hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 第一城區議員跟進城巴服務
開啟左側

第一城區議員跟進城巴服務

053h4 發表於 2020-10-9 08:56 來自手機 | 顯示全部樓層

英雄 發表於 2020-10-9 07:10
你頂唔順條線唔係九巴做啫

九巴無做非專利,做非專利個間叫陽光。

重有,你有無睇陽光開大點聽濤雅苑村巴?有heart巴士個間,為左推高專利客量,鼓勵居民利用九巴月票咪按運吉政策,依足運輸署批准的班次同營運時間營運, 即係減時多客時段減班。
為左更多次人可以享受九巴月票便利,開大服務真係好有heart
係聽濤雅苑村巴服務真係好到居民同開大反枱。

所以,九巴利益同九巴乘客利益同正常居民唔同,就唔會主動搵另一營辦商ga lar,算把啦你。

js904 發表於 2020-10-9 11:11 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-10-9 08:52
係呀,我就奇怪點解啲所謂巴迷走去出征居民。

最離譜係夠膽同車上乘客筆戰架車有冇出煙...
brianso198 發表於 2020-10-9 11:34 來自手機 | 顯示全部樓層
js904 發表於 2020-10-9 11:11
最離譜係夠膽同車上乘客筆戰架車有冇出煙...

呢個有夠離譜,又話無圖無真相。
大佬,無圖又點?新巴嘅豬表現有幾好大家有目共睹。

61233 發表於 2020-10-9 13:14 | 顯示全部樓層

另外發現成班人起fb嘈到訴天果陣,呢到永遠係兩個世界
唔知佢地係唔敢起到圍爐定點
HV7025 發表於 2020-10-9 13:45 | 顯示全部樓層
61233 發表於 2020-10-9 13:14
另外發現成班人起fb嘈到訴天果陣,呢到永遠係兩個世界
唔知佢地係唔敢起到圍爐定點 ...

同小粉紅出征道理差唔多啫,以為人多就可以立歪論呢度始終有版規,咪唔敢太放肆

都係嗰句,居民唔會無啦啦屈巴士迷啲愛車唔掂
巴士迷咁大反應,主要都係佢哋唔肯面對批車唔掂嘅事實
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
Waiyin12 發表於 2020-10-9 18:10 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-10-9 11:34

個人認為冷氣同速度好過同公司絕大部分12m Enviro 500
HR1377 發表於 2020-10-9 21:33 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2020-10-9 08:52
係呀,我就奇怪點解啲所謂巴迷走去出征居民。

佢哋出征居民原因係不希望佢哋心愛的矮躉和超富因為被居民太多投訴而提早退役
PC6429_JY6516 發表於 2020-10-9 23:56 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2020-10-9 11:34

尾批豬以前真係唔差 個冷氣仲以為係雪櫃
只係轉左去之後唔知咩事
天空之神 發表於 2020-10-10 19:18 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2020-10-9 21:33
佢哋出征居民原因係不希望佢哋心愛的矮躉和超富因為被居民太多投訴而提早退役 ...

應該好快要退哂,成日壞車壞冷氣阻街
班巴迷買起架車都有排執
S3bl430 發表於 2020-10-10 19:56 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2020-10-8 22:16
任何一間旅遊巴公司都想食第一城呢碟大茶飯尤其 88R 競爭細咁多既情況

980A 982X 680 都唔入城

唔認為旅遊巴公司食得落,

尤其是88R西隧特車講緊早繁開雙層開到5-8分鐘都坐滿/企的路線來說,
就算旅遊巴公司有能加將班次double,因為控制交通流量的緣故, 我唔認為運輸署會批准囉,
到最後只有小數有雙層巴士的非專利巴士公司有能力食左條線

PS.早幾個月晚繁搭左幾次88R, 批豬係幾好坐,
另外傍晚在灣仔等車時覺得班次看似比表訂班次12-15分鐘一班密, 灣仔有時連續黎2-3架車,
可能是塞車帶來的錯覺
錯字連篇