hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 77區區議員陳珮明反對89C不經石門
開啟左側

77區區議員陳珮明反對89C不經石門

流星☆雨 發表於 2020-10-4 15:55 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2020-10-4 09:10
人地係咪區議員,又與你何干?係咪無區議員職份就無得出聲?

我無關注佢係唔係區議員依家係特工懷疑佢係
趕客路上 理_得你
S3bl430 發表於 2020-10-4 17:04 來自手機 | 顯示全部樓層
pochi 發表於 2020-10-4 14:50
得出來個答案我估會係681,跟住呢度又再用10版討論...

就算係咁,至少這是當區居民的意願,而不是我們這些花生友一廂情願的幻想。
區議員天職就是要代表選民,幫選民做事
YY487 發表於 2020-10-4 17:10 來自手機 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2020-10-4 17:22 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2020-10-4 13:35
86C和286C本質上仲有小小分別, 86C去石硤尾始終係獨市+比較快,未必很輕易能夠直接推比77區(86C晚繁其實都 ...

77區問題係覺得自己有能力keep 286M + 89C改特快,但沉默的大眾已經用腳投票搭MTR

大家留意吓馬鞍山交通關注組一講77區來來去去都係嗰幾個
 樓主| DH8737 發表於 2020-10-4 18:07 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2020-10-4 19:20 | 顯示全部樓層
DH8737 發表於 2020-10-4 18:07
無論係之前提81C全日拆281X/281B,到而家用286M換89C飛石門,佢地都比人話唔顧77區死活……
我真係唔知仲 ...

好簡單,巴士疏和慢,樓下就係鐵,人地唔識用腳投票咩?
針就無兩頭利,無論巴士線點改動,都一樣有人唔滿意。
LL3850
jpoon 發表於 2020-10-4 19:24 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2020-10-3 23:56
拉去白石角用車要更多就其一,
回程起碼要收$10.1,到時白石角回程收平左,但係石門回程又收貴左
仲要過 ...

但富蝶食埋大埔中心都夠做一條特快出市區綫啦
http://jpoon9394.blogspot.com/
S3bl430 發表於 2020-10-4 19:58 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2020-10-4 15:55
我無關注佢係唔係區議員依家係特工懷疑佢係

如果佢真係區議員,又或者打手,
卻只在巴士迷論壇攻擊對手,智力堪憂呢……
我地絕大部分人都無選票vote him down,也不是很多人認同樓主
要攻擊對手至少在 乜登 和 討論那裏攻擊 才會有用吧

我諗樓主對巴士走線倫理觀念太過食古不化姊,未必係打手既,可能對公文袋因愛成恨,又或者想從我們的回應找到認同感
Waiyin12 發表於 2020-10-4 20:04 來自手機 | 顯示全部樓層
pochi 發表於 2020-10-4 14:50
得出來個答案我估會係681,跟住呢度又再用10版討論...

981P全日佢地應該收貨
咁可以做埋青沙轉車站過海
石頭 發表於 2020-10-4 20:50 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-10-4 10:00
平心而論,早繁行亞公角街,可能比行馬鞍山路更快,或者時間接近。現在問題是非繁時和假期,行亞公角街會比 ...

89C飛濱景一城唔會有呢個情況,

因為有82X、84X,新89C可以亞公角街直出大老山~