hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 77區區議員陳珮明反對89C不經石門
開啟左側

77區區議員陳珮明反對89C不經石門

S3bl430 發表於 2020-10-4 21:00 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2020-10-4 20:50
89C飛濱景一城唔會有呢個情況,

因為有82X、84X,新89C可以亞公角街直出大老山~

如果係咁,不如85X非繁加班換89C非繁飛走濱景
錯字連篇
gu9434@24 發表於 2020-10-4 21:10 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2020-10-4 21:00
如果係咁,不如85X非繁加班換89C非繁飛走濱景

我有個仲狠既玩法 非繁搵89X來回繞經濱景同石門 加1車

唔洗轉車 又可以塞著佢地把口

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Waiyin12 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

AVW28 發表於 2020-10-4 21:32 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2020-10-4 21:10
我有個仲狠既玩法 非繁搵89X來回繞經濱景同石門 加1車

唔洗轉車 又可以塞著佢地把口

呢招好絕啊!不過石門人又受唔受入銀城街+威院+愉翠?除非你呢條新89X連銀城街都唔入,直情碩門直行跟83K去愉翠;不過咁做就無左銀城街呢個客倉之餘,第一城人同你暴動都似,話哂成個沙田第一城加加愉田苑近60座樓,可想而知服務既人口有幾多?
一係簡單d,如果搞掂到80K和83K的班次問題(最少唔好下下前後腳埋站,去沙中/新翠方向夾好開車時間),咁就可以用返2014年89X碩門做總站個建議,當然石門人又受唔受呢?
LL3850
pochi 發表於 2020-10-4 22:29 來自手機 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2020-10-4 20:04
981P全日佢地應該收貨
咁可以做埋青沙轉車站過海

不過作為286M直接補償也好,晦氣說話也好,呢條全日981P都應該改為跟足286M馬市開出,頂多南下兜富安總站,好過一陣耀安又話總站剩係用來擺車唔稀罕。

如果直拉利安烏鐵我都冇乜意見,不過唔知嗰邊又會唔會嫌慢嘞。(我唔知邊個總站仲有坑)
FBI2 發表於 2020-10-5 08:34 | 顯示全部樓層
唔理啦,照殺286M,用86C入77區補償啦.
至於89C,都係唔郁佢算數,而286M產生的BBI差價問題,搵89C轉車回贈就算數.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
AVW28 發表於 2020-10-5 11:28 | 顯示全部樓層
回pochi和FBI兩位版友:

雖然唔知道有無誤會你地既意思,但如果配合埋改86C入錦泰和981P全日兼跟足286M,我會建議86C的總站不變、馬鞍山段就馬市後跟286M落亞公角街(唔同既係唔入頌安入欣安),但最好加區內雙向分段(去程跟89S收$6.4或86K收$6.1[發夢中],回程照跟富安開始收$4.3),因為現時利安一帶除左A41P、N287和274外就無巴士往來錦泰一帶(後兩者更加是單向去烏溪沙);981P則擺馬市,一係擺烏溪沙(但可能要980X拉去迎海擺街甚至泥涌)。

至於89C,因為係作為286M的替代,我反而係偏向:1.全日改快,2. 觀塘方向九龍段第一個站改停牛池灣村(因為較近彩虹站入口,雖然變左停唔到啟業;另觀塘道站位執唔執過都無所謂。如果觀塘道站位無加編號,我係會建議牛頭角站或創紀之城是但cut一個,改停觀塘市中心),3. 至於加回贈,呢個無意見,因為去彩虹收開$8.6。4. 石門的問題我建議另開新線或改89X(見2014年RDP建議)。
LL3850
okt05120 發表於 2020-10-5 23:08 | 顯示全部樓層

其實89C可唔可以改入石門工業區
Waiyin12 發表於 2020-10-6 00:09 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2020-10-4 21:32
呢招好絕啊!不過石門人又受唔受入銀城街+威院+愉翠?除非你呢條新89X連銀城街都唔入,直情碩門直行跟83K ...

我都建議89X入濱景石門
但我真係建議飛銀城街

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2 ... ge%3D1&mobile=2

愉田苑可以行去威院上車
大涌橋路 + 插桅杆街南北兩面包抄,第一城應該問題不大

濱景客北行仲可以downgrade

Waiyin12 發表於 2020-10-6 00:22 來自手機 | 顯示全部樓層
pochi 發表於 2020-10-4 22:29
不過作為286M直接補償也好,晦氣說話也好,呢條全日981P都應該改為跟足286M馬市開出,頂多南下兜富安總站 ...

烏鐵錦英山我傾向拉681入去
(再諗點處理聯營時段問題)

烏鐵係圍邊鋸齒式總站,照計唔會唔夠車坑
真係太爆嘅,同意樓上講拉A41P 680X 980X去迎海擺街或者放泥涌

981P建議專注做頌安、77區、富安
如果非繁唔夠客,沙田市中心同六美邨加站得唔得?
Snoopy@FB8617 發表於 2020-10-6 12:38 | 顯示全部樓層

同一個問題Loop足十年都係咁...
剩係睇到286M取消而睇唔到89C提速
閱讀理解0分?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過