hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 33 新增畢架山花園站
開啟左側

[服務調整] 九巴 33 新增畢架山花園站

ricky 發表於 2020-10-3 21:43 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-10-3 11:06
258D 259D 轉車咪得。

咁就過唔到啦
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2020-10-3 21:44 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2020-10-3 12:55
我次次喺黃大仙轉38 40 80 89 214去牛池灣駁西貢車,入鑽石山站從來唔會超過2分鐘喎 ...

其實彩虹交匯處車龍倒灌,龍翔道同大磡道都會塞車
前荃葵青區居民
流星☆雨 發表於 2020-10-3 21:50 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2020-10-3 21:41
40P都未搞掂全日,仲諗234D全日?﹗

40P全日同深井觀塘線全日冇矛盾
趕客路上 理_得你
tonycheung0123 發表於 2020-10-3 23:33 | 顯示全部樓層

33而家係乘客心目中係條行工業區既線,而且又唔似40,290甘可以係大河道叫幾飛。沙咀道又甘近觀荃紅小,我係荃灣客都唔敢等33啦。
係黃大仙既,仲有大量客係去葵涌,你條33都去唔到。算吧
s3n370 發表於 2020-10-4 01:14 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2020-10-1 00:43
我會調返轉,考慮對調九龍走線

大窩口有 42C,葵芳單向有 38,葵興兩個方向都有 38。如果 38 40 可以二 ...

我可能講得唔清楚。對調走線係兩線總站不變。
33完全跟290咁上龍翔道。
40過滿樂大廈後跟原33/930X上荃灣路,照落美孚。

回程就沙咀道後,行大河道出番青山公路。
一來麗城照有車出觀塘道,
二來青山公路同葵涌道幾乎有哂車出觀塘道,多條40唔多。
而33行葵涌道呢,反正彩虹前有290系,
可以考慮飛走更多車站做真特快。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
s3n370 發表於 2020-10-4 01:18 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-9-30 19:35
弊在咁樣對調法,行沙咀道又快唔過 290 5 分鐘。
40 只要唔做觀碼,放手比 33 做,一口氣慳番 15 分鐘仲 ...

條40一日仲經美孚,點都跑唔贏290系架啦
係諗住跑得快過昨日的40,同俾龍德街有觀塘道路線咋。
至於唔兜觀塘碼頭,為何只能二揀一,why not both?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
dennis28a 發表於 2020-10-4 01:38 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2020-10-4 01:18
條40一日仲經美孚,點都跑唔贏290系架啦
係諗住跑得快過昨日的40,同俾龍德街有觀塘道路線咋。
至於唔兜 ...

你指兩條都唔兜觀碼?

40 有一個比較驚人成就,就係兜埋美孚返觀塘市中心都同 33 去駿業里時間一樣。

觀塘商貿區班人好得意,平日非繁唔係無客,但唔會走去轉登係偉業街等一條 30 分鐘既疏車線。
結果個個都走去敬業街或觀塘道上車,唯一例外果批客就係觀塘碼頭去長沙灣、荃葵工廠區,
所以 40 做左依批觀碼客出黎,平均每班車講緊 5-10 個客。

33 一直以黎最大問題係完全食唔到 40 依批客,33 係完全一個柴灣角客都做唔到果下先失禮。
如果真係對調,最好就 33 跟 40 去到大涌道再入西站,33 做到依批觀碼客非繁客量會好番好多。
惡意回復是不道德的行為。
HE7921 發表於 2020-10-4 09:25 來自手機 | 顯示全部樓層
33最大問題係星期六都不設服務呢,話晒觀塘區好多都每週六天工作
s3n370 發表於 2020-10-4 10:16 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2020-10-4 01:38
你指兩條都唔兜觀碼?

40 有一個比較驚人成就,就係兜埋美孚返觀塘市中心都同 33 去駿業里時間一樣。

40唔兜,33照經
樂仔〞 發表於 2020-10-4 13:45 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2020-10-4 01:38
你指兩條都唔兜觀碼?

海興路私家路入口基本上唔會再批巴士線入去
當連 930X 都要重新設計過入如心嘅定線嘅時候
33 想大涌道、海興路咁入只能夠話係 FF ...

btw,33 加停畢架山係深水埗區要求
停單向都好明顯係車流問題