hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門54區巴士路線進展
開啟左側

[小道消息] 屯門54區巴士路線進展

GD1570 發表於 2020-10-9 09:57 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-10-9 09:37
政策目標,例如減少村巴同鼓勵乘搭鐵路,同實際會唔會發生,例如港鐵會唔會做係未必一致的。

...

其實路線可以駁去港鐵站咪已經係政策所在囉⋯⋯
巴士定小巴營辦根本已經唔係問題所在⋯⋯

再者,按照你嘅道理,咁係咪要全港所有接駁港鐵嘅路線都應該由鐵巴負責?
咁究竟港鐵係做鐵路定巴士呢?

你有你可愛,我有我好笑。
053h4 發表於 2020-10-9 09:59 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
miklcct 發表於 2020-10-9 10:05 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2020-10-9 09:59
九巴係咪傻?因為成件事本身係由政府帶頭與九巴及港鐵協商,為解決免費客做成接駁車過多簌客,而九鐵無錢 ...

部八仔機係港鐵財產,不接受九巴月票,呢個係無可爭辯嘅事實。但無人能夠否定喺K巴上嘅港鐵八仔機啲錢唔係入九巴戶口喎。
進智公交
GD1570 發表於 2020-10-9 10:07 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-10-9 09:59
九巴係咪傻?因為成件事本身係由政府帶頭與九巴及港鐵協商,為解決免費客做成接駁車過多簌客,而港鐵無錢 ...

依壇嘢其實真係就唔多關政府事(如果你話政府係港鐵大股東咁無嘢好講)。
成件事就係港鐵認為依幾條路線有濫用嘅情況,
所以就問政府可唔可以收車費處理。
但因為牌照問題就當然唔得啦,
所以港鐵就搵九巴傾⋯⋯
但問題係當時嘅九巴「利」字行頭,
無利嘅嘢又點會做呢?
所以就衍生依家好特別嘅情況⋯⋯

你話八仔機係港鐵,所以八仔收入歸港鐵⋯⋯
我只可以講,背後嘅收入輸咗去邊,其實,你真係查到嗎?
再者,港鐵只要同八達通公司講:依幾部八仔嘅收入全部直接轉晒去九巴個戶口,
其實部機係邊個真係無乜分別囉⋯⋯
做人做事唔該諗多一步,可以嗎?

OT:係啵⋯⋯小九汽月票用唔到喺依堆路線上面㗎啵⋯⋯
咁點解有人又講到月票係萬能㗎呢
咁又係唔係又應該收返嚟JILL BILL呢:lol

053h4 發表於 2020-10-9 10:08 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2020-10-9 10:10 來自手機 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
GD1570 發表於 2020-10-9 10:14 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2020-10-9 10:10
你睇番90年代的新聞啦,呢D新聞可能網上重搵得到。現安掛係政府牽頭九鐵同九巴協商。

無政府九巴睬佢都有 ...

不如你諗諗九鐵嘅股東係邊個吧⋯⋯

搶到長途客嘅話小九汽唔駛依幾年狂開新東長途線吧⋯⋯
仲要越開越有⋯⋯

無月票要JILL BILL係某人嘅邏輯,不容勿視⋯⋯

053h4 發表於 2020-10-9 10:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HR1377 發表於 2020-10-9 12:34 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2020-10-9 08:55
其實68F應該轉做小巴,68加密班次至15分一班

之前有板友相片見到68F有乘客站立,可能部份時段使用巴士,其餘時間轉綠小。

如果68F轉做綠小,權君有冇興趣接辦?
m_rd08 發表於 2020-10-9 12:49 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2020-10-9 08:55
其實68F應該轉做小巴,68加密班次至15分一班

將條77K拉入去元朗公園+68加班會唔會直接D?