hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦297A巴士路線(坑口(北)↺牛頭角站),並更改296A/ ...
開啟左側

建議開辦297A巴士路線(坑口(北)↺牛頭角站),並更改296A/98A巴...

GW4866 發表於 2020-9-28 05:18 | 顯示全部樓層

297A用792M方式串埋一齊做都幾創新
但係坑口夾調景嶺同坑口夾寶林,以接駁線黎講一樣效果麻麻
時間同宜家98D/297到將隧差唔多,唔計塞車都比兜上山快既
而調景嶺都係旨在插旗

就樓主297A,建議微調一下走線
寶順路直落翠嶺路,景嶺路入一入調景嶺站(290X位)再直上將隧
回程則相反,調景嶺停對面專知

98A方面,直接跟93K行法應可補足景林邨(聯同297A做寶順路一邊)
反而坑口往寶達得返$10.x既98C同290/A
而且我認為98C更需要拆線,介時往來坑口寶達變相得返290/A
另外98A縮寶林其實應該要執埋93A同95M,唔係都幾重疊
打開門,行出去,去遠啲!
ViviTse 發表於 2020-9-29 11:46 | 顯示全部樓層
Phoenix 發表於 2020-9-27 21:40
相信792s不會完全吸引不了西貢客,就算前半段客量麻麻地,都肯定會有坑口客幫襯。至於91s,除了能轉將隧九 ...

好提議,792M/91S可以開特別班次經隧道,但唔建議開去彩虹(因為已有91/92),同埋91S拉去彩虹可能會長過正線里數
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
Phoenix 發表於 2020-9-30 13:56 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-9-29 11:46
好提議,792M/91S可以開特別班次經隧道,但唔建議開去彩虹(因為已有91/92),同埋91S拉去彩虹可能會長過 ...

如果九巴新91S不繼續以鑽石山做總站的話,那91M就要加班了。
ViviTse 發表於 2020-10-1 02:59 | 顯示全部樓層

Phoenix 發表於 2020-9-30 13:56
如果九巴新91S不繼續以鑽石山做總站的話,那91M就要加班了。

現時嘅91S終點站係坑口站PTI,所以如果91S加開將軍澳隧道班次,應該唔會直接影響到91M
expertuser2004 發表於 2020-10-1 10:47 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-9-27 15:59
297A係唔錯嘅建議,但唔建議收0000咁早,同埋編號最好避免用297系(因為同297主線無關)。
98A方面,其實全部 ...

98 已直接被和平 ($7.2), 只停日出康城同清水灣半島, 不經尚德坑口寶林山上
而且並不是 $6.1(98A), 296A ($5.1)

相反山上 98A 去不到坑口, 另 98A 尾車是 0045am 坑口北開經山上出牛頭角, 到觀塘狗察站其實已差不多 0120-0130am
心想九記應不肯用 95M/93A 平車延長服務時間, 原因有三
1. 應 98C 直接增加秀暉樓分段收費($6.1)
2. 290A 往彩明方向加停秀暉樓站
3. 保證 95M/93A 延長至坑口後不會被加價

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
ViviTse 發表於 2020-10-1 17:28 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2020-10-1 10:47
98 已直接被和平 ($7.2), 只停日出康城同清水灣半島, 不經尚德坑口寶林山上
而且並不是 $6.1(98A), 296A  ...

1. 乘客角度會同意,不過九記方面未必肯,話晒而家唔知價嘅客位位$9.9,真係幾好賺
2. 其實290A點解一直唔停秀暉樓呢?是否因為已停上秀,太近唔設站?
3. 如果95M/93A同98A對調將軍澳區內走線,換言之康翠<>坑口段將交比95M/93A做,個車費相信會相應加返,所以九記應該無蝕

ViviTse 發表於 2020-10-1 17:53 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2020-10-1 10:47
而且並不是 $6.1(98A), 296A  ...

價錢方面又無得咁比嘅。98A行山路+停晒康翠寶達秀茂坪,如果以康翠黎計,的確行車時間/里數唔短,所以貴過296A少少。
當然如果揾坑口/景林同尚德比,大家都喺正隧道公路出口,但296A直出兼平,咁的確98A又係差D嘅。

98方面,其實$7.2都算係咁,因為環保大道盡頭距離隧道一D都唔近,當98B都要$6.8,
其實入埋工業邨只收多4亳子,都算可以接受。

expertuser2004 發表於 2020-10-5 21:42 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2020-10-1 17:28
1. 乘客角度會同意,不過九記方面未必肯,話晒而家唔知價嘅客位位$9.9,真係幾好賺
2. 其實290A點解一直唔 ...

2. 減少停站, 上秀茂坪站做埋秀暉樓, 秀明樓 + 寶達電梯塔, 收 $6.5, 停秀暉樓站的話, 唔該減到 $6.1, 98C/290A 減價不知邊個傷D, 似乎政治問題多D

3. 牛頭角觀塘沒左坑口車, 怎也不可能二條慢車加票價(比人短得少?), 沒左 98A 坑口去寶達平車, 反對聲音會好大
93K 又不去坑口, 98 又不入寶林坑口山上, 試問 93A 有觀碼開源道曉光街獨市/95M 有醫院獨市, 又如何有特快?! 本身 93A/95M 全程也 $4.9, 加票價對東九龍山上客極不公平
更何況怎分配用車去 93A/95M (98A 縮寶林其實慳不到幾多車, 分分嘔突比延長線對厹公司沒好處)

根本 93A, 95M, 98A 不可能單靠 CUT 線黎做重組,
A. 完全確保加不到票價之餘, 更要 CUT 左的車要全數用返去山上線之外
B. 更要不影響其他線班次情況下避免用長線做短線平價客, 因山上是屬無鐵地帶巴士絕對優先的, 打劫山上的車去開隧道線是好困難

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
cx838 發表於 2020-10-5 21:54 來自手機 | 顯示全部樓層
呢條297A開得成都唔夠客。又唔係坑口直出,車費也過於便宜,基本上冇6.1九巴都唔會做,甚至要7.2特快價,繞經調景嶺比經寶琳更難頂,唔會有客囉
ViviTse 發表於 2020-10-8 02:04 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2020-10-5 21:42
2. 減少停站, 上秀茂坪站做埋秀暉樓, 秀明樓 + 寶達電梯塔, 收 $6.5, 停秀暉樓站的話, 唔該減到 $6.1, 98C ...

2. $6.5同$6.1只差4亳子,九巴應該唔會為咗咁加多個分段吧,順便位位賺多幾亳子

3. 如果將軍澳醫院、坑口、寶林、康翠、寶達、秀茂坪、聯合醫院等地夾埋用一條H線,
而牛頭角觀塘坑口另外揾其他線開;唔知98A有無可能縮入寶林PTI呢?