hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔區議會要求加強白石角公共交通服務及W3增設大埔區站 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 大埔區議會要求加強白石角公共交通服務及W3增設大埔區站點

053h4 發表於 2020-10-27 11:16 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kitarolo 發表於 2020-10-27 11:25 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2020-10-27 10:51
除左白石角, 優景里一帶都規劃左有住宅發展 (有可能包括公屋)
加上暴大一定會繼續發展 (例如擬建火車站隔 ...

計埋大學站嘅使用人次係會夠

仲有一個場景就係東鐵最終過到海,
680 681 消失事少,馬鞍山乘巴士到
大學站搭港鐵過海,都好過去大圍先轉
連 87K 87S 289K 都要上繳嘅我認輸啦

白石角站與大學站並存
大埔墟站起載嘅南行早繁
特別班,就會發揮好大嘅作用

eternalflame 發表於 2020-10-27 13:04 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2020-10-27 11:25
計埋大學站嘅使用人次係會夠

仲有一個場景就係東鐵最終過到海,

有多一個火車站對於分流唔同地方乘客好好多
唔駛將馬鞍山、科學園、白石角集中埋一個地方轉乘

大學站主打中大祟基同本部一帶、馬鞍山、科學園轉乘客
預留一定容量俾污水廠甚至係馬料水填海區發展
白石角站主打優景里、白石角、大埔公路沿線、中大逸夫、39區一帶的轉乘客

繁忙時間將白石角同科學園稍作分離, 272K專門做科學園
272A改成只接駁白石角站接駁白石角一帶, 最多放個總站去科學園宜家建議個新總站
上繁白石角站開出直接去科學園個總站, 再順序經返白石角各個屋苑去火車站
一程車做晒科學園返工, 同白石角轉乘兩批客
下繁可以調轉行

非繁就可以睇下有無可能一線走天涯黎換加密班次
白石角站 <> 白石角 <> 科學園 <> 大學站

iseen 發表於 2020-10-27 13:06 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2020-10-27 02:51
除左白石角, 優景里一帶都規劃左有住宅發展 (有可能包括公屋)
加上暴大一定會繼續發展 (例如擬建火車站隔 ...

都應該會係唔夠, 除非公屋起到三十層
加上加站要考慮火車pathing問題,加一個站會加長行車時間成三分鐘, 港鐵未必夠車行, 同埋繁時可能會塞車

如果大學站有能力食曬馬料水 + 白石角新客,其實係唔需要加站幫手

之於白石角搬去沙田,係有難度
沙田區議會已經有四十個議員,好難再加位
053h4 發表於 2020-10-27 13:12 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
eternalflame 發表於 2020-10-27 13:25 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2020-10-27 13:06
都應該會係唔夠, 除非公屋起到三十層
加上加站要考慮火車pathing問題,加一個站會加長行車時間成三分鐘,  ...

大學站兩繁有如動物大遷徙嘅場景, 加上周邊道路本身就唔係預有咁多車輛出入
拆開做兩個轉乘點對於交通規劃上有好處, 令大學站無咁快達到飽和
大學站PTI本身亦無空間可以再擴建, 除非向上發展
但向上發展就勢必需要改動馬料水交匯處出入PTI嘅支路設計先得

鐵路pathing同行車時間問題真係無可避免架喎

noname617 發表於 2020-10-27 13:27 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2020-10-27 13:25
大學站兩繁有如動物大遷徙嘅場景, 加上周邊道路本身就唔係預有咁多車輛出入
拆開做兩個轉乘點對於交通規 ...

中大教學醫院塊地唔明點解唔係做pti延伸部分,加上已加白石角邊到仲有位做加站啊!
053h4 發表於 2020-10-27 13:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
eternalflame 發表於 2020-10-27 13:56 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2020-10-27 13:27
中大教學醫院塊地唔明點解唔係做pti延伸部分,加上已加白石角邊到仲有位做加站啊! ...

加站無可避免要偷中大校園位置同拆除部份吐公隔音屏障
但都唔算係無可能

noname617 發表於 2020-10-27 14:14 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2020-10-27 13:56
加站無可避免要偷中大校園位置同拆除部份吐公隔音屏障
但都唔算係無可能

類似南港島綫港大個站?