門路想皇珠路嗰個路口的確交通係冇海皇路上皇珠路嗰個嚟得咁繁忙。與此同時拉過去屯門赤鱲角路線重組嗰度,其實佢個建議E33 E33P根本多鬼餘,E33P應該直行好似而家咁,E33就應該轉去海皇路湖山路,至於要唔要好似K52咁樣喺碼頭兜一個圈另作別話
流星☆雨 發表於 2020-9-28 00:45 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2020-9-27 17:03
深井議員講過的261C,出現未?

睇怕都凍過水
252X已經做埋掃管笏 豪景又有234D

仲想點
趕客路上 理_得你
Anonymous 發表於 2020-9-28 01:14 來自手機 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2020-9-28 00:29
其實最重要嘅問題係:海皇路皇珠路嗰個路口負荷太大,莫講話應該將962P個路線變做好似962G咁,259D都應該考 ...

962P得上繁就話密車都唔驚。259D全日,啲車根本完全唔知可以泊喺邊,悅湖唔適合全日放咁多車入去
GD1570 發表於 2020-9-28 09:16 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2020-9-27 21:32
57M/66M合併後整前門拍卡容易過喺車站整分段機,因為57M/66往荔景方向落車人數多過上車,屯門區各站主要 ...

落車人數多過上車,但亦都會有59M/60M嘅客會轉車,
繁忙時段愉景新城依個站都係大西北轉車站之一,
如果吓吓都落車拍卡,荃景圍天橋及愉景新城站會好塞的。
所以我絕不贊成。
你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2020-9-28 09:18 | 顯示全部樓層

Twinings 發表於 2020-9-28 00:09
聖彼得堂後上皇珠路入屯公北行,跟259D北行入市中心行個圈,再經屯興路入返屯公南行? ...

咁仲倒客過之前經建安/屯門站/屯門市中心。

而且要成個大興山景客陪兜...

無可能實現。
你有你可愛,我有我好笑。