hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔區議會要求加強白石角公共交通服務及W3增設大埔區站 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 大埔區議會要求加強白石角公共交通服務及W3增設大埔區站點

YY487 發表於 2020-10-2 11:15 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
iseen 發表於 2020-10-2 18:46 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-10-1 12:33
而家82C客量仍然唔錯

就算806點爆,D客一日唔過檔令82C 坐滿,82C 都無需要加班
271_N271 發表於 2020-10-4 19:23 來自手機 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2020-10-1 21:48
你唔知唔代表大埔區議員唔知,大埔人大家有眼睇o既

我對眼就睇到73P 0705開,0735仲未到新興,
用咁垃圾嘅車程嚟判斷汀角路連1班都唔夠客?
271_N271 發表於 2020-10-4 19:29 來自手機 | 顯示全部樓層

noname617 發表於 2020-10-1 18:04
#2:「廣福邨入面兜圈先累贅...... 直行大埔太和路就快靚正」
你:「兩繁太和路上粉公唔塞車?」
所以我問 ...

1. 冇話空唔空想,都係建議啫,
現階段連W3會恢復服務都一樣係空想。

2. 做富亨、富善就梗係新興轉左出吐公啦,
點會無端端提起太和嗰個出口。
Oliver_ME16 發表於 2020-10-4 23:07 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2020-10-4 19:23
我對眼就睇到73P 0705開,0735仲未到新興,
用咁垃圾嘅車程嚟判斷汀角路連1班都唔夠客? ...

既然版友你隻眼咁清,咁請問73P到新興頂閘未呢?

仲有汀角路路就係得一條,
你想73P/74E點行快D?
駛唔駛加對翼大尾篤飛過對面烏溪沙?
我...
271_N271 發表於 2020-10-5 19:14 來自手機 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2020-10-4 23:07
既然版友你隻眼咁清,咁請問73P到新興頂閘未呢?

仲有汀角路路就係得一條,

1. 我唔會答你呢個問題,
上面講咗,半個鐘都去唔到新興,
頂唔頂閘已經唔重要,
因為本身車程就係垃圾。

2. 睇字,我冇話過74E慢。
Oliver_ME16 發表於 2020-10-6 02:47 | 顯示全部樓層

271_N271 發表於 2020-10-5 19:14
1. 我唔會答你呢個問題,
上面講咗,半個鐘都去唔到新興,
頂唔頂閘已經唔重要,

哦,原來個問題唔答就會唔存在,
原來而家73P去到新興都未坐爆,
跟74E直飛海濱停少兩個站就會自然滿瀉?
我...
271_N271 發表於 2020-10-6 09:11 來自手機 | 顯示全部樓層
今日班73P 0753先上吐公,
就算係郊區,兜48分鐘都係完全不能接受。
到新興前大致坐滿,唔頂閘係應該,
唔好令啲人以為真係個個接受到喺區內左兜右兜。

我相信廣福多數人都只係普通乘客,
但黃碧嬌同部分網民絕對有份造成帝區嘅形象。
朝早連人哋嗰1班特車都要霸埋,
其實坐擁4班吉車嘅廣福就最冇資格出聲。

唔止73P,最好連74C都抽走埋,
甚至停足3個站服侍你哋嘅907C,
等3枝燈冇咗10分鐘,真係癡線。

兜路趕走頭站啲客,調返轉話靠你哋先夠客,
到底點解有人會好意思講得出口?
簡直係當年中國散播沙士再放自由行落嚟嘅伎倆。
Oliver_ME16 發表於 2020-10-6 20:33 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2020-10-6 09:11
今日班73P 0753先上吐公,
就算係郊區,兜48分鐘都係完全不能接受。
到新興前大致坐滿,唔頂閘係應該,

癡線唔係廣福大帝,係九巴同運吉
73P由拎上RDP第一日就己經係今日o既路線,
廣福冇要佢停,如果佢爆的話要飛起,廣福人都唔會阻佢.

仲有,73X特車加兜白石角,
廣福有冇提出過反對?
係冇呀,唔該你唔好亂屈廣福人,
我地唔介意白石角一齊有73X坐,
亦唔覺多10分鐘車程同3枝燈有幾痴線.

有時唔係拎起張地圖劃線就天下太平,
74C都係九巴見有位剩先拉落黎
如果你咁有本事一個大中坐得滿晒部907C
(又係九巴同運吉癡線,係都要佢做埋廣福),
你咪拎上區議會講飛左廣福lor,唔駛上黎做keyboard fighter.

唔記得最重要既係,你點覺得73P垃圾都好,
佢仍然係汀角路最直接出荃灣之選.
冇人會因為佢停新興同廣福,
就唔坐佢走去坐75K/74K去轉73X,
你有本事,就唔該你去坐的士,咁就一定冇中途站.
講完

我...
271_N271 發表於 2020-10-6 22:54 來自手機 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2020-10-6 20:33
癡線唔係廣福大帝,係九巴同運吉
73P由拎上RDP第一日就己經係今日o既路線,
廣福冇要佢停,如果佢爆的話要飛 ...

咪走住。
慶幸你都知73P係一開始已經咁兜,
而唔係因為汀角路唔夠客。
當年畫線嘅係九巴,今日反對拉直嘅係你,
我而家就係話緊你令廣福俾人當大帝。

Sorry 73P絕對唔係所謂最直接方便嘅方法,
淨係講75P,遲3個字開都可以喺廣福見返同一班車,
已經係好充分毋須選擇73P嘅理由。

907C由新興過廣福可以冇咗10分鐘,
當然主要係因為要停埋你哋個廣智樓同球場,
呢度已經令大中同新興部分人寧願上返307/A,
遑論黨鐵站隔籬嘅大埔頭。
307P就話獨市,
既然你哋咁鍾意907B,仲要任揀位坐,
放返907C走都好應該。

退一萬步,73P、74C本身爆唔爆都係人哋嘅事,
要抽走都唔輪到廣福邨反對。
問下自己4班73X特車係咪都係fully utilised?
3班74X特車,加埋運頭塘特車同正線,真係唔夠用?