hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討香港巴士應否設立調車場代替巴士總站 ...
開啟左側

[問題] 探討香港巴士應否設立調車場代替巴士總站

s3n370 發表於 2020-9-28 21:04 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2020-9-28 20:32
我就係覺得唔夠integrated
唔係講緊只係放個巴總係鐵路站旁邊就叫有規劃
而係點用心去安排下人行同車流動 ...

咁兩者之間連接嘅路徑係做得夠。
不過指示方面,除佐一離開出口就見到嘅之外,
又的確做得唔夠好。
只係較著重指去地鐵站嘅牌,但都唔係個個位都夠。
一路帶到去公共運輸交匯處嘅,更加係少。

至於人同車輛嘅動線,個人唔認為兩邊有明顯分別。可否講下新加坡有邊一D位係好嘅?

JC3987 發表於 2020-9-29 00:13 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-9-28 21:04
至於人同車輛嘅動線,個人唔認為兩邊有明顯分別。可否講下新加坡有邊一D位係好嘅?

新加坡 bus interchange 嘅排隊候車空間,環境如同購物商場(光潔、明亮、有冷氣),兼且人車完全分離(巴士駛到登車閘口前上客),已經贏香港幾條街啦(見圖)

香港做到呢個效果嘅,只有曾經嘅機場T2 候車區 (DB02R/ NR334),所以其實香港唔係做唔到,只係無心做好件事囉。

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
tomtom2015 + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

s3n370 發表於 2020-9-29 02:09 來自手機 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2020-9-29 00:13
新加坡 bus interchange 嘅排隊候車空間,環境如同購物商場(光潔、明亮、有冷氣),兼且人車完全分離( ...

如果只從硬件黎睇,新加坡嘅總站確實係無得輸。

但原文係討論緊規劃協調同動線,
似乎同擺乜硬件關係不大。

人車分隔勉強算係動線。
固然呢個人車分隔係優點,
但响總站慢速行車下並不明顯。

而舊有T2總站,出車時需入後波倒車,
車長難以望向後方,
亦會增加行駛時嘅風險。

鋸齒型總站正可以做到人車分隔,
亦消除倒車造成嘅風險。
eric278 發表於 2020-9-29 09:01 來自手機 | 顯示全部樓層

新加坡 bus interchange 嘅排隊候車空間,環境如同購物商場(光潔、明亮、有冷氣),兼且人車完全分離( ...

來緊觀塘市中心(凱匯)新總站,估計就是香港第一個完全以新加坡Bus Interchange模式設計及運作的巴士總站,候車月台與巴士停車處完全分隔,上車時才開啟巴士月台幕門。
s3n370 發表於 2020-9-29 10:23 來自手機 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2020-9-29 09:01
來緊觀塘市中心(凱匯)新總站,估計就是香港第一個完全以新加坡Bus Interchange模式設計及運作的巴士總 ...

大家只要留意下,由遠期嘅荃灣站巴士總站、
新荃灣碼頭總站、藍田站巴士總站等大型轉車站,
設計上都有人車分隔理念。
係爭在當年未有無障礙通道嘅要求。

到較近期青衣站、機場地面運輸中心,
以至係更新嘅昂平、大澳、西九龍站總站、大橋香港口岸等,
都係完全人車分隔。
係爭在路標可以再做好D,
同肯俾錢就有嘅冷氣啫。

當然,又唔係個個新站都係完全人車分隔,
(唔通新加坡係咩?)
問題係有無需要,同塊地容唔容許你咁做啫。
JC3987 發表於 2020-10-1 16:03 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2020-9-29 02:09
如果只從硬件黎睇,新加坡嘅總站確實係無得輸。

但原文係討論緊規劃協調同動線,

新加坡式巴士總站係 “乘客候車區” 與 “巴士停泊區” 分離。因為候車區集中於一處,要加上蓋(人地遮埋車頭,雨天上車免濕身)要加冷氣要豪裝都淨係做一個位,因此成本比較小而變得可行可普及。

至於香港普遍嘅 “車坑式” 總站,因為一個個狹長嘅候車月台被一條條車坑隔開,就算肯揼本裝冷氣只會事倍功半。
藍田站冷氣候車室有辦你睇。

而香港新起嘅 “鋸齒式” 總站,我覺得已經算是新加坡式設計,我係讚同呢個佈局的。
我只係希望等車時不用聞廢氣,同埋雨天上落車唔駛濕身。

例如烏溪沙站個佈局已經好好,鐵路站出來行幾步就係巴士站,而巴士候車區”本身就同“銀湖天峰商場通道”融為一體。

不過問題係依家商場通道跟咗巴士總站嘅裝修。
如果調返轉,巴士候車區嘅地板、燈光跟返購物商場/港鐵站嘅標準,俾到個 consistent 嘅體驗轉車客,咁已經好好多啦。

jpoon 發表於 2020-10-2 03:07 | 顯示全部樓層

唔知藍灣半島有冇條件改成咁呢
http://jpoon9394.blogspot.com/
YY487 發表於 2020-10-2 10:58 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
DIH 發表於 2020-10-2 11:24 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2020-10-1 16:03
新加坡式巴士總站係 “乘客候車區” 與 “巴士停泊區” 分離。因為候車區集中於一處,要加上蓋(人地遮埋車 ...

關於最尾嗰段,我又覺得巴士候車區有自己一套裝修(或某種統一記認)好啲,如果個個商場各有不同,生客就較難辨認巴士站位置。例如上水廣場、新城市廣場等,唔係去開都未必知有電梯落到巴士站(上水廣場好耐冇去,唔知而家係點)。以新城市為例,假如將九記塊ETA芒放上商場電梯口,就更容易辨識。
hkaiw 發表於 2020-10-2 12:13 | 顯示全部樓層

各位似乎忘記了香港站及九龍站也有採用候車區模式,已停辦的穿梭巴士也是準備開出時才由司機叫乘客上車。
喵...